Update spiegelkarper match

Hoi! Afgelopen week kreeg ik bericht van Joris Weitjens dat hij weer een vis van me gematcht had aan een karperuitzetting. Het ging om de spiegelkarper die ik op 12 Mei van het afgelopen jaar ving op de Vecht.  U kunt het verslag van die vangst hier teruglezen. Over deze vis heb ik eerder al een update geschreven, maar Joris had nu nog meer te melden.

Hieronder de foto die ik destijds maakte van de vis op de mat.

spiegelkarper match

Destijds vertelde Joris me al dat de vis 5 dagen eerder ook al gevangen was. Dat was op de Diemen door Mark van den Berg. Hieronder nog eens de foto van Mark met de vis.

spiegelkarper match

Het lukte Joris destijds niet de vis te koppelen aan een uitzetting. De vis was onvindbaar in de archieven van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging en in die van Weesp. Afgelopen week vertelde Joris me dat hij foto’s uit het archief van Weesp er opnieuw bij had gepakt. Hij had nu de wat donkere foto’s iets lichter uitgeprint en toen alsnog de vis herkend.

Hieronder ziet u de foto die is gemaakt bij het uitzetten. 

spiegelkarper match

De karper is van het Brennen-type en destijds geleverd door CarpFarm. De vis is door de Weesper Hengelaars Bond uitgezet in het Amsterdam Rijnkanaal bij Nigtevecht in februari van 2015. Bij uitzetten was de vis 1640 gram bij 41 centimeter. Ik ving de vis ruim 2 jaar later en toen was deze 59 centimeter en 5,1 kilogram.

In onderstaand plaatje heb ik globaal weergegeven waar de vis is uitgezet en gevangen.

Van onder naar boven in rood resp. Nigtevecht, Weesp en de Diemen.

Joris wist me trouwens ook te melden dat het spiegelkarpertje dat ik onlangs ving op het Sciencepark in Amsterdam daar in 2013 is uitgezet. Destijds zijn ook vissen van dezelfde leverancier (Peschkes) en dezelfde lichting op open water uitgezet en daar zijn sommige van deze vissen al tot ruim boven de 20 pond gegroeid. Het is duidelijk dat het water op het Sciencepark niet het beste milieu biedt aan de karpers om eens even lekker te groeien. 

Waarom het de beheerder(s) van het Weesper SKP archief niet is gelukt de spiegelkarper van de Vecht te matchen is me niet helemaal duidelijk, maar ik heb zo’n vermoeden dat ze het gewoon niet geprobeerd hebben. 

Tot zover deze update, als er nieuws te melden is laat ik het u weten en anders spreek ik u over 9 dagen weer. Tot dan!