31 december 2021: Een terugblik en wat plannen voor het nieuwe jaar

In december 2017 plaatste ik voor het eerst en ook meteen voor het laatst een terugblik op een visjaar. Ik plakte daar toen wat goede voornemens aan vast. De drie jaren daarop deed ik niet aan jaaroverzichten, maar nu, aan het uiterste eind van mijn qua cijfers meest succesvolle karpervisjaar ooit, ga ik weer een terugblik plaatsen. Even een paar hoogtepunten op een rijtje zetten en daarmee meteen een aanzet voor de visplannen van 2022 maken. Want uiteindelijk gaat het daar om, de plannen voor de toekomst. Want die geven energie!

Anoniem

Qua aanbeten en vangsten was 2021 voor mij een topjaar. 65 karpers ving ik, allemaal op het open water, waaronder 15 spiegelkarpers en 12 vissen boven de 10 kg. Toch zijn het niet zozeer de vangsten die het meest zijn blijven hangen bij mij, maar de verhalen die bij sommige vangsten horen. En dan met name de visavonturen op de mooie plekken waar ik anoniem mijn ding kon doen. Geen last van hondenbezitters, hangjeugd of karpervissers die op mijn stekken azen, maar weggestopt in de rimboe ongestoord mijn gang kunnen gaan. 

Verstopt tussen het riet genoot ik het meeste

Ik merk dat ik weggestopt tussen bomen en riet het meest geniet van mijn visserij. Voor het komende jaar heb ik goede voornemens dit simpele genieten veel vaker te gaan ervaren. Ik ben van plan minder op kwantiteit te gaan jagen en meer kwaliteit aan mijn visserij toe te voegen. Vaker de paden af en de wildernis in, liever meer beleving, dan meer vangen.

Nieuwe visgronden

Omdat de afgelopen jaren diverse vissers wel eens een spiegelkarper bij me meldden bleef ik weg uit regio’s waar zij actief waren en was daardoor erg beperkt in mijn stekkeuze. Wat ik afgelopen jaar daardoor te veel heb gedaan is vast blijven houden aan een paar geijkte stekken, met name op de Vecht. Stekken dichtbij mijn huis waar nauwelijks door anderen wordt gevist. Stekken die ondertussen ook iedereen wel kent.

In 2021 kreeg ik echter van een aantal van deze vissers geen enkele melding meer. Daarmee vervalt in mijn ogen hun claim op een regio en dus krijg ik weer wat meer bewegingsvrijheid op de Vecht. Ook de ondiepe zones op IJmeer en Gooimeer wil ik trouwens vanuit de kano meer gaan verkennen. In 2022 zal ik dus mijn visgebied gaan uitbreiden en daarbij soms ook verder van huis gaan vissen.

Met de kano naar de visstek

Specimen hunting

Grote en bijzondere vissen vangen blijft natuurlijk een uitdaging. Na vijf jaren waarin ik slechts één 30-plusser wist te vangen was 2021 voor mij een topjaar. Maar liefst 4 vissen van ruim boven de 30 pond kwamen op mijn mat. Met name één van de laatste keren vissen, na enkele dagen voeren met grote boilies, heeft me aan het denken gezet. Drie vissen op rij boven de 10 kg waarvan de zwaarste ruim 16 kg woog was een ongekend resultaat, zeker op dit water waar het stikt van de schubkarpertjes. Met groter aas voeren zal ik komend jaar zeer zeker weer gaan doen. Selectief proberen de krenten uit de pap te vissen. Ik heb hier nog wel wat ideetjes die ik ten uitvoer wil brengen. Huisvlijt komt hier ook zeker bij kijken. Uiteindelijk hoop ik zo meer van mezelf in mijn visserij te steken en er daardoor ook meer van te genieten.

16,9 kg spiegel, één van de 4 dertigers van 2021.

‘Back to basic’

Verder wil ik komend jaar qua visserij meer terug naar basic. Waar de trend tegenwoordig is om met kortere en strakkere hengels te vissen ben ik terug naar langer, lichter en parabolisch.  Ik heb gemerkt dat ik daardoor veel meer plezier uit de vangsten heb gehaald. Komend jaar wil ik deze trend doorzetten. Meer eigen inbreng en gevoel dus in mijn karpervisserij. De lucratieve vastloodvisserij blijf ik wel toepassen, maar veel vaker wil ik ook met schuiflood en een licht wakertje gaan vissen. Of met de penhengel. Ook de feederhengel wil ik trouwens vaker inzetten. Afgelopen jaar heeft dit materiaal alleen maar staan ‘shinen’ in mijn hengelrek en dat is zonde. De combinatie van vissen zoeken vanuit de kano en vervolgens belagen met ouderwetse methodes en attractief aas zou trouwens ook wel eens bijzonder goed uit kunnen pakken.

Alternatief genieten

Tot slot ben ik van plan het komende jaar meer met de action cam te gaan doen. Afgelopen jaar heb ik in het geniep in een afgesloten watertje een aantal kleine karpertjes uitgezet in de hoop dat ze hier veilig kunnen opgroeien. Komend jaar wil ik hier eens onder water filmen en kijken of het spul nog leeft en is gegroeid. Ook ken ik een paar plekken waar in het voorjaar karpers graag zonnen. Het lijkt me super om hier onderwateropnames te maken en op die manier karpers vast te leggen en wellicht te matchen. Niet alleen op jacht met de hengel dus, maar soms ook gewoon de hengel thuis laten en met een camera onder water proberen wat vast te leggen.

Een voorbeeld van het broed dat in mijn opgroeivijver zwemt.

Voor nu houd ik het hier bij. Al met al is het weer een erg ambitieuze lijst. Of al deze plannen ook daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht leest u het komende jaar. Want bloggen blijf ik zeker doen. Voor nu wens ik u allemaal een goede jaarwisseling en tot in 2022! 

vorige bericht    volgende bericht

Eén gedachte over “31 december 2021: Een terugblik en wat plannen voor het nieuwe jaar

  1. Ate jij ook de beste wensen en veel visavontuur toegewenst, ik ga weer verder op de randmeren en een poging doen op de ijssel.
    Groet Remon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.