Introductie nieuw boilierecept: de Spicy Seven

Bij mij thuis stinkt het. Nu zult u denken “misschien moet die Ate eens goed schoonmaken”, maar ik kan u verzekeren: dat helpt niet. Neen, het stinkt omdat ik gisteren 19 kilo boilies volgens een nieuw boilierecept gemaakt heb en deze in de droogruimte, a.k.a. de bijkeuken, liggen te drogen. Vanavond gaan ze de vriezer in, zodat ik later, als ik terug kom uit Berlijn, meteen mijn voerplekjes kan opstarten.

Deze nieuwe boilie wordt de zevende boilie waarmee ik, sinds ik deze website begon, ga vissen. Op alle voorgaande zes boilierecepten (Frolic, Old Russian, Winterboilie, Number Two, Oranje Boilie en Scopex boilie) heb ik karper gevangen, maar ik was steeds niet 100% tevreden over voedingswaarde, kleur, geur, smaak of rolbaarheid. En nu, met deze nieuwe boilie heb ik het gevoel dat alles klopt. Het ding stinkt een uur in de wind, is voedzaam, heeft veel smaak, heeft een mooie kleur en het deeg is perfect te verwerken. 

nieuw boilierecept

19 kilo Spicy Seven ligt te drogen.

Ik heb getwijfeld of ik de samenstelling wel moest verklappen, maar doe dat dus gewoon toch. Geheimzinnig wordt er al genoeg gedaan in de karperwereld en persoonlijk vind ik dat een enorme afknapper. Hierbij dus het nieuwe boilierecept van de Spicy Seven.

Het recept:

Allereerst zijn dit de hoofdingrediënten: 20% tarwegriesmeel, 15% maismeel, 15% sojabloem. Daarbij 5% ei-albumine, 15% vismeel en 20% grof gemalen hondenvoer.  

De laatste ongeveer 10% zijn voor de geur en smaakstoffen. Hiervoor ben ik naar de Aziatische toko gegaan. Ik wil dat mijn boilie, die qua voedingswaarde prima is, flink veel smaak en geur produceert zodat deze flink opvalt. En daarin ben ik geslaagd!

Robin Red is een beroemd maar erg duur boilie-ingrediënt waarvan de samenstelling onbekend is.  Geruchten gaan dat Chilipoeder en  paprikapoeder de belangrijkste smaakbepalende ingrediënten zijn van Robin Red. Deze zijn relatief goedkoop aan te schaffen en zitten dus in de “Spicy Seven”. U weet nu ook meteen waarom ik de boilie “Spicy” heb genoemd. Dat deze twee smaakstoffen ook de kleur positief beïnvloeden is een mooie bonus.

Robin Red-achtig maar goedkoper; 2,5% Chilipoeder en 1,5% paprikapoeder heb ik toegevoegd.

Voor extra geur en smaak heb ik 5% garnalenpasta toegevoegd. Dit product is gemaakt van extract uit garnalen dat is ingedikt door het te koken. Veel vrije aminozuren dus en ik vermoed dat karpers dit wel lekker vinden.

Garnalenpasta.

Ook heb ik in plaats van water een scheut “fish sauce” toegevoegd. Dit spul bestaat grotendeels uit “ansjovis extract” met daarin zo’n 10 gram oplosbare eiwitten per 100 ml. Daarnaast stinkt het een uur in de wind. Baat het niet dan schaadt het ook niet.

Vissaus.

Verder kocht ik een grootverpakking amandel geurstof, dit maakt het in ieder geval voor mij wat aangenamer om het deeg te verwerken. Geen miniflesjes van 50ml voor 2 euro, nee gewoon een halve liter voor 6 euro. Bij de Aziatische toko. 20ml per kg droge mix voegde ik toe.

Amandel geurstof

En natuurlijk een lading eieren. 90 stuks voor 7,50 euro. Dit keer niet van de Aziatische toko, maar gekocht in Ederveen bij een kippenhouder. Ik gebruik 8 eieren per kilo droge mix. Daarbij nog een flinke scheut plantaardige olie vanwege de voedingswaarde en omdat het deeg dan wat gemakkelijker te verwerken is.

90 eieren.

Hierbij ook nog wat oranje kleurstof, wat zoetstof en wat citroensap en de “Spicy Seven” is daar.  

Het vervolg:

Ik ben nog nooit zo overtuigd geweest van een boilie. Zodra ik eind van de week terug kom uit Berlijn zal ik mijn eerste voerplekjes gaan opstarten. Een paar pannen met mais, hennep en tijgernoten staan ook al voor te weken. Hiermee wil ik de voerplekjes in het begin wat meer laten opvallen. Vanavond worden deze gekookt en klaar gezet voor zondag. Ik heb er nu al zin in!

Pannen met hennep, mais en tijgernoten staan in de week.

Voor nu hou ik het hierbij, ik spreek u begin Mei weer.

Tot later!