Hengelrestauratie deel 1

Hoi! In de winterperiode kom ik niet echt aan vissen toe. Ieder jaar ga ik vol goede voornemens december in, maar het komt er dan toch niet meer van. De sporadische vrije tijd die ik heb besteed ik dit jaar daarom aan een hengelrestauratieproject. Ik ga proberen twee 35 jaar oude hengels compleet te restaureren. Ik heb hier ontzettend veel zin in. De komende maanden zal ik nu en dan een update plaatsen. Ik plaatste eerder al een voorproefje, maar vandaag publiceer ik het officiële deel 1 van dit ambitieuze project.

Allereerst over de hengels. Via marktplaats kocht ik twee Casting Corner – CJW hengels uit de jaren 80 van de vorige eeuw. De hengels zijn 3,90 meter lang en 1 7/8 lbs. Wie mij een beetje kent weet van mijn voorliefde voor lange hengels. Als er dan ook nog CJW op staat ben ik helemaal verkocht. Voor de ouderwetse visserij op open water was ik al een tijdje op zoek naar dit soort hengels. Lekker licht en parabolisch met een lang kurken handvat. Twee ouderwetse molens had ik eerder al eens aangeschaft voor dit doel. Dat aan de hengels van alles mankeerde kon me niet zoveel schelen. Met een beetje TLC komt het allemaal goed.

Links de hengels, rechts de ontbrekende ogen, plakbandwikkelingen en de bijbehorende molens.

Twee ogen ontbraken geheel, een derde zat met plakband vast en de lak was grotendeel verdwenen. Daarnaast was de ene hengel anderhalve centimeter korter dan de andere. Na een breuk net onder het topoog was dit oog teruggeplaatst op het kortere stompje. De oog-verdeling is daardoor ook niet optimaal. Ik wil dit allemaal corrigeren. Als tiener heb ik al eens een hengel compleet verbouwd. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik deze twee hengels, met wat geduld, weer als nieuw kan maken.

Een paar weken geleden meldde ik al dat ik het kurken handvat had opgepoetst. Met een schuursponsje en wat afwasmiddel is dit goed te doen, het kurk ziet er weer prima uit. Ik ben ook geen rare beschadigingen tegengekomen.

Ondertussen zijn beide handvatten schoongemaakt.

Volgende stap is de hengels strippen en oude lak verwijderen. Dit ga ik met een niet al te scherp mes doen. Het logo zal ik afplakken zodat dit niet (verder) beschadigt. Vervolgens zaag ik van de langste hengel ook anderhalve centimeter af zodat de hengels weer exact even lang zijn. Hierna moet gelakt worden. Pas na het lakken zal ik dan de ogen terugplaatsen. De wikkelingen worden vervolgens geconserveerd en afgelakt en dan is de hengel klaar.

De logo’s op de hengels.

Een aantal nieuwe ogen, binddraad, een middel om te zorgen dat de windingen hun kleur behouden en speciale hengellak heb ik ondertussen aangeschaft (zie header). Alles is in huis om de hengels in oude glorie te kunnen herstellen.

Strippen en lakken dus. Om de hengels na het lakken te kunnen drogen ben ik een stellage aan het bouwen. Van een grote plaat hout die ik nog had staan heb ik houders geknutseld. Twee dienen om de hengels te ondersteunen. Aan twee andere bevestig ik straks twee motortjes die de hengels langzaam ronddraaien. Twee magnetronmotortjes zijn hiervoor voor een habbekrats uit China ingevlogen. Door het ronddraaien wordt de lak mooi gelijkmatig verdeeld over de hengels. Dit geeft het mooiste resultaat. Tot slot bouw ik ook een houder voor de klosjes binddraad. Deze houder moet zorgen dat de klosjes op hun plek blijven en de draad onder spanning staat zodat het wikkelen straks ook soepeltjes gaat. Op de foto hieronder het resultaat van mijn geknutsel tot nu toe.

De hulpstukken voor het lakken en wikkelen in de maak.

De komende week zal ik de houders verder afronden. Een beetje plamuren, schuren en een verfje zodat het spul netjes afgewerkt is. Dan hier en daar wat vilt om de hengels te beschermen, de motortjes installeren en dan kan het echte werk beginnen. 

Over een week of twee verwacht ik weer een update te kunnen plaatsen. Ik spreek u dan weer! Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.