17 Oktober- Dropshotvissen in Friesland

header vissen in FrieslandHet plan was om samen met mijn eerste vismaat, die ook meteen mijn vader is, een paar snoeken van een neuspiercing te voorzien. Een paar romantische sloten in de polder onder Balk, die gepacht worden door de lokale hengelclub, waren het doel. Omdat de verstrekker van vergunningen echter al dacht dat het 2017 was moest het plan worden aangepast. Friezen staan alom bekend om hun flexibiliteit en het kostte ons dan ook geen enkele moeite een alternatief te bedenken.

Na een kort overleg werd besloten dat het lokale riviertje “de Luts”, dat vrij bevaar-en dus bevisbaar is, met aas bekogeld zou worden. Niet met doodaas maar met wormen en shadjes met de dropshot methode.

Vier verschillende stekken in en rondom het dorpje Balk werden met zorg geselecteerd. Helaas werd het vissen nogal bemoeilijkt door enorme aantallen bladeren die op en in het water rond zweefden. Met andere woorden: we haakten meer bladeren dan vissen. De harde koude wind maakt het vissen ook niet aangenamer, maar als echte kerels klagen we daar natuurlijk niet over.

Meermalen vielen kleine baarsjes ons aas aan maar deze visjes werden niet gehaakt. Uiteindelijk was het mijn vader die op stek 2 bij de afwatering van een polderslootje de ban brak en de eerste vis van de dag haakte. Het monster mocht even poseren en is daarna weer terug gezet.

baarsje aan dropshot methode

Heit met een kneiter

Op stek drie bij de ingang van de haven aan het Slotermeer waaiden we bijna uit onze laarzen en dus gingen we snel verder naar stek vier. Op stek vier duikt de Luts onder de provinciale weg door en hier, naast het tunneltje, konden we in de luwte en genietend van het doorbrekende zonnetje weer een beetje opwarmen. Ook ik ving een vis en de hatelijke nul was dus van het bord.

baarsje op shad aan dropshot methode

klein maar o zo mooi!

Uiteindelijk lukte het me ook nog om onder de doorgang een mooi snoekje te haken. De vis leverde op de kant in het gras meer strijd dan in het water. Het meetlint gaf wederom 67 centimeter aan. Ik heb blijkbaar een abonnement op snoeken van deze lengte. Na een snelle foto mocht de vis terug het koude nat in.

snoekje aan de dropshot methode

De auteur met een leuke snoek aan de dropshot montage.

Om vijf uur had mijn moeder de koffie klaar en konden de hengels weer opgeborgen worden. Al met al hebben we ons prima vermaakt. Het aantal vissen hield niet over, maar de leuke middag met mijn vader maakte dat meer dan goed.