15 September: snoekvissen uit de kano

Goedenavond vrienden. Vandaag, vrijdag 15 september is er weer een keer serieus gevist. Ook de laatste rugspiertjes doen weer normaal en eindelijk zag ik kans er met de kano op uit te gaan. Het doel: op de Vecht snoekvissen uit de kano. Eerder vertelde ik al (zie het verslag van 29 juli) dat Pieter, een succesvolle snoekvisser die ik vorig jaar op de Vecht tegenkwam, me tips gaf voor het vissen uit de kano. Het werd nu tijd daar eens wat mee te doen.

Alvorens er gevist kon worden moest eerst de kano naar het water. Van het karretje dat ik daarvoor gebruik stonden de banden leeg. Deze moesten dus weer opgepompt worden. Deze eerste horde kostte me twee bezoeken aan een tankstation en 2 muntjes van 50 cent maar uiteindelijk slaagde ik in de missie. Op de terugweg van het tankstation vloog ook nog eens de ketting van de fiets er af, dus ook daar moest nog even aan geklust worden. Daarna moesten de handen weer schoon, dat kostte meer tijd dan het demonteren van de kettingkast, terugleggen van de ketting en weer monteren van de kettingkast. Al met al was het even na 12-en dat ik met de kano achter me aan naar de Vecht trok.

snoekvissen uit de kano

lachen naar de fotografe

De verdere uitvoering van het vissen is vrij simpel. Een hengeltje links, een hengeltje rechts, aan beide een 18 gram loodkop met flinke shad er aan, deze vlak boven de bodem presenteren en heel rustig langs het kantje varen. Ik heb met deze manier van vissen geen ervaring, maar Pieter vertelde me het zo te doen.

Na een klein uurtje gepruts in het “hellegat” bij Weesp en een paar tochtjes onder de spoorbrug door besloot ik maar rustig richting noorden te peddelen. De snelheid zo tussen de 1 en 2 km per uur. Het was na ongeveer 500 meter dat ik een flinke tik op de linker hengel voelde. Een snoekje had de wit-rode shad gegrepen.

De vis van zo’n 60 centimeter dook enkele keren onder de kano maar moest uiteindelijk toch capituleren.

Terwijl ik de vis met de hand uit het water pakte schoot de shad los. Toen de snoek vervolgens even spartelde schoot deze uit mijn handen. U moet het dus met bovenstaande foto’s doen.

Een kleine kilometer verder zei mijn gevoel dat langs de kant wel vis moest liggen. Langzaam voer ik langs de kant en ik hield de hengels goed in de gaten. Toch volgde er geen aanbeet. Ik controleerde opnieuw de waterdiepte en voer dezelfde route terug. Nu boog ineens wel de hengel. De draad zat echter vast in een plant. Voorzichtig trok ik deze los. Meteen boog de hengel weer. Het was warmpel toch een aanbeet. Een baars van een centimeter of 30 had de gestreepte shad van 12 cm gepakt.

prachtig toch?

Ik vind dit toch wel fijn vissen met zo’n loodkopje en enkele haak. Met minimale schade kon de vis poseren en even later weer wegzwemmen.

stoere ridder gaat terug

Na terugzetten keerde ik de kano weer en voor de derde keer voer ik langs hetzelfde stuk.

En toen, ik was bij het einde waar een boom over het water hing, knalde mijn lichte spinhengeltje rond als een hoepel. Dit was een heel ander verhaal, een grote snoek had de shad gegrepen. De vis dook onder de boot door, richting boom, en sleurde meters lijn van de slip. Terwijl ik met 1 hand het hengeltje krom trok wist ik met de andere de kano overdwars te manoeuvreren zodat de snoek me niet te gemakkelijk op sleeptouw kon nemen. Het was even wat pielen maar langzaam kreeg ik controle over de vis. Toen ik het monster voor het eerst zag wist ik het zeker, deze ging richting de meter. Na nog een paar uitvallen wist ik de vis te scheppen. Een foto nemen lukte natuurlijk niet vanuit de kano. Een bewoner van een woonboot wou gelukkig wel even een foto maken. Ondanks dat hij niets met vissen heeft mocht ik op zijn terras poseren. Herman, nogmaals bedankt!

snoekvissen uit de kano

99 cm snoek van de Vecht

De snoek haalde de meter net niet. Met 99 centimeter was het toch een flinke knaap. Onder toeziend oog van de vrouw des huizes zette ik de vis weer terug. Een filmpje van het terugzetten is kreeg ik via WhatsApp toegestuurd.

Met drie vissen waaronder deze flinke snoek ben ik meer dan tevreden. Snoekvissen uit de kano werkt prima en dit slepen met shads is niet alleen eenvoudig maar ook nog eens succesvol. Rond 4 uur was ik weer thuis. Dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Komende week ga ik een flinke voorraad boilies maken. Dan gaat ook het karpervissen weer serieus opgepakt worden. Dit weekend zal ik misschien ook nog wel een keer kans zien er een paar uurtjes tussenuit te gaan met de hengel. Eén ding is zeker, als er weer gevist is laat ik het u hier weten.

Ik spreek u later weer, tot dan!