15 December: Winterboilie update

winterboilie headerNa enkele dagen gepuzzel op het recept, een paar dagen voor de inkopen en een dag boilies draaien ligt de eerste batch winter boilies in de vriezer. Mijn doel was een licht verteerbare winterboilie maken met veel vezels, 20- 25% eiwit en weinig olie en vet, die verder flink opvalt door geur en smaak. Hieronder zal ik uit de doeken doen hoe ik dat denk te hebben bereikt. 

Voor ik begin een disclaimer. Hieronder staan mijn gedachten over deze boilie en de redenen waarom ik voor bepaalde ingrediënten gekozen heb. Deze zijn echter niet uitsluitend gebaseerd op wetenschap maar ook op mijn logica en een flink aantal aannames. Beide zijn soms nogal veranderlijk. Ik neem dus ook geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de argumentatie. 

Goed, nu kunnen we verder met het verhaal over de boilies. Allereerst het licht verteerbare deel. Ik heb het vetgehalte laag gehouden omdat vet slecht verteert, zeker in koudbloedige dieren bij lage temperatuur. Ontvet Sojameel dus, en ook geen oliën.

Ongeveer de helft van de boilie ingrediënten bestaat uit vezelrijke zaken zoals volkoren tarwemeel, roggemeel, havermout, vogelvoer, tarwekiemen en paneermeel. Vezels zelf verteren niet goed maar stimuleren, in ieder geval bij de mens, wel de darmperistaltiek zodat voedsel het darmkanaal snel zal passeren. Dat wat niet wordt opgenomen door het lichaam komt er dan dus snel weer uit. Dat wat niet opgenomen wordt zal de vis ook niet verzadigen. Twee vliegen in één klap dus.

Om het eiwitgehalte op peil te brengen (ik richt op 20-25% voor de winter) heb ik ontvet sojameel, voorverteerd vismeel, een beetje vitamealo (oplos-kalvermelk) en een snufje trouvit toegevoegd. Een paar procent ei-albumine verhoogt ook het eiwitgehalte, maar zorgt met name dat de boilie voldoende uithardt.

Het vogelvoer, in totaal 20%, zorgt voor een ruwe structuur. Door deze ruwe structuur kunnen de geur en smaakstoffen goed uit de boilie lekken. Ze zullen dus snel worden opgemerkt door in de buurt zwemmende karpers.

winterboilie ingredienten

enkele van de winterboilie ingredienten

In plaats van 8 eieren per kg droge mix heb ik  7 eieren toegevoegd. Door wat minder eieren te gebruiken zorg ik dat het vetgehalte niet te ver oploopt en het eiwit niet te veel verdund wordt.

Als karpervis-goeroe Joris Weitjens eierschalen door zijn boilies draait en goed vangt kan het vast geen kwaad. Ik heb dus ook de eierschalen door de boiliemix gekneed. Er wordt gesuggereerd dat karpers wel van het knars-effect bij het kauwen van voedsel houden. Als zij mosselen en kreeftjes eten dan gaan immers ook stukjes schelp en pantser mee naar binnen. Daarbovenop wordt gesuggereerd dat in de buurt zwemmende vissen door het geluidseffect geattendeerd worden op het feit dat er iets te halen valt. 

eiermengsel met schaal, chilisaus en flavour

Voor de smaak heb ik 6% sweet chili sauce toegevoegd. Oftewel zoete chilisaus. Zoet en pittig schijnt goed te zijn voor de smaak, karpers zouden er van houden volgens de experts. Kruiden schijnen ook de darmactiviteit te verhogen. Dit lijkt me dus een prima smaakmaker. Ook kan ik boilies en eventuele partikels zoals gekookte mais een tijdje voorweken in deze saus zodat ze extra opvallen. Wat oplos-tomatensoep zorgt voor wat extra smaak en maakt de boilie alvast wat oranje.

winterkarpervissen-partikels

partikel mix staat alvast in chili saus in de week

Als extra additieven heb ik 2 gram per kilogram oranje kleurstof toegevoegd en 3 ml per kilogram spicy-geurstof op alcoholbasis. Het resultaat van de keukenvlijt is hieronder te bewonderen.

emmertje winterboilies

2.6 kg boilies klaar om in te vriezen

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het deeg voor geen meter draait en dat de oranje kleur tegenvalt. Het donkere trouvit en het vismeel beïnvloeden de kleur nogal. Voor een volgende batch is er dus nog wat puzzelwerk nodig om dit te verbeteren. Desalniettemin is dit prima voor nu, de boilies zijn af en zonder de kleurstof waren de boilies waarschijnlijk donkerbruin en dat is zeker niet de bedoeling.

Twee kilo mix heb ik gemaakt, met de eieren erbij resulteert dit in een kleine drie kilo boiliedeeg. Ik heb deze keer kleinere boilies van 14 millimeter gedraaid, wederom om de vissen niet te snel te verzadigen. De kans dat er eens een boilie door een brasem wordt gepakt neem ik op de koop toe. Het stomen heb ik korter gehouden,  6 tot 8 minuten zodat de boilies niet te hard worden. Enerzijds is hard goed omdat de boilies dan beter bestand zijn tegen andere vissoorten maar het vermindert ook de aantrekkingskracht van het aas. Een middenweg dus. Een klein deel van het deeg, zo’n 300 gram heb ik in boterhamzakjes verdeeld in de vriezer gegooid. Als ik ga vissen neem ik zo’n klontje deeg mee en kneed dit rond mijn aas zodat dit nog beter ruikt en geur uitwasemt en nog aantrekkelijker is voor de vissen!

winterboilie

boiliedeeg voor in de vriezer

Het eiwitgehalte van deze winterboilie ligt volgens mijn berekeningen op 23.5 procent wat prima is voor de winter. Kosten per kilogram van de winterboilies liggen rond de twee-en-een-halve euro per kg, ook dat is prima. 

winterboilies

het resultaat van de huisvlijt, oranje-bruine winterboilies

Vanaf vrijdag gaat er met deze winterboilie gevoerd worden op de Vecht. Twee stekken ga ik dagelijks van wat voer voorzien en  een aantal dagen later wordt er een eerste vispoging gewaagd.

Tot dan!