13 Augustus: Over karpers van het IJmeer

Hoi! Dit weekend is er weer gevist. Afgelopen vrijdag na het avondje vissen in de regen besloot ik om 2 uur ‘s nachts nog een eindje te gaan rijden om de overgebleven boilies op het IJmeer uit te strooien. Een dag erna, op zaterdag dus, voerde ik ‘s avonds laat nog anderhalf pond. Zondagochtend vroeg kon ik dan gaan kijken of er wat te halen viel. 

Zondagochtend om half 4 ging de wekker. Na een salto van schrik en drie keer mistasten had ik het alarm onder controle. Een zoen later sloop ik het bed uit, schoot in de karperkleren, zette koffie, legde de visspullen in de auto, vulde de thermoskan en reed rond 4 uur de oprit af. Rond kwart voor 5 lagen beide hengels in. Beide met een Sweet Sixtynine boilie op de hair onder een secuur geslepen haakje. Laat die vissen maar komen.

Na zo’n anderhalf uur stilte begon ik te twijfelen. Had ik enkele uren eerder niet te veel gevoerd? Kwamen de vissen hier nog wel langs? Was de boilie hier al uitgewerkt? Gelukkig duurde de twijfel niet erg lang. Om 20 over 6 kwam de gehoopte aanbeet. Een karper deed zijn best te ontkomen maar had te weinig massa om het me echt moeilijk te maken. In het heldere water kon ik de vis aan de haak prima volgen. Een typische IJsselmeer schubkarper zonder vet op de graat bood een aantal minuten dapper weerstand maar moest uiteindelijk toch capituleren.

Een van twee karpers van het IJmeer

schubkarper van het IJmeer, 76 cm en 6,1 kg

Met 76 centimeter en 6,1 kilogram een slanke vis die verder in prima conditie was. Na een fotootje en meten en wegen schoot de vis de weegzak uit de diepte weer in.

Nog 2 uurtjes bleef ik zitten maar verdere aanbeten bleven uit. Toch weer een mooie vis van het grootste meer in Nederland. En als je er maar genoeg vangt volgt die joekel vanzelf. Om negen uur was ik weer thuis en na een korte frisse douche kroop ik nog even onder de wol.

Over het matchen:

Met betrekking tot het matchen kan ik vertellen dat ik de spiegelkarper die ik op 15 april ook op het IJmeer ving heb weten te herkennen in de uitzetbestanden. Hier nog eens de foto van de vis. 

karpers van het IJmeer

IJmeer spiegeltje 62 cm en 5,6 kg

Om de vis terug te vinden moest ik achtereenvolgens op mijn computer het mapje “geen rijenkarper” aanklikken, en hierin het mapje “met schubben op de flank” en daarin het mapje 4-10 schubben selecteren. Zo hield ik een selectie van 50 vissen over. Gezien het gewicht durfde ik alle vissen die meer dan 10 jaar geleden waren uitgezet wel af te laten vallen. Zo hoefde ik nog maar 29 vissen na te kijken. Bij vis nummer 29 van de uitzetting op de Vecht van 2012 bleef mijn oog hangen. Er ontbraken schubben op mijn vis, maar toch zag ik overeenkomsten. Joris en Tim bevestigden mijn vermoeden. Een 100% match.

De ontbrekende schubben maakten het matchen wat lastiger. Waardoor een vis schubben verliest zonder  dat er een litteken achterblijft is niet helemaal duidelijk. Het gebeurt echter wel vaker. Het matchen wordt er niet gemakkelijker van. Gelukkig hoef ik geen duizenden foto’s door te ploegen.

In 5 en een half jaar maar 3,2 kilogram groeien is niet veel. Deze vis zal geen zwaargewicht worden. Een plaatje vind ik het echter wel. Ongetwijfeld is deze vis de sluis bij Muiden gepasseerd om van de Vecht op het IJmeer te komen. Ik ben benieuwd waar deze in de toekomst nog gevangen gaat worden. Weer op de Vecht of zou deze zich vast op het IJmeer vestigen?

Tot zover dit verhaal over twee karpers van het IJmeer. Dit wordt een drukke week qua vissen en website updaten. Er gaat minimaal nog twee keer gevist worden en ik heb nog twee andere verhalen voor u. We spreken elkaar dus snel weer, tot dan!

Eén gedachte over “13 Augustus: Over karpers van het IJmeer

  1. Tof verhaal, ik heb het IJmeer ook op het oog, zou je toevallig wat info willen geven over waar ongeveer te beginnen op het IJmeer. Ik hoor het graag.

    Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.