24 Oktober: baarsvissen in Amsterdam

mokumZondagochtend vroeg mijn vriendin of ik haar even ergens in Amsterdam-Oost wou afzetten. Natuurlijk was dit geen probleem. Ik wist dat mijn spinhengeltje nog achterin de auto lag en in Amsterdam kun je prima baarsvissen. En het is op zondag gratis parkeren. Ik kon dus mooi van de gelegenheid gebruik maken om te proberen mijn baars-record, dat sinds een paar maanden op 35 centimeter staat, aan te scherpen. 

Aangezien ik in Oost gewoond heb ken ik de omgeving. Ik besloot naar de sluis aan de Cruquiusweg te gaan. Hier heb ik in het verleden nog wel eens op karper gevist. De sluis staat open, en hier staan de grachten in verbinding met het Amsterdam Rijnkanaal. Als er over het ARK een vrachtschip voorbij komt stroomt het hier flink en daar moet wel roofvis op afkomen.

baarsvissen aan de Cruquiusweg

De sluis aan de Cruguiusweg

Het duurde even voordat ik de vis gevonden had, maar na een kwartiertje werpen op verschillende plekken had ik de eerste aanbeet. Opvallend was dat daarna alle aanbeten van dezelfde paar vierkante meters kwamen. Aandachtig gade geslagen door de buurtkat lukte het me om hier in drie kwartier zeven baarzen te vangen.

buurtkat aan de Cruquiusweg

Happy cat

De langste baars was 32 cm, deze mag even apart poseren.

baarsvissen met succes

baars van 32 cm

Van de zes andere waren er nog 2 een fractie boven de dertig centimeter. Mijn record van 35 centimeter is vandaag dus niet verbroken, maar het waren wel stuk voor stuk mooie vissen met heel verschillende vormen en kleuren. 

baarsvissen collage

Collage van de vangsten

Best leuk werk, dat streetfishing, maar na een uurtje was het mooi geweest. Het spul kon weer achter in de auto voor een volgende keer. Twintig minuten later was ik thuis. Mooi op tijd voor de klassieker!