13 januari: de Bansberg renovatie update 2

Hoi website vrienden! Even een snelle update over de renovatie van de Bansberg hengel. Nu het kurken handvat hersteld is wordt het tijd de kapotte wikkelingen te vervangen en de hengel te voorzien van een mooie nieuwe laklaag. 

De wikkelingen zijn op.

Ik kom nu op bekend terrein, dit heb ik eerder gedaan (zie hier voor een eerdere restauratie).

Ik doe het op dezelfde manier als de vorige keer. Als eerste moeten de ogen van de hengel. Dat is een peulenschil. Een punt van een mesje kan ik zo achter de losgelaten wikkelingen zetten, een draadje lospielen en de wikkelingen er af winden. Eén voor één haal ik de ogen er zo van af. Voor het gemak markeer ik de ogen met een stukje schilderstape met het nummer van de oogpositie. Dat scheelt later weer puzzelen. Het topoog laat ik zitten. Dat zit prima, en kan ik later gebruiken om de ogen weer de juiste oriëntatie te geven als ik ze terug plaats.

Een aantal avonden sta ik vervolgens nu en dan buiten een tijdje te schrapen met een gebruikt en al wat ouder aardappelschilmesje om zo de lak van de blank te halen. De glasblank is bikkelhard, de lak komt eraf zonder de hengel te beschadigen. ‘t Is alleen een monnikenwerk. In een stuk of wat etappes heb ik de blank kaal.

De kale glasblank

Het deel rond het logo en opschrift schuur ik met waterproof schuurpapier korrel 400. Ik wil de oorspronkelijke kenmerken behouden.

Komende week wil ik de hele hengel nog een keer licht schuren met een korrel 1000 en daarna kan de eerste laklaag op de blank. Na drie laklagen, als de hengel weer glanst als een spiegel, ga ik de ogen er weer op zetten. Ik zal dan ook even weer een update plaatsen zodat u het ‘tussenresultaat’ kunt zien.

Voor wie vandaag voor het eerst op mijn blog kijkt: omdat ik al hengels genoeg heb, heb ik besloten dat ik deze 13ft Bansberg glas-karperhengel gun aan een bezoeker van mijn blog. Onder de bezoekers die zich kenbaar maken door een berichtje achter te laten wordt de hengel eind mei april verloot. Hopelijk is hij dan weer zo goed als nieuw. 

Tot zover voor nu, als alles goed is komt over een week ongeveer de volgende update online. Tot dan!

vorige bericht    volgende bericht

6 gedachten over “13 januari: de Bansberg renovatie update 2

  1. Ik heb inmiddels het nodige geleerd van jouw site. Ik denk dat ik het nu wel aandurf om mijn oude Hardy 7/8 vliegenhengel te gaan restaureren. Mijn eerste les was een oude glasvezel spinhengel te restaureren met redelijk resultaat.

  2. Dat ziet er goed uit Ate. Mooi om het proces zo te kunnen volgen. Ik heb de hengel afgelopen weekend kunnen zien en dat zag er al strak uit.
    Keep up the good work. Deze zal straks ook weer jaren mee kunnen.

    • Zeker Jeroen, dat is de bedoeling. In parallel volgende week ook bezig met de Scheiner hengel. Wie weet plaats ik daar dan ook wel wat plaatjes van.

    • Bedankt voor je reactie Olivier! De volgende update wordt even wat later ivm een weekje vakantie. Volgende week ga ik beginnen met lakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.