4 September: Post Vakantie Verslag deel 2 van 3 over karpervissen in Frankrijk

Vorige week zat ik in Zuid Frankrijk. Een vakantiewoning iets onder Cahors was een week ons thuis. Het is natuurlijk geen toeval dat zich bij dat vakantiehuisje een meertje bevond waar gevist mocht worden. En dus ging er ook wat vismateriaal mee in de auto naar het zuiden. Lees verder over mijn eerste keer karpervissen in Frankrijk.

Het meertje vlakbij het vakantiehuisje was ongeveer 500 meter lang en zo’n 100 meter breed. Volgens de verhuurder van het vakantiehuisje kon je rond het meer lopen. Zo gezegd zo gedaan.

Het meertje

Het verkenningsrondje rond het meer was een hele belevenis. Zo ontmoetten we een familie beverratten die hier hun thuis hadden. De beestjes bleven op respectvolle afstand maar lieten zich regelmatig even zien.

Beverrat komt langs zwemmen

Ook in het water was er genoeg leven. Scholen voorntjes trokken langs de kant en in het ondiepe water spotte ik al snel een aantal schubkarpertjes. Ik hoopte natuurlijk dat in het meertje enkele grote karpers zouden rondzwemmen, maar dat viel dus tegen. Met zoveel kleintjes was al snel duidelijk dat voor de grote jongens dit meertje te klein en te druk was

karpervissen in Frankrijk

Schubkarpertje in het ondiepe water

De schoenen gingen uit en voorzichtig liep ik het water in richting de karpertjes. Een klein schubje probeerde zich onder een blad te verstoppen maar had niet door dat het grootste deel van zijn lijf nog zichtbaar was.

karpervissen in Frankrijk

Hide and seek

Toen ik het visje probeerde aan te raken schoot deze weg, panna, tussen mijn benen door richting het open water.

Langs de kant vlogen regelmatig ijsvogeltjes en ook een paar rare reigers met korte pootjes en zonder nek zag ik hier voor het eerst. Volgens de vrouw van  de beheerder van het vakantie huisje waren dit koereigers, maar omdat koeien in geen velden of wegen te bekennen waren hadden wij onze twijfels.

De rare reiger

Na even googelen heb ik het vermoeden dat het hier om een woudaapje gaat. Overigens hebben we een dag later nog wel koereigers gespot.

Koe en bijbehorende koereigers

Eén van de vele ijsvogeltjes die we tijdens de vakantie zagen

Na het rondje wandelen sprak ik opnieuw met de eigenaar van het vakantiehuisje. Volgens hem zwommen er in het meertje uitsluitend boerenkarpertjes rond, schubkarpertjes van een paar kilo. De zwaarste vis gevangen op dit water was volgens hem 5 kilo. Nou niet direct vissen om voor naar Zuid Frankrijk te rijden, maar hier was niets meer aan te veranderen. Ik besloot een poging te wagen de vissen snel wat vetter te mesten. Twee kilo RB15 boilies voerde ik daarom  aan de kant van het meertje waar de wind op stond.

Toen ‘s avonds na twee uurtjes vissen bleek dat de bodem hier bestond uit smurrie en dat mijn aas hierin compleet verdween moest er geïmproviseerd worden. Een alternatief plan werd bedacht.

Hagedisje kwam even buurten

Een kilo kanarievoer uit de supermarkt mocht een nachtje weken en kookte ik de volgende dag een kwartiertje. Een blik zoete mais erbij zorgde voor een emmertje voer. Dit leegde ik ‘s middags op een stek waar de bodem wel hard was. ‘s Avonds was 5 minuten vissen voldoende om een karpertje te vangen. Tot mijn verbazing was het een spiegeltje.

karpervissen in Frankrijk

Mijn eerste Franse karper

Waar de meeste karpervissers naar Frankrijk gaan om daar hun PR scherper te stellen slaag ik er in om hier mijn kleinste karpertje in zeker 10 jaar tijd te vangen. Toch ook een prestatie. De vis zal zo’n 45 cm lang geweest zijn en een pondje of 5 zwaar. Dit is het formaat waarop ze in Nederland gewoonlijk uitgezet worden. Ik ben echter bang dat dit karpertje een stuk ouder is dan 3 jaar en gewoon klein blijft bij gebrek aan voedsel in het meertje. Na de vangst heb ik de hengels weer opgeruimd en de visjes verder met rust gelaten. 

Tot zover mijn tweede “post-vakantie-verslag”. Later deze week het derde en laatste verslag over de vakantie visserij. Dan zal ik vertellen over het superleuke en leerzame visavontuur vanuit een boot op de rivier de Lot. Ondertussen staan ook al weer twee vispogingen in Nederland in de steigers. Het houdt niet op! Ik spreek u later weer, tot dan!

Close-up van een sprinkhaan

Vorige bericht       Volgende bericht

2 gedachten over “4 September: Post Vakantie Verslag deel 2 van 3 over karpervissen in Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.