29 Juli: even snoeken

De afgelopen weken kreeg ik steeds meer zin om weer eens te snoeken. Al het strak georganiseerde karpervissen gaat steeds meer op werken lijken en dus wou ik weer eens gewoon ad hoc er met een hengeltje op uit. Van Pieter, die ik vorig jaar op de Vecht ontmoette, krijg ik regelmatig mooie foto’s van roofvissen doorgestuurd. Hij vangt veel en groot en dus vroeg ik hem om wat tips. En die kreeg ik. Wat extra materiaal is afgelopen week aangeschaft (zie header) dus niets hield me meer tegen. 

Vanwege de pittige wind en vanwege festiviteiten in Weesp besloot ik niet met het bootje de Vecht op te gaan maar om elders vanaf de kant te gaan vissen. De eerste tussenstop was in Amsterdam Zuid-oost. Hier had ik vorig jaar tijdens het karpervissen flinke snoeken zien jagen. Een klein uurtje heb ik staan werpen maar helaas geen roofvis activiteit waargenomen. Wel een plastic zak, een tak en een stuk betonijzer gevangen. Alleen de plastic zak staat op de foto. Ik heb deze niet geretourneerd, een prullenbak in de buurt is nu een stukje voller.

snoeken - snoekvissen - bijvangst

zak

De tweede bestemming was in de buurt van Muiden waar recentelijk een snoek Mike zijn boilie pakte tijdens het binnendraaien. De snoek schoot toen los, hopelijk zou deze nu wel op de kant komen.

Al bij de eerste worp voelde ik iets de shad pakken, maar helaas bij de staart en niet bij de kop waar de haak zit. Enkele worpen later was het wel raak. Een mooi acrobatisch snoekje had de shad gegrepen. Met het net haalde ik de vis op de kant en met de kieuwgreep zette ik deze even later terug. Ik moet dat toch oefenen. Natuurlijk werd er wel eerst een fotootje gemaakt.

Snoek 1, rood witte shad, 65 centimeter lang.

Even later opnieuw een aanbeet, dit keer van een kleiner snoekje, maar deze schoot helaas vlak voor de kant los.

Van een groep koeien die bij het water rondliep, moest elke koe afzonderlijk even mijn onthaakmat inspecteren. Eén voor één besnuffelden ze het ding. Gelukkig was de interesse van korte duur en kon ik weer verder vissen.

Al snel voelde ik weer een snoek mijn shad aanvallen maar zich niet haken. Daarna bleven aanbeten even uit.

Ik besloot de rood witte shad te vervangen door een gestreepte groen-gele. Meteen daarna was het bij de eerste worp weer raak. Een mooie snoek had de shad gegrepen. Diverse keren sprong de vis verticaal het water uit maar ontsnappen zat er niet in. De haak zat te diep. De vis had de shad van 12 centimeter lang helemaal naar binnen gezogen. Met de kieuwgreep en een lange tang was onthaken echter geen probleem. De eerste snoek heb ik rond de 65 centimeter geschat, de tweede was volgens het meetlint 74 centimeter.

snoeken met een shad

Snoek 2 op de groen gele shad, deze was 74 cm.

Ook deze vis ging even later met de kieuwgreep weer terug en na een paar tellen ondersteuning zocht de vis de diepte weer op. 

Hiermee was het visavontuur van vandaag ten einde. Met twee mooie snoekjes en eindelijk wat ervaring met de kieuwgreep ben ik heel tevreden. Ik ga dit vaker doen.

Ik spreek u later weer!