Jaarplanning voor het karpervissen

Goedemiddag. De afgelopen 5 dagen zat ik voor mijn werk in Manchester en dus is er niet gevist. Wel heb ik een deel van mijn vrije tijd daar goed besteed. Ik heb namelijk mijn wensen en plannen voor het komende visseizoen op papier gezet en aan de hand daarvan een globale jaarplanning voor het karpervissen gemaakt. Ik hoop zo het geluk een handje te helpen en nog meer van het vissen te genieten. Loop een stukje met me mee dan breng ik u op de hoogte

In december publiceerde ik op deze website een jaaroverzicht met daarin vijf zaken waaraan ik met veel plezier terugdenk. Achtereenvolgens waren dat: de projecten met Mike, het vangen van project-spiegelkarpers, het vissen op mooie stekken, het vissen uit de kano en het hanteren van een eigen aanpak. Om komend jaar nog meer te genieten heb ik deze vijf zaken als uitgangspunt gebruikt.

Allereerst heb ik een selectie gemaakt van potentiële stekken. Sommige wateren waar ik het afgelopen jaar viste zoals de Aquamarijn in Weesp en het Amsterdam Rijnkanaal staan er niet meer op. Ik vind deze wateren gewoon niet aangenaam genoeg. Ook afgesloten water is nauwelijks vertegenwoordigd. Ik wil tenslotte graag uitgezette spiegelkarpers van open water vangen. Een paar nieuwe (mooie) wateren zoals de Gaasp en de Gein zijn toegevoegd. Ruim 20 potentiële stekken op verschillende wateren staan nu op de lijst. Met name stekken op de Vecht zijn ruim vertegenwoordigd. De Vecht is tenslotte mijn “thuiswater” en hier wil ik het komende jaar een flinke stap voorwaarts maken.

De Gaasp

Daarna heb ik een tweede lijst gemaakt van de (voer)strategieën die ik het komende jaar wil uitproberen. Als voorbeeld wil ik de vangst van mijn grootste karper van vorig jaar noemen. Na ruim 3 weken dagelijks voeren met slechts zo’n 200 gram grote boilies per dag ving ik mijn enige 30-plusser van het jaar. Komend jaar wil ik deze aanpak op meerdere plaatsen op de Vecht herhalen en kijken of dit succes reproduceerbaar is.

Een andere strategie wil ik op groter water uitproberen. Op bijvoorbeeld het IJmeer wil ik een enorm voertapijt over een groot oppervlak uitstrooien. Een emmer (of 2?) gekookt duivenvoer gemengd met enkele kilo’s kleine boilies over een oppervlakte ter grootte van misschien wel een voetbalveld. Dan de dagen erna nog een paar keer een aantal kilo’s boilies en dan gaan vissen. Kleine boilies zodat de vissen niet snel verzadigd zijn. Ik hoop dat ze daardoor de hele dag blijven rondzwemmen op zoek naar meer van die lekkere hapjes. Tot ze er één tegenkomen waar een vlijmscherp haakje aan hangt…

Emmer duivenvoer en boilies

Zo heb ik al de 20 geselecteerde stekken tactisch verdeeld over vijf verschillende strategieën. En daarna heb ik deze weer gekoppeld aan periodes van het jaar. Sommige stekken bevinden zich bijvoorbeeld op typische trekroutes. Bij deze stekken heb ik Mei geschreven omdat ik dan verwacht dat vissen op zoek gaan naar hun paai-plekken en dus langs deze plaatsen zwemmen. Oktober zou ook kunnen als vissen terug gaan naar hun winterholdings. Van één water vermoed ik dat vissen hier overwinteren. Op dit water zal ik dus vanaf September/Oktober aan de gang gaan met structureel wat voeren zodat ik daar in de winter kan vissen. Al het water is zo verdeeld over verschillende periodes van het jaar.

Om deze aanpak en al dat voeren mogelijk te maken ben ik al een tijdje bezig met plannen en voorbereiden. Mijn boilies zijn het komende jaar iets simpeler en goedkoper en mijn boilie-rol-capaciteit heb ik flink vergroot. Ik heb over beide zaken eerder al verteld. De afgelopen week heb ik nog een paar rolplanken voor 8 en 10 mm boilies toegevoegd en ik heb ingrediënten besteld om de komende maanden door te komen.

Met Mike heb ik deze week afgesproken. Tijdens het nuttigen van een paar biertjes gaan we de plannen bespreken en hopelijk heeft hij zin om hier en daar mee te doen. Ook heeft hij vast nog wel tips om de aanpak te perfectioneren.

Volgende week zit ik vervolgens weer een week in het buitenland. Als ik daarna terugkom is de watertemperatuur waarschijnlijk op ondiep water alweer boven de 10 graden en dan kan het feest beginnen. Allemaal leuke vooruitzichten dus. Ik heb er zin in! Over twee weken gaan de eerste visverslagen hier weer geplaatst worden. Bij deze bent u uitgenodigd om dan weer mee te lezen, ik reken op u.

Tot dan!