Introductie najaarsoffensief op de Vecht

header karpervissen op de Vecht“Fectio est meus!” is visserslatijn voor “de Vecht is van mij!”. Na diverse stoere aankondigingen wordt het tijd de daad bij het woord te voegen en wat karpers uit de Vecht te gaan trekken. Het afgelopen jaar zijn zes pogingen inmiddels in mijn nadeel beslecht maar ik ga de handdoek niet in de ring gooien. No way! Die handdoek heb ik straks nog veel te hard nodig om mijn met karperslijm besmeurde vieze handen aan schoon te vegen.  Lees verder over hoe ik succes ga afdwingen op deze rivier.

Zes ronden zijn gespeeld, maximaal 6 ronden zijn nog te gaan om deze wedstrijd dit jaar nog in mijn voordeel te beslechten. En ik heb besloten al die troeven in één keer in te zetten in dit najaarsoffensief. Bam!

Zes ronden betekent in dit geval zes stekken, met aandacht geselecteerd, met zorg verkend en met regelmaat aangevoerd.

Omdat het kouder wordt en de waterlelievelden verdwijnen vermoed ik dat karpers elders beschutting gaan zoeken. Ik ga me concentreren op drie verschillende types stek die beschutting bieden en van elk van die types ga ik twee stekken bevissen. Dit alles gaat in de komende 6 weken plaatsvinden.

Als eerste focus ik me op de bruggen. Bruggen staan op peilers en die peilers bestaan vaak uit palen met daarop een lading beton. Onder water dus een bos aan palen met daarboven een overkapping. En karpers houden daarvan. Ik heb er twee uitgezocht en ga die bevissen. 

karpers uit de Vecht- Vechtbrug

Brug in Weesp over de Vecht

Als tweede havens. Zeker in de winter zijn havens plekken waar vissen zich verzamelen. Havens zijn vaak wat dieper, er bevinden zich palen in het water en er drijven boten.  Vergelijkbaar met de bruggen dus. Ook daarvan zijn twee geselecteerd.

Als derde type stek ga ik steigers bevissen. Aan de Vecht zijn diverse steigertjes, soms privé, en soms is dat onduidelijk. Als je niemand iets vraagt zal niemand je iets vertellen, en als er geen hekken of borden staan ga ik er dan maar van uit dat ik er mag vissen. Ik ga twee steigertjes selecteren waarbij in de buurt onder water gevlochten wilgentenen zijn gebruikt om de kant te beschermen. Op een video zag ik onlangs dat die wilgentenen vol mosselen zitten, Ik kan me niet voorstellen dat karpers daar niet graag van eten. Beschutting en eten, wat wil een vis nog meer?

Goed, dat waren de stekken. Op elke stek ga ik gewoon minimaal drie dagen voeren. Misschien wel langer. De hoeveelheid zal ik aanpassen aan de omstandigheden. Deze week is het voeren op twee stekken begonnen, vanavond zal de eerste plek bevist worden. Fectio est meus is van start!

Hou de site in de gaten voor updates over dit project.