21 Oktober: Project Fectio est meus- verslag 1

karper visverslag 7 en 8 project Fectio est meusHet project Fectio est meus is van start. Doel van dit project is om zo’n varken met vinnen, ook wel karper genoemd, uit de Vecht te trekken.  Waarom deze ingewikkelde naam? Wel, de Romeinen, die zo’n 2000 jaar geleden al op de Vecht rondvoeren noemden de rivier Fectio. Ziedaar de oorsprong van de naam van de rivier èn van dit project. Lees verder voor een verslag van de eerste pogingen.

Sinds mijn verhuizing naar Weesp vorig jaar heb ik al zes keer een poging gewaagd op de Vecht. Alle zes keren zonder succes. Koppig als ik ben besloot ik dit project te starten en voor de jaarwisseling nòg 6 pogingen te wagen. De eerste poging binnen dit project en dus de zevende op de Vecht was afgelopen zondag.

Poging VII

Ik had drie dagen op rij gevoerd bij de Ossenmarktbrug in het centrum van Weesp, elke dag ongeveer een pond zoete Scopex knikkers tegen een dukdalf aan. De eerste dag gooide ik ook nog een paar handen tijgernoten en mais erbij. Zondagavond om 19.30 lagen beide hengels in. Ik had een prima plekje; hengels op de rodpod, zelf op een toeristenbankje, en dat alles op nog geen 5 minuten van huis. Het weer pas prima. Het enige dat ontbrak was? Juist een karper. Om 23.30 ruimde ik op. Behalve wat piepjes, wellicht door lijnzwemmers, was er niks gebeurd.

hengels op de rodpod

Visstek bij de Ossenmarktbrug in Weesp

Poging VIII

Twee dagen later op dinsdagavond was poging 2. Dit keer was de plaats delict aan de overkant van het Bastion, bij de brug naar de ‘s Gravelandseweg. De Vecht is hier een stuk ondieper en erg helder, maar de brug staat op een enorme lading palen en meteen ernaast is een haven. Het zou me verbazen als hier geen karpers rondhangen. Door elke avond tegen donker te voeren moeten vissen die ‘s nachts de omgeving bezoeken wel langs mijn boilies komen. Vijf dagen op rij is hier gevoerd, wederom elke dag een pondje boilies. Enkele boilies die ik dicht bij de brug gooi zijn de volgende dag steeds weg. Natuurlijk kunnen meerkoeten of andere vissen verantwoordelijk zijn, maar zeker is dat iets de Scopex balletjes kan waarderen.

balletjes-bij-de-brug

boilies bij de brug

karper visverslag boilies weg

De volgende dag – boilies weg

Vanwege de enkele piepjes die ik afgelopen zondag wel kreeg, maar die niet resulteerden in een run, heb ik besloten van 1 hengel de onderlijn wat in te korten. Mijn compacte voerplekken en het koudere weer zorgen wellicht dat karpers iets minder verplaatsen, dus ik ga iets scherper vissen. Ongeveer 13 centimeter is dit onderlijntje nu. De onderlijn van de andere hengel houd ik op ongeveer 18 centimeter. Gewoon omdat dit tot nog toe prima werkte.

karper visverslag

Visstek VIII, links de brug en daarachter de haven

Iets voor 6 ‘s avonds ben ik ter plekke. Beide rigjes gaan waar ik gevoerd heb. En verder gebeurt er niets. Rechts heb ik een keer een paar piepen om 19.33 uur. Om 21.00 gooi ik alles nog maar eens opnieuw in. Rond half 11 heb ik links een serie piepen waarop ik besluit aan te slaan. Er hangt echter niets aan de haak. Na 5 uur vissen ruim ik om 23.00 uur op. Zonder paraplu en met ruim de helft van de tijd een koude bui op mijn hoofd, terwijl het buiten nog geen 10 graden is, zorgt dat ik dan tot op het bot verkleumd ben. Een beetje afzien hoort er bij vind ik, je moet die vis tenslotte wel verdienen. 

Conclusie:

Twee keer vissen, we zijn op één derde van het project, en nog geen succes. Doorzetten is nodig. Het plan gaat even terug naar de tekentafel. Volgende week weer een poging, dan met wat kleine wijzigingen in de aanpak.