19 December: winterboilies update 2

Nog steeds geen visverslag, maar de voorbereidingen gaan door. Aangezien het huis nog stonk naar boilies met vismeel ben ik meteen maar doorgegaan en heb een tweede batch winterboilies gemaakt. Een paar aanpassingen maakten dat het deeg een stuk beter wou rollen.  

In het eerste recept zat zowel havermout als paneermeel als ook vogel-krachtvoer. Dit vogel-krachtvoer bestaat ook voor een deel uit broodrestanten.  Dit werd wat te veel brood, te veel van dit soort ingrediënten maakt het deeg plakkerig en dan rolt het slecht. Ik heb het paneermeel vervangen door boekweitmeel, en een deel van het vogelvoer door vogelzaadjes. Deze zaadjes heb ik eerst een aantal uren geweekt en even 5 minuten gekookt. Ik hoop dat ze zo wat beter verteerbaar worden.

winterboilies vogelvoer koken

vogelvoer kort koken

Ik heb verder het trouvit vervangen door Frolic. Donkerbruin meel dus vervangen door roodbruine hondenbrokken. Hopelijk worden de boilies zo wat meer oranje. Hieronder de natte ingrediënten met het kleurstof in een emmer, het droge deel kan er dan stapje voor stapje bij.

winterboilies vloeibare bestanddelen mengen

vloeibare ingrediënten mengen

Het deeg kneden is een pittig karwei, ruim 7 kg deeg zat er uiteindelijk in de emmer. De ruwe structuur is goed te zien. Ik ben hier erg tevreden over.

winterboilies boiliedeeg

7 kilo boiliedeeg klaar om te rollen

Het deeg rolt nu ook een stuk beter. Waar ik afgelopen week de boilie-rolplank tussendoor nog 5 keer moest schoonmaken tijdens het draaien van nog geen drie kg winterboilies bleef het deeg nu niet plakken aan de plank. 

Ongeveer 600 gram boilies kan ik tegelijk stomen. Wederom ongeveer 8 minuten.

winterboilies stomen

8 minuten stomen

Meteen na het stomen zien de boilies er als volgt uit. Prima oranje dus. 

winterboilies meteen na het stomen

gestoomde boilies

Tijdens het drogen worden ze wat donkerder. Het drogen hield ik kort, ongeveer 3 uurtjes gemiddeld. Exact 7 kilo nieuwe winterboilies heb ik gemaakt. Samen met de 2.8 kg van de eerste batch heb ik nu genoeg om ongeveer drie weken op twee stekken te voeren en te vissen. 

winterboilies klaar

7 kilogram boilies klaar voor gebruik

Hier het exacte recept: 7% havermout, 8% tarwekiemen, 5% boekweitmeel, 8% sojameel ontvet, 6.8% volkoren tarwemeel, 5% polenta grof, 5% polenta fijn, 7% vitamealo, 4% ei albumine, 10% predigested vismeel, 10% WM eivoer geel, 10% vogelzaadjes, 3% tomatensoep oplospoeder, 5% gemalen Frolic, 6% thai sweet chili sauce, 0.2% oranje kleurstof, 3ml/kg spicey flavour, 7 eieren per kg.

Op twee stekken aan de Vecht is er nu drie dagen gevoerd, ergens halverwege de week zal ik ‘s avonds de eerste stek bevissen. Volgend weekend waarschijnlijk de tweede. Dan volgt weer een update.

tot dan!