29 Mei: Stilte voor de storm

Hallo. Het lijkt even rustig op het sportvissers front, maar wees niet bevreesd, niets is minder waar. Er is gevist, maar dat was slechts bijzaak. Grootse visplannen zijn namelijk weer in ontwikkeling.  Laat me u over enkele zaken vertellen.

Het vissen

Allereerst over dat vissen. Ik heb afgelopen week een paar dagen een klein voerplekje onderhouden op de Muidertrekvaart.  Dit is het kanaaltje dat van het Amsterdam Rijnkanaal langs de Maxis naar Muiden loopt. Bij een aftakking van dit water heb ik drie dagen wat gevoerd met Tsjechische boilies.

Onderweg naar één van mijn voerbeurten zag ik onderstaand tafereel.

Jonge koe in de sloot

De koe kon duidelijk niet op eigen kracht uit de sloot komen en kwam door de sloot mijn kant op toen ik met de fiets bleef staan. De koe links is hier ook onderweg om mijn aandacht te gaan trekken. Vlak voor mijn neus begon ze te loeien. De boodschap was duidelijk. Ik heb via via de eigenaar van de dieren weten te informeren en de jonge koe is uit de sloot gehaald.

Het uiteindelijke vissen op de Muidertrekvaart hield ik maar kort vol. 2,5 uur heb ik gepoogd een vis te haken, maar de stevige stroming als gevolg van bootverkeer op het ARK zorgde dat mijn wakers continue op en neer gingen. Hier viel op deze manier niet te vissen. Ook het stevige verkeer van snorfietsen achter mij langs beviel me niet. Nee, deze stek gaat voorlopig van mijn lijstje.

SKP

Een ander vermeldenswaardig feit is dat er nieuws kwam over de spiegelkarper die ik op 12 Mei ving op de Vecht. Deze vis is niet uitgezet in Weesp en ook niet in Amsterdam. De vis is wel eerder gevangen. Vijf dagen voordat ik de vis ving werd deze gevangen door Mark van den Berg op de Diemen bij Amsterdam. Van Mark mocht ik zijn foto ook plaatsen.

Hier de foto van Mark met de vis, gevangen op 7 Mei 2017.

En mijn foto. Duidelijk dezelfde vis, gevangen op 12 Mei 2017.

De karper is van de Diemen ergens het Amsterdam Rijnkanaal overgestoken en op de Vecht terecht gekomen. Een mogelijke route is van de Diemen, via de Gaasp, langs Driemond, en daar het ARK over en via de Smal Weesp naar de Vecht. Minimaal 7 kilometer in die vijf dagen. Het blijft gissen waar en wanneer de vis is uitgezet. Dit zou bv in Breukelen, Utrecht, of zelfs Houten geweest kunnen zijn. In al deze plaatsen zijn in het recente verleden op het ARK spiegelkarpers uitgezet.

De IJmeer visplannen

Na mijn project op de Vecht kwam ik even in een impasse. Door het mooie weer werd het me veel te druk langs het water en ik had geen volle boilievriezer meer om grote projecten mee op te starten. De situatie is echter aangepakt, de voorbereidingen voor mijn volgende project zijn in volle gang.

Ik heb boilieingrediënten besteld, genoeg voor maar liefst 75 kilo Spicy Seven boilies. Ik heb het recept iets gefinetuned, zodat het mijns inziens wat geschikter is voor het IJmeer. Want daar ga ik binnenkort huishouden! 

Afgelopen weekend heb ik alvast een verkenningstocht gemaakt langs het IJmeer. Dit keer niet langs de kant maar door het water. Met een waadbroek aan heb ik een flink eind langs een aantrekkelijk deel van de kust gewandeld en met mijn prodding stick hier en daar wat in de bodem geprikt. Ik denk dat ik er wel uit ben. Drie potentiële stekken heb ik geïdentificeerd, waarvan ik op één ook echt karper heb zien springen.

hier gaan visplannen waarheid worden

IJmeerkust bij Muiden

De eerste stek wordt momenteel bevoerd, daar ga ik volgend weekend vissen. Vervolgens ben ik een aantal dagen ertussenuit naar Friesland en daarna zal het echte geweld losbarsten. 

Tot slot

Bij sommige mensen zit vissen in de genen. Mijn neefje Harm is zo iemand. Hij zit nog op de basisschool, maar vangt de grootste vissen. Afgelopen weekend zelfs zonder hengel. Ik heb dit nog nooit gepresteerd. Toen hij tijdens het zwemmen in het Gooimeer een grote schubkarper zag sprong hij er met een snoekduik boven op. Man en vis zijn voor eeuwig vastgelegd.

Harm met vis

Tot zover voor nu, u bent weer helemaal op de hoogte. Als er later deze week weer wat te melden is zal ik dat zeker doen,

Tot dan!