2 augustus: even dropshotten

Gisteravond na het sporten en avondeten was er nog wat tijd over om even te gaan gooien met wat rubber. Met mijn ultralichte werphengeltje, een molentje met wat gevlochten lijn, een fluorocarbon onderlijntje met halverwege een wormhaak met een shadje en onderaan een dropshot loodje besloot ik in Muiden bij de sluis wat te gaan werpen.

Een kwartiertje heb ik staan gooien. Enkele keren voelde ik een baarsje de staart van het rubber visje pakken maar ik haakte niets. De visjes waren te klein vermoed ik, of wellicht ervaringsdeskundigen die voorzichtig aanbijten? Er wordt daar vrij veel gevist met kunstaas.

dropshot haak

dropshot wormhaak met een shadje er aan

Ik schoof een tiental meters op en ging iets verder van de sluis verder met mijn pogingen een vis te haken.

Het was nog geen minuut later toen een kerel in een rood shirt en met een hengeltje aangefietst kwam. De bolleboos maakte aanstalten om ook bij de sluis te gaan gooien. Ik vind dit een beetje raar, maar misschien is het hier gebruikelijk om hetzelfde water af te gaan vissen als anderen. Even later sloten nog twee knakkers zich bij hem aan. Nog geen twintig meter bij mij vandaan stonden dus ineens drie kerels op een rijtje te smijten met kunstaas.

De in het rood geklede wist bij zijn eerste worp meteen, tot hilariteit van zijn makkers, zijn aas over een paar dukdalven te gooien en daarachter het hekwerk van de sluis te haken. Vakkundig werd de lijn gebroken. Een paar minuten later was een nieuwe shad aangeknoopt. Zijn tweede worp was dan maar parallel aan de oever en zo ver mogelijk. U raadt het al. Dwars over mijn lijn heen. Tegen zoveel onbenul ben ik niet bestand. Zijn lege blik, toen ik hem duidelijk maakte dat dit niet de bedoeling was, zei me genoeg. Ik koos eieren voor mijn geld.

Een minuut of 15 rijden verderop is ook een mooie stek. Toen ik daar aankwam zaten er iets verderop enkele heren te witvissen. Ze hadden er geen bezwaar tegen dat ik in de buurt zou gaan dropshotten. Zo kan het ook. Ik bleef uit de buurt en wist onder de nabijgelegen brug een paar baarsjes te haken. De eerste schrokop was nauwelijks groter dan het visje dat hij aanviel (zie ook de header).

baarsje op de dropshot

schrokop 1

Zijn broertje (of zusje) beet bij de volgende worp.

baarsje op de dropshot

schrokop 2

Daarna was het even stil. Langzaamaan viste ik de omgeving af. Toen het op een gegeven moment begon te schemeren gebeurde waar ik op hoopte. De snoekbaarzen werden actief.

snoekbaars op de dropshot

snoekbaarsje 1

De eerste vis was niet zo groot, maar in verhouding past dit formaat toch beter bij het rubber visje dan zo’n baarsje. De tweede snoekbaars schoot even later los. Proberen een foto te maken van de vis tijdens de dril is toch niet zo verstandig. 

Snoekbaars 3 was duidelijk groter en bleef wel weer hangen. Helaas is in het donker een foto maken niet echt een succes.

snoekbaars op de dropshot

snoekbaars 2

Deze vis was 64 centimeter. Het was ondertussen even na 10 uur ‘s avonds. Bij het onthaken van de grotere snoekbaars brak mijn haak, tijdens het drillen van de vis was de shad al verdwenen. Een mooi moment om te stoppen dus. De buit is binnen, toch nog vier mooie visjes.

Voor vanavond staat een bezoek aan de Johan Cruijff Arena op de agenda, dan dus geen visplannen. Donderdagavond wordt er weer gekarperd. Daarover hoop ik vrijdag of zaterdag weer wat te kunnen melden.

Tot dan!