Hengelrestauratie deel 2

Hoi! Sinds ik het eerste deel van mijn hengelrestauratieproject online zette heb ik nu en dan wat gewerkt aan de gereedschappen voor het restaureren van mijn twee oude CJW hengels. Ondertussen heb ik wel door dat met de juiste hulpmiddelen dit soort projecten een stuk eenvoudiger gaan. En dus heb ik er wat tijd in gestoken. Laat mij u vertellen wat ik de afgelopen weken gedaan heb.

Ik wil van de twee hengels eerst de ogen verwijderen, vervolgens de oude lak weg schrapen, dan de kale blank opnieuw lakken, daarna de ogen er met winddraad weer op bevestigen en tot slot de wikkelingen van de ogen aflakken. Ik wil dit alles met geduld en zorg gaan doen om een zo mooi mogelijk resultaat te behalen. Belangrijk is dat de hengels na het lakken langzaam draaien tijdens het drogen. Dit voorkomt dat de lak uitzakt en dus ongelijk verdeeld wordt. Ik wil twee hengeldelen tegelijkertijd laten drogen, daarom heb ik voor elk deel twee steunen nodig; een actieve die zorgt dat de hengel draait, en een passieve die het andere uiteinde alleen maar ondersteunt. 

Eerst over de passieve. Een steun gemaakt van twee plankjes haaks op elkaar geschroefd is voldoende. Een driehoekige uitsparing die met vilt is bekleed zorgt dat de hengel op zijn plaats blijft en vrijwel zonder wrijving kan ronddraaien. Na het nodige zaag, schroef, plamuur, schuur en schilderwerk is het vilt er dit weekend op geplakt en zijn deze passieve steunen klaar. Hieronder het resultaat. 

Om de beide hengels te laten draaien zijn dus ook twee actieve steunen met motortjes nodig. Hiervoor kocht ik via AliExpress twee magnetronmotortjes. Deze werken op 220 Volt, hebben 4 Watt vermogen en produceren ongeveer 5 tot 6 rotaties per minuut. Kosten waren rond de 4 euro per stuk. Een paar meter stroomdraad, een aan/uit schakelaar en een stekker haalde ik bij de lokale bouwmarkt. Een rubber slang past over de motoruitgang en hengeltop. De dunste hengeldelen draaien perfect rond als de boel is aangesloten. Voor de dikkere hengeldelen zal ik nog even moeten MacGyveren maar hier kom ik vast wel uit. Hieronder het resultaat.

In principe heb ik alle gereedschappen nu klaar voor het lakken van de hengels. Het echte werk aan de hengels kan nu beginnen.

Voor het wikkelen van de ogen maakte ik trouwens ook alvast een houder voor de draad. Een paar veertjes waartussen een klos garen geklemd zit zorgen dat de klos onder druk lijn afgeeft. Via een top van een feederhengel die ik tijdelijk kan gebruiken voor het wikkelen wordt de lijn straks naar de hengel geleid. Hopelijk houdt deze combinatie de lijn goed op spanning en op zijn plaats. Of het werkt zal ik merken bij het wikkelen van de eerste ogen.

Komende week begint het echte werk aan de hengels. Morgen begin ik met de onderste delen. Ik ben erg benieuwd hoe het strippen gaat. Als ik binnenkort aan het lakken toe ben zal ik weer een update plaatsen. Tot dan!

vorige bericht   volgende bericht

Eén gedachte over “Hengelrestauratie deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.