2 september: Post Vakantie Verslag deel 1 van 3

Hallo websitevrienden! De vakantie is weer voorbij, de batterij weer opgeladen en ik ben klaar voor het grote najaars-karpervis-geweld. Waar in het begin van het jaar het vissen, en met name het vangen, nog moeizaam op gang kwam, hoop ik de komende maand(en) flink te gaan profiteren van de najaarshonger van onze beschubde vrienden. Ze willen tenslotte met een vetlaagje de winter in. Maar eerst is er wat achterstallig update werk nodig. Zo viste ik voor mijn vakantie nog een keer op de Vecht. Laat me beginnen met dat verslagje.

Woensdag 21 augustus heb ik ‘s avonds nog een poging gewaagd op de Vecht. Drie keer was er gevoerd met mijn RB15 boilies. De eerste keer weer met een lading partikels erbij, de laatste twee keer uitsluitend boilies. Steeds een kilo 18 en 24 millimeter knikkers.

Rond half negen op woensdagavond was ik ter plekke. Mijn vorige vispoging was op een plek waarvan de bodem bezaaid was met mosseltjes. Daar houd ik dus met grote dobbers de lijn van de bodem. Op mijn Vechtstek is dit niet nodig. Hier is de bodem redelijk schoon en kan ik gewoon met een lijn op de bodem vissen. Hoe minder tierelantijntjes aan de lijn, hoe beter. De dobbers moesten dus van de lijn gehaald worden. Nieuwe rigjes knoop ik standaard aan de lijn bij een nieuwe vispoging.

Rond half negen lag de eerste hengel in. In de minuten die volgden was het een gekkenhuis. Voordat ik mijn tweede hengel omgebouwd had had ik al vijf aanbeten op rij, waarvan vier van brasems en 1 van een zeelt. Mijn RB15 valt goed in de smaak, helaas ook bij andere vissoorten dan karpers.

Zeelt van de Vecht

De eerste zeelt van de Vecht (50 cm lang)

Een mooie zeelt kan ik wel waarderen. Dat er in het volgende uur wederom een houthakkers hand (=4) vol brasems volgde vond ik wat minder. Bij de laatste vis zat ik nog even een tijdje vast op de bodem maar gelukkig kwam de boel weer los en kon ik de brasem onbeschadigd retourneren. Pas even na 10 uur werd het wat stiller. Om half 11 beet er nog een zeelt en daarna was het over met de aanbeten. Meer dan 2 uur gebeurde er vervolgens niets.

Zeelt van de Vecht

De tweede zeelt.

Ik had net besloten om te gaan opruimen toen toch ineens nog een aanbeet volgde. Dit keer duidelijk karper. In het donker knalde de hengel krom. Meteen zette ik druk op de vis. Een paar meter lijn trok deze vis van de molen en toen ineens was het over. Lijnbreuk op de onderlijn. Een droevig stukje fluorocarbon wapperde nog aan de wartel. Ik kon er niets raars aan ontdekken. De slip stond ook niet onnodig dicht. Hier was iets anders aan de hand, de fout lag niet bij de dril maar is daarvoor gemaakt.

Vermoedelijk is het lijntje al beschadigd toen ik eerder vastzat. In het donker heb ik wel de haakpunt gecontroleerd maar schade aan het combi-rigje zelf niet ontdekt. Als je subtiel wilt vissen komt het allemaal vrij precies. Ik put moed uit het feit dat ik wederom in vier uurtjes vissen een karperaanbeet wist te forceren op de Vecht. Ik moet ze echter vaker verzilveren. Dit soort gemiste kansen is met iets meer concentratie onnodig.

Ik zal zo spoedig mogelijk de vakantieverslagjes plaatsen. Zo heb ik gevist op de rivier de Lot en ik heb mijn eerste Franse karper ooit gevangen. Later in de week dus die verslagjes. Ik spreek u dan weer! Tot later!

Vorige bericht         Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.