De 29 ponder, een bijzondere match

Hallo website vrienden! Ondertussen ben ik regelmatig even foto’s van vissen die nog niet teruggevonden zijn in de uitzetbestanden van Weesp aan het screenen. Met name kale karpers, dus vissen zonder duidelijk herkenbare schubben op de flank vormen een uitdaging. Gelukkig heb ik mijn uitzetfoto’s gerangschikt volgens het Froger algoritme. Een aantal vissen, waarvan de foto’s al jaren op de plank liggen, heb ik zo weten te matchen. Bij één van die vissen hoort een verhaal en dat wil ik u graag vertellen.

Sinds 2015 woon ik in Weesp. Mijn karpervisserij moest hier weer helemaal van de grond komen en één van de mensen die me daarbij hielp en tips gaf was Maarten Wilmink. Helaas is hij in februari van het vorige jaar plotseling en veel te jong gestorven. Ik denk nog regelmatig aan hem als ik weer eens op de Vecht aan het vissen ben. Ik had graag nog eens met hem gevist.

Maarten was een trouwe melder van karpers en enkele foto’s van hem met gemelde spiegelkarpers lagen nog op de plank. Met die foto’s ben ik aan de slag gegaan. Eén van de vissen van hem die ik afgelopen week wist terug te vinden was een 24 ponds spiegel, een zogenaamde Duitser, uitgezet in 2002 in de Smal Weesp in Weesp. De terug-vang-foto was van maart 2011, dus al weer wat jaren geleden. Ik moet erg voorzichtig zijn met informatie en foto’s van anderen, daarom wil ik de terugvang foto van Maarten hier niet tonen. Wel kan ik de plankfoto van de vis bij het uitzetten laten zien. Zoals u kunt zien was de vis bij uitzetten 44 cm lang en 1900 gram zwaar en heeft deze geen opvallende kenmerken.

Dat de uitgezette vis niet eerder was herkend is niet raar gezien het gebrek aan aanknopingspunten. Geen schubben op de flanken, geen schubben bij de kieuwen. Alleen wat schubben bij de staart en rug maar dat hebben vrijwel alle 548 uitgezette vissen.

Gelukkig hoefde ik door het algoritme niet alle 548 karperfoto’s door te bladeren. Ik volgde de Froger logica en kwam daardoor uit bij een mapje met 70 vissen. Door ook de vissen die na 2011 zijn uitgezet te elimineren bleven er nog maar 30 over. En toen had ik hem toch nog snel geïdentificeerd. Maar daar was het verhaal nog niet mee afgelopen…

Gisteren besloot ik mijn zwaarste spiegel van dit jaar, de 29 ponder van 2 juni, ook eens te bekijken. En bij de eerste blik op de staart van deze vis herkende ik deze meteen. Het was dezelfde vis als de 24 ponder van Maarten die ik eerder in de week wist te matchen. Het verslag van de vangst door mij kunt u lezen als u hier klikt.

Ik heb om de match duidelijk te maken even een compilatie gemaakt van de overeenkomsten. U kunt zich dan een beeld vormen van hoe dat matchen nou werkt. Hieronder de staarten van links de vangst in 2011, in het midden de vangst door mij in juni van dit jaar en helemaal rechts het staartje bij het uitzetten. Dat de 24 ponds vis en de 29 ponds vis dezelfde zijn, daarover lijkt me geen twijfel mogelijk. Of deze identiek is aan de uitgezette vis, ik kan me voorstellen dat u daar nog niet helemaal zeker van bent.

kale karpers matchen

Bij twijfel niet goedkeuren is het motto in de SKP branche. Gelukkig hebben we ook nog schubben langs de rugvin. Hieronder een plaatje van deze schubben. Ik heb twee opvallend kleinere schubjes gemarkeerd. Van boven naar beneden ziet u de vangst in 2011, die in 2018 en de uitzetfoto uit 2002.

kale karpers matchen

De rugvinschubben bevestigden mijn vermoeden, een 100% match.

Toen ik later het Excel bestand erbij pakte om de vangst data in te voeren zag ik dat de vis ook in 2006 al eens gevangen was. Toen woog de vis 13,5 pond. Een weergave van het gewicht in de loop van de tijd geeft een gestage groei weer. Hopelijk zet deze nog even door.

Een bijzondere vis dus, met voor mij sentimentele waarde en eentje die ik over een paar jaar graag nog eens tegenkom. Dan hopelijk weer een pondje zwaarder en voorbij de magische dertig-ponds grens.

Ondertussen loopt het aantal gematchte AWHB karpers gestaag op. Toch is het aantal meldingen in verhouding nog beschamend laag. Ik hoop daarom dat andere vissers besluiten hun vangsten ook in te sturen. Ook vangsten van lang geleden zijn welkom. Niet alleen krijgt u informatie terug over uw vangst, meer meldingen betekent ook een beter verhaal richting de AWHB om onderhoudsuitzettingen te blijven ondersteunen. Met vangstgegevens wordt discreet omgegaan. U kunt ook zelf beslissen welke informatie u deelt. Voor meer informatie verwijs ik u graag door naar het meldpunt van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer.

Tot later!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.