Spicy Seven: het boilierecept

Ik ga iets unieks doen in de karperviswereld. Ik krijg enorme jeuk van de vele commerciële karpervissers die zich online exposeren en met oppervlakkige marketingverhalen dure boilies en dipsausjes promoten. Het is daarom dat ik heb besloten mijn exacte Spicy Seven boilierecept met u te delen. Want ik ben er van overtuigd dat deze boilie nog beter is dan de dure commercieel verkrijgbare bolletjes. En nee, ik hoef er niets voor terug. Ongelofelijk niet waar?? Met 65 uur vissen op Vecht en IJmeer, verdeeld over 14 dagdelen vissen en daarin 36 karperaanbeten heeft deze boilie voor mij zijn absolute waarde bewezen. En ik gun u dat succes ook. En deze boilie kost aan ingrediënten maar 3,40 euro per kilo. Mocht u de Spicy Seven gaan maken dan vind ik het leuk als ik eens een berichtje krijg over de vangsten. Alvast veel succes. 

Eerder heb ik al aangegeven wat ik ongeveer in de boilie stop (klik hier voor de link). Sinds die eerste versie heb ik nog wat details aangepast. Ik heb geprobeerd de boilie zoveel mogelijk smaak te geven en verder ook wel wat voedingswaarde. Volgens mij is het aardig gelukt. Hieronder staat het exacte boilierecept.

Het Spicy Seven boilierecept:

 • 20% Tarwe griesmeel
 • 15% Grof maismeel
 • 20% Getoast volvet sojabloem (LiFrank)
 • 15% Vismeel (Deens haringmeel)
 • 10% Gemalen hondenvoer (Markus Muhle)
 • 7% Ei albumine
 • 5% XO garnalenpasta
 • 2,5% Chilipoeder, hot
 • 1,5% Paprikapoeder
 • 0,5% Natrium saccharine (zoetstof)
 • 1% Citroenzuur (droge stof)
 • 1% Zout
 • 0.5% Natriumglutamaat
 • 1% Kleurstof oranje
 • 8 Eieren per kilo droge stof
 • 2% Molasses
 • 3% (Vis)olie
 • 7% Squid fish sauce
 • 2% Geurstof (vloeistof)

Totaal van alle ingrediënten is 114% waarvan 14% vloeistoffen. Ik heb de vloeistoffen en eieren hierboven in blauw weergegeven.

1 kilo droge stof (100%) plus 8 eieren en de vloeistoffen (14%) levert ongeveer 1.6 kilogram boilies op.

Markus Muhle hondenvoer is vrij droog. Mocht u de boilie gaan draaien met een ander merk hondenvoer dan moet u waarschijnlijk de 7% fish sauce iets verminderen omdat anders het deeg te nat wordt. Ik denk overigens niet dat het type/merk hondenvoer verder veel uitmaakt.

Ik voeg maar 1% zout toe omdat de vissaus erg zout is en ook de garnalenpasta voor een significant deel uit zout bestaat. Uiteindelijk kom ik in het eindproduct zo rond de beoogde 1,5% zout uit.

Citroenzuur, natriumglutamaat, XO garnalenpasta en fish sauce zijn te koop bij een aziatische toko (of online).  Ook de oranje kleurstof en de geurstof komen hier vandaan. Ik heb deze ingrediënten toegevoegd omdat wetenschappelijke publicaties aangeven dat karpers voedsel met citroenzuur, natriumglutamaat en vis extracten erg lekker vinden.

citroenzuur en natriumglutamaat (Ve-tsin)

Gewoonlijk stoom ik de boilies 12 minuten. Als ik ze korter stoom heb ik vaak nog boilies die zacht zijn.

Qua kosten kom ik dus uit op 3,40 euro per kilogram boilies. Ik moet daarbij zeggen dat ik de eieren vrij goedkoop aanschaf (2,5 euro voor 30 stuks) en de overige ingrediënten zo goedkoop mogelijk bestel. Eiwitgehalte van de boilies (eindproduct dus inclusief eieren) is exact 25%. Overigens zijn de kosten nog te drukken door bijvoorbeeld kleurstof weg te laten en ei-albumine en garnalenpasta te verminderen. Of dit voor de vangsten veel uitmaakt waag ik te betwijfelen. 

Spicy Seven boilierecept

Een kilootje Spicy Seven boilies klaar om te stomen

Mocht u dit recept gaan maken dan wens ik u veel succes. Natuurlijk kunt u ook een eigen recept verrijken of smaak geven met enkele producten die ik hier genoemd heb. 

Tot later!