16 Maart: Torenhoge ambities

Hallo. Deze week is er op visgebied weer van alles gebeurd. Er is gevist, ik heb een vergadering van de Algemene Weesper Hengelaars Bond bijgewoond en ik heb op aasgebied weer het een en ander te melden. Zo heb ik onder andere een worstspuit op luchtdruk aangeschaft. Ga er eens lekker voor zitten, dan breng ik u weer helemaal op de hoogte. 

Over het vissen

Na mijn vangsten van vorige week vond ik dat ik wel weer op de Vecht kon gaan vissen. De watertemperatuur kruipt daar weer omhoog en wie weet kon ik een vroege voorjaarskarper verleiden tot een aanbeet. Dinsdag had ik voor het eerst weer wat gevoerd, ook donderdag had ik een paar handen boilies bedachtzaam langs het riet gestrooid. Vrijdagavond moest het gebeuren. De temperatuur was gekelderd, het was nauwelijks nog boven nul toen ik mijn aas in de sloot mikte. Maar ik was vol goede moed.

Een uur later was de moed niet zo goed meer. Een kokmeeuw liet merken heel goed te weten dat de meerkoeten hier regelmatig met iets lekkers bovenkomen. Iedere keer als een koet onder water verdween zwom de meeuw naar de plek waar de koet ondergedoken was. Als deze dan bovenkwam met iets lekkers werd dit regelmatig geroofd. Blijkbaar waren mijn in het donker gevoerde boilies ‘s nachts niet door karpers verorberd en werden deze overdag opgegeten door vogels. Ik kon dus beter stoppen met vissen. Ik wil niet dat de vogels mijn aanwezigheid gaan associëren met lekkers op de bodem.

De snode meeuw

Bij vertrek vond ik nog wel een mooie onthaaktang. Deze is hier waarschijnlijk door een snoekvisser verloren. De rechtmatige eigenaar kan zich melden bij mij.

AWHB ALV

Dan over de algemene ledenvergadering van de Algemene Weesper Hengelaars Bond. Hierover kan ik kort zijn. Over karpers, karpervissen, karpervissers en spiegelkarperprojecten is niets gezegd. Ik heb dus zelf maar een email gestuurd naar het bestuur van de vereniging met de vraag wat er op dit gebied gedaan wordt en gedaan gaat worden. Ik ben benieuwd naar de reactie.

Update boilie productie

Op aasgebied kan ik melden dat ik de afgelopen weken mijn boilie-rol-apparatuur stevig gereorganiseerd heb. Diverse overbodige materialen waaronder rolplanken, stoompan, boiliespuit en geurstoffen hebben via marktplaats een nieuwe eigenaar gevonden. Ook een paar overbodige beetverklikkers en wat andere materialen zijn zo weggegaan. De opbrengst heb ik samen met twee tientjes investering omgezet in een compressor met pneumatische worstspuit, een extra stoompan en een boilie-rol-stellage.

worstspuit op luchtdruk

worstspuit op luchtdruk

Ik denk dat ik met deze materialen een stuk efficiënter boilies kan draaien. Met name voor kleinere boilies gaat dit me veel tijdwinst opleveren.

boilie rol stellage plat

boilie rol stellage in upright position

Afgelopen weekend heb ik een aantal kilos 14 millimeter boilies gedraaid. Met de worstspuit op luchtdruk en de schuine rolplank ging dit voortreffelijk.

Boilieworsten gemaakt met worstspuit op luchtdruk

het boilie draai resultaat

Een voordeel van kleinere boilies is dat er veel meer van in een kilo gaan. Veel meer hapjes dus voor karpers. Het komende jaar ga ik hier zeker mijn voordeel mee doen.

3 kilo 14 mm knikkers klaar voor invriezen

Over boilie diameters en de consequenties

Voor de geïnteresseerde lezer heb ik even een kleine berekening gemaakt. Uit een boilie van 18 millimeter kun je 2 boilies met een diameter van 14 millimeter draaien. Uit een 25 millimeter boilie kun je zelfs bijna zes 14 millimeter balletjes draaien. Veel meer hapjes dus als de boilie kleiner wordt.  Hieronder een tabelletje met de volumes van zulke knikkers.

Tot slot een andere berekening die ik heb gemaakt. Om boilies te maken met verschillende diameters heb je behalve verschillende rolplanken ook verschillende diameter deegworsten nodig. En dus verschillende nozzles voor de boiliespuit.

spuitmondjes op maat snijden

Nozzle voor de boiliespuit

Deze gele spuitmondjes moet je zelf op maat snijden. Ik heb nog niemand gezien die online even berekend heeft welke diameter deegworst nodig is voor welke diameter boilie dus ben ik even gaan rekenen. Van de gangbare stelling dat de deegworst 2 millimeter dunner moet zijn dan de uiteindelijke boilie blijkt dan helemaal niets te kloppen. Bij deze de correcte maten:

Het is verstandig de opening van de nozzle zelfs nog iets kleiner te maken. Deeg wil nog wel een beetje uitzetten als het met kracht door zo’n spuit geperst wordt.

Tot zover voor nu. De komende week zit ik in het buitenland. Vanaf volgend weekend hoop ik weer actief karpers te belagen. Tot dan!