Bespiegelingen: gekke Henkie

Een bespiegeling is een vertelling over een sportvis gerelateerd onderwerp. Vaak zit hier een mening of gedachte achter die ik graag wil delen. Soms is het ook gewoon oppervlakkig geneuzel. Bij bespiegelingen zijn reacties mogelijk. Hieronder de zevende, over gekke Henkie en de commercie in de karperviswereld.


Iedereen heeft het recht een goed belegde boterham te verdienen. Dit is wat mij betreft geen punt voor discussie. Kwaliteit mag wat kosten. Ook daar ga ik niet over in debat. Maar ik ben gekke Henkie niet.

Als je geen kwaliteit levert, of in plaats van pindakaas kaviaar op je brood wilt smeren en mij daarvoor probeert te laten betalen, dan ga je te ver. De commercie in de karperviswereld slaat soms enorm door. Daar wil ik vandaag mijn gal over spuwen. En dus doe ik dat. 

Ik kocht ooit een digitale unster om mijn karpers te wegen. Rond de 40 euro kostte dat ding. Die unster was groen natuurlijk, want zo hoort dat bij het karpervissen. En van een bekend merk. Dus te duur. Een half jaar en een handvol vissen later werkte deze weegschaal al niet meer. Bonnetje nergens meer te vinden. Gelukkig zijn er alternatieven. Misschien niet groen maar of je daar een vis minder door vangt…

Afgelopen week probeerde een hengelsportwinkelier mij € 7.95 te laten betalen voor een zakje met 10 haken. Dat de prijs op de verpakking een stuk lager was vond hij niet relevant, dat waren nog “oude” prijzen. Het zakje haken mocht hij houden.

Dips en soaks zijn vloeistoffen waarin je je boilies kort kunt dopen (dip) dan wel kunt weken (soak). Het verhaal is dat je met deze speciale vloeistoffen extra attractiviteit toevoegt aan je boilie.

Boilieboeren willen ons eerst doen geloven dat je met hun unieke boilies met geheime attractoren en eetlust-stimulatoren meer vangt. En dat ze daarom voor die boilies de hoofdprijs mogen vragen. Tot wel 15 euro per kilo aan toe. En dan willen ze dat we ook nog vloeistoffen over die superboilies gooien om nog meer te vangen. Vloeistoffen die omgerekend meer dan 40 euro per liter kosten. Trap er niet in! Deze producten zijn uitsluitend ontwikkeld om onzekere karpervissers nog meer geld uit de broekzak te kloppen en voegen aan een goede boilie niks toe.

Nog gekker maakt een handelaar het die vindt dat ik mijn boilie moet dopen in garnalenolie. Iedereen met een beetje aanleg voor bètavakken weet dat er dan geen water meer in de boilie kan komen en dus ook geen water-oplosbare stoffen eruit. Je boilies worden compleet onaantrekkelijk gemaakt. Dat karpers olie niet opmerken en dat oliën niet tot een eet-reflex leiden is onomstotelijk aangetoond door Loeb. Mooi dat individuen anders beweren op basis van persoonlijke ervaringen, maar neem hen niet te serieus.

En tot slot over karpervisbladen. Een continue bron van irritatie. Nu en dan koop ik weer zo’n Karper magazine omdat me gouden bergen worden beloofd. Tien minuten later ben ik 8 euro armer en ligt het blad vaak al bij het oud papier. Telkens weer mondt het lezen uit in een hoop ergernis vanwege de verhalen zonder kop, staart of boodschap en de enorme overvloed aan reclame. Bijna elk artikel is doorspekt met commercie, steeds maar weer die logootjes van de sponsors en het promoten van boilie x, y of z. En dat op zich is nog te pruimen als het verhaal informatief of vermakelijk is. Maar meestal valt dat vies tegen. Een paar uitzonderingen daargelaten voegen schrijvers vaak weinig toe en lijkt men alleen maar geïnteresseerd in het voldoen van verplichtingen aan de eigen sponsor en het oppompen van het eigen ego. Waarschijnlijk hopend op een nog grotere sponsor. Dat de lezer ook nog wat geboden moet worden wordt vergeten.

Gelukkig hebben we een keus.

Hierbij mijn advies.  Koop gerust producten bij de hengelsport winkelier, maar kijk wel even wat een gangbare prijs is. Een winkel even verderop bezoeken kan veel geld besparen.

Voor sommige producten is Aliexpress ook een goed alternatief. Zo weeg ik mijn karpers tegenwoordig met een digitale unster van nog geen 8 euro. Gratis thuisbezorgd door Ali (bedankt karperidee.nl voor de tip). Ook line aligners, Putty en PVA bestel ik in China. Voor vaak nog geen 20% van de winkelprijzen hier in Nederland.

De gesponsorde karpervissers die me proberen te overtuigen dat ik dipjes en soaks in combinatie met extreem dure boilies moet gebruiken en me andere onzin proberen aan te praten volg ik niet meer. Van mij krijgen ze geen hits op hun websites of blogs. Als je zelf niet kritisch kunt zijn ben ik dat wel voor je.

Een alternatief voor dure maar kwalitatief matige karperbladen vindt u online. Zo leest u nu een gratis blog van een niet commercieel gebonden visser. Of mijn verhalen kop, staart en inhoud hebben laat ik aan u. Het kost u in ieder geval geen cent. En ik garandeer dat ik voor sponsors onbetaalbaar ben en dus onafhankelijk mijn stukjes zal blijven schrijven. 

Zo, ik ben mijn gal weer kwijt. Bedankt voor het lezen en tot later!

2 gedachten over “Bespiegelingen: gekke Henkie

  1. Hoi Ate,

    Voor je informatie, het wegertje uit China werkt nog steeds nauwkeurig. En hoogstwaarschijnlijk interessant, de overbuurman woog zijn baby ermee 😉

    Groeten, Johan

    • Super toch! Ik heb ondertussen ook een goudkleurige besteld bij Ali. Een nieuwe is bijna goedkoper dan nieuwe batterijen kopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.