Bezoek aan viskwekerij Corten

Hoi! Afgelopen weekend was ik in Lommel in België bij viskwekerij Corten. Over waarom ik daar was en wat ik daar deed heb ik een verslag geschreven. Dat verslag staat in enigszins aangepaste vorm op de websites van de BVK en op die van de AWHB. U wegsturen naar andermans website doe ik echter liever niet. U kunt het daarom ook gewoon hier lezen. Druk daarvoor op lees verder.

De Cortenprijs

Ieder jaar organiseert de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK) het internationale terugmeldweekend. Karpervissers uit Nederland en België kunnen foto’s van hun spiegelkarpervangsten van dat weekend inzenden en hiermee mooie prijzen winnen. Een extra prijs wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door de viskweker Kim Corten uit Lommel (België). Deze juryprijs, bestaande uit 25 speciaal geselecteerde spiegelkarpers, wordt toegewezen aan een spiegelkarperproject (SKP) waarvan in het internationaal terugmeldweekend bijzondere meldingen zijn gedaan. Dit jaar was dat het federatieve SKP Vecht waar de Algemene Weesper Hengelaarsbond (AWHB) in participeert. Van SKP Vecht, dat in 2018 is gestart, werden tijdens het wedstrijdweekend drie verschillende spiegelkarpers gevangen en gematcht aan een plankfoto.

Eén van de gematchte karpers van SKP Vecht, gevangen door Jurriaan Tissen in 2021, met de uitzetfoto gemaakt in 2019.

Maar de blikvanger van het weekend was een spiegelkarper, uitgezet in Amsterdam, die tijdens het terugmeldweekend na meer dan 21 jaar spoorloos geweest te zijn, eveneens werd gevangen op de Vecht.

Ralf Boom met de ruim 25 jaar oude Amsterdamse spiegelkarper, gevangen op de Vecht.

In overleg met Sportvisserij Midwest Nederland werd door de BVK besloten de Cortenprijs daarom aan de Weesper Hengelaarsbond toe te wijzen. Het leverde de AWHB naast 25 mooie Tsjechische spiegelkarpers een rondleiding bij viskwekerij Corten op.

Waarom uitzetten?

Eerst even over het waarom van karperuitzettingen. Al sinds 2001 is de Algemene Weesper Hengelaarsbond betrokken bij verschillende spiegelkarperprojecten in open (boezem)water. Spiegelkarpers worden daar uitgezet om de variëteit in het karperbestand te vergroten en om te zorgen dat het vaak krimpende karperbestand een kleine impuls krijgt. Waar honderden jaren geleden Weesp vooral omgeven was door moeras waar onder meer karper zich in nieuw gevormde poeltjes gevormd tijdens hoogwater in het vroege voorjaar eenvoudig en succesvol kon voortplanten, is al dat water tegenwoordig strikt gereguleerd en gekanaliseerd. Minder kansen dus voor karpers om de soort in stand te houden. Daarnaast wordt het leefgebied van karpers door stuwen, sluizen en gemalen vaak enorm beperkt. Nu en dan op bescheiden en verantwoorde manier wat vers bloed uitzetten ter ondersteuning van het bestand is daarom gewenst. Spiegelkarpers hebben daarbij het voordeel dat de vissen door hun unieke schubbenpatroon hun hele leven herkenbaar blijven. Door vangsten van spiegelkarpers te monitoren kan je zo veel leren over overleving, leeftijd, groei en migratie van vissen in een bepaalde regio.

De prijs

Namens de Weesper Hengelaarsbond bezochten voorzitter Ton Dalmulder, Secretaris Henk Schluter, SKP-coördinator Tim Pelsma en spiegelkarpermatcher Ate Loonstra de viskweker in Lommel. Het bedrijf, ruim 40 jaar geleden uit liefhebberij gestart door de vader van de huidige eigenaar, kweekt siervissen, maar doet ook aan inkoop en verkoop van vissen voor de sportvisserij.

Vader en zoon Corten in gesprek met Henk Schluter van de AWHB. Links de kweekbakken met siervisjes.

Viskwekerij Corten

De heren Corten vertelden over de geschiedenis van het bedrijf, over het ingenieuze pomp-loze watertransportsysteem, over handel in siervisjes en lieten ook zien waar de grotere vissen zoals karpers, snoeken en steuren gehouden worden.

Spiegelkarpers in hun tijdelijk opslag.

Tijdens een koffiepauze werd het bezoek door de gastrvije heren Corten getrakteerd op koffie en bijzonder luxe ‘ontbijtkoek’, daarna ging de rondleiding verder langs de grotere opvangbakken en de laatste aanwinst van het bedrijf: een vrachtwagen van 42 ton waarmee vissen uit onder andere Tsjechië worden opgehaald. Al met al een bijzonder leerzame ochtend.

De 25 spiegelkarpers lagen ondertussen klaar in grote met zuurstof verrijkte plastic zakken voor transport naar Weesp. Een ideaal systeem om kleine aantallen vissen veilig en eenvoudig mee te kunnen nemen.

Uitzetfotografie

Twee uur na vertrek uit Lommel werden de vissen in Weesp met hulp van één van de grondleggers van de SKP projecten en tevens voorzitter van de BVK Joris Weitjens vakkundig één voor één gefotografeerd en daarna losgelaten in een aftakking van de Vecht bij Weesp.

Van links naar rechts Tim Pelsma, Joris Weitjens, Ate Loonstra, Ton Dalmulder en Henk Schluter

Tim Pelsma poseert met een vijftal vissen voordat ze worden losgelaten.

Terugmelden

De komende jaren hopen we deze nieuw uitgezette vissen nu en dan in vangstmeldingen tegen te komen en zo meer te leren over met name migratie. Wie spiegelkarpers vangt op open water kan deze melden via mailadres spiegelkarpermelden@outlook.com. Een foto van de linkerflank van de vis moet dan met de melding meegestuurd worden. Er is altijd terugkoppeling naar de melder.

Twee van de vijfentwintig Tsjechische vissen op de plank

Mede namens de AWHB wil ik Kim Corten nogmaals bedanken voor de prachtige vissen en de gastvrije ontvangst. En natuurlijk ook een bedankje voor de BVK en Sportvisserij MidWest Nederland voor het toewijzen van deze prijs aan het SKP van de Weesper hengelaarsbond. 

Ate Loonstra

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.