23 Mei: Karpers spotten

Na de laatste twee berichten hoor ik u denken: “genoeg geleuter over boilies en bootjes, is er ook nog gevist?”. Ik kan u geruststellen, beste meelezer, er is zeker gevist. Leest u maar snel verder.

Zondagochtend besloot ik met een penhengel de polder in te gaan. Dit keer een polder onder Amsterdam op een kwartiertje rijden van mijn huis. Een emmertje met voer ging mee. Op twee plekjes voerde ik wat en daarna besloot ik het voer zijn werk te laten doen en langs het water te gaan lopen met de camera. Ik hoop toch een keer paaiende karpers te zien en zo’n voerplekje kun je prima een uurtje met rust laten. Een passerende vis die het lekkers vindt blijft echt wel een tijdje rondhangen. 

Een halve kilometer verderop wilde een zwaan met een paar jongen wel even poseren. Als ik te dichtbij kwam werd het ongenoegen door gesis en gestamp in het water duidelijk gemaakt, maar van iets verder weg mocht ik wel wat plaatjes schieten.

Moeder zwaan en haar kroost

Ook een eend met wat jongen kon ik even vastleggen.

Moeder eend met de kinderen

Maar goed, we zijn geen vogelaars, wij zijn karpervissers. Echter, wees gerust, ook die heb ik kunnen vastleggen.

Bij de overstort van een poldersloot in een lager gelegen sloot lag een groep karpers te smikkelen van de gedesoriënteerde kikkervisjes en ander broed dat daar naar beneden viel. Ik zag bij die overstort enorm veel kikkervisjes voorbij zwemmen.

kikkervisje

het stikte van de dikkopjes

Zeker een stuk of 8 karpers lag daar te happen. Misschien waren het er wel meer, maar 8 is het maximale aantal dat ik tegelijk kon zien. Ik schatte de vissen tussen de 15 en 25 pond. Er zwom ook zeker 1 spiegelkarper bij.karper spottenIk heb nog even geprobeerd met een pluim brood uit mijn lunchpakket, aangeboden net onder de oppervlakte, zo’n vis te verleiden maar helaas waren de vissen te gefocust op ander voedsel. Mijn aas werd genegeerd en ontweken.

karpers spotten

Ook zonder aanbeet is het genieten

Na wat foto’s en een tijdje toekijken heb ik de boel weer opgeruimd. Ook de voerplekjes heb ik gelaten voor wat ze waren. Na het karpers spotten vond ik het wel prima zo. Ook zonder ze te vangen heb ik mooie plaatjes kunnen schieten en een leuke ochtend gehad.

mooie vis

Op dit moment ben ik weer druk aan het broeden op nieuwe visprojecten op het open water. Ik merk dat mijn hart daar toch meer ligt. Aanstaande donderdag zal ik ‘s avonds weer een poging wagen op de boezem. Wie weet komt er weer zo’n mooie spiegel van Joris Weitjens voorbij.

Over spiegels gesproken. Er is ondertussen ook nieuws over het spiegelkarpertje dat ik op 12 Mei ving. 

het spiegeltje van 12 Mei

De vis is eerder gevangen. Het verhaal over deze vis wordt steeds leuker. De heren deskundigen van de Spiegelkarperprojecten zijn nog verder aan het graven naar meer informatie. Zodra het verhaal compleet is zal ik dit hier plaatsen.

Hier laat ik het vandaag bij, ik hoop u hier snel weer te spreken, tot later!