4 januari: de Bansberg renovatie update 1

Een gelukkig nieuwjaar! De afgelopen weken heb ik nu en dan wat tijd besteed aan de Bansberg-hengel: de renovatie is begonnen. Ik ben meteen met het lastigste begonnen.

Het kurken handvat was kapot, reelringen ontbraken en de stootdop was niet compleet. Hieronder nog eens een foto van de staat van het handvat toen ik de hengel kreeg.


Omdat ik geen draaibank heb zal ik de nieuwe kurken ringen met de hand en op het oog moeten schuren. Als dat niet lukt heeft de rest van de renovatie geen zin.  Daarom dat maar als eerste aanpakken. Aan het werk dus!

Stap één was de cone verwijderen. Na verwarmen van de cone met een heteluchtpistool liet de lijm los en kon ik de cone verwijderen. Het kapotte kurk sneed ik van de hengel met een vlijmscherp mesje.

De zwarte cone kon wel wat nieuwe verf gebruiken. Voorzichtig schuren, schoonmaken en met een fijn kwastje lakken. Na poging drie was ik tevreden.

Hieronder links voor, en rechts na de schilderbeurt. Een stuk beter!

de cone voor en na het verven.

Via marktplaats kocht ik vorig jaar al eens een lading hengelbouwspul en daar zaten kurken ringen bij. Hierin moest alleen een gat op maat gemaakt worden zodat ze op de hengel passen. Een centraal gat uitboren gaat nog wel, maar daarna moet dit met de hand op maat geschuurd worden tot het precies op de hengel aansluit. Een lastig klusje. Door schuurpapier met behulp van lijmspray rond een berkenhouten stok te plakken maakte ik eerst een handig schuurhulpje hiervoor.

lijmspray, schuurpapier en de stok waar het omheen moet.

Vervolgens kon er geschuurd worden. Na een paar uur schuren en proberen had ik genoeg kurk verwijderd om de ringen op de hengel te kunnen schuiven.

Het eerste deel van het schuren is klaar.

 

Nu kon de kurk rond de hengel gelijmd worden. Twee componenten epoxylijm gebruik ik daarvoor.

Als de lijm gedroogd is en het kurk dus vast zit schuur ik met de hand de buitendiameter van het nieuwe kurk zodat deze exact aansluit op het bestaande kurk. Een lastig klusje zonder draaibank. Alles moet op het oog. Ik mag ook niks van het oude kurk wegschuren. Te veel weghalen en ik kan opnieuw beginnen. Gelukkig is het eindresultaat heel netjes.

Tot slot heb ik de nieuwe reelringen op het handvat geschoven en de cone compleet met nieuwe rubberen stootdop teruggezet op de hengel. Niet zoals hij zat, alleen maar op het kurk gelijmd, maar door een beukenhouten deuvel in de hengel te lijmen en de cone daarop te bevestigen. Dit lijkt me een veel sterkere constructie.

boven voor, onder na de handvat renovatie. Alleen nog even heel licht opschuren.

Morgen ga ik het handvat nog even ‘polijsten’ met erg fijn schuurpapier en dan kan het kaal maken van de hengel beginnen. Daarover een volgende keer meer. Tot later!

vorige bericht    volgende bericht

4 gedachten over “4 januari: de Bansberg renovatie update 1

 1. Hallo, mooi om te volgen en ideeën op te doen. Ik kwam hier terecht tijdens mijn zoektocht naar goede hengel lakken. Ik ben bezig met de reparatie van een spinhengel die in meerdere stukken is gebroken. Enkele stukken zijn ook weg dus zal niet meer dezelfde lengte worden. Ik heb alle ogen al verwijderd en het top oog opnieuw geplaatst zodat deze wel op de juiste wijze zal buigen. Momenteel fabriceer ik een nieuwe Pen verbinding ( zodat de hengel 2 delig blijft) en als dit mislukt dan wordt de hengel een delig. Ik twijfel of de hengel en de wikkelingen dezelfde of verschillende lak soorten nodig hebben. Graag zou ik hier antwoord op krijgen. Ik wacht met spanning af op het vervolg van de restauratie.

  • Hoi Rick, ik ben helemaal vergeten te reageren. De wikkelingen en de blank lak ik met lak van rodvisons. Dezelfde lak voor wikkelingen en blank dus. Ik lak de blank drie keer, daarna de ogen er op, dan de wikkelingen zes keer, en dan nog het geheel een of twee keer.
   Vervolgens moet t een weekje uitharden.
   Groet
   Ate

 2. Ha Ate, ik volg je op de voet. Dat ziet er al prachtig uit. Wie er ook mee uit vissen gaat, je voelt nu al de liefde die door deze hengel stroomt! Het zal vast de vangsten ten goede gaan komen!

  • Hoi Hans, of je er meer door vangt weet ik niet, maar mooi en (redelijk) uniek materiaal is wel een plezier om mee te vissen. Hopelijk is de actie straks zodanig dat vangen dan ook een plezier is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.