8 Januari: licht aan de horizon

Afgelopen week is er weer gevist en zijn ook andere vis-gerelateerde activiteiten gebezigd. Eerst even een verslag van wat ik deze week op sportvisgebied heb uitgevreten. Daarna licht ik een tipje van de sluier op over wat ik in de toekomst van plan ben.

Visverslag:

Zonder plan en voerplek besloot ik op donderdag om nogmaals de poldersloot een bezoekje te brengen en te kijken of ik een karper kon vinden. Vijf voerplekjes van rijst gemarineerd in zoete mais smurrie zouden vis moeten lokken. Een vlokje brood zou ze moeten verleiden tot aanbijten. Een voorn of een zeelt zou me al blij maken maar natuurlijk hoopte ik op een kilootje of tien karpervlees. Meer mag ook altijd, bij vissen doen we niet moeilijk over wat obesitas. Twee flinke duikers werden aan beide kanten voorzien van enkele handen voer en ook een stukje verderop, bij een kruising van sloten, strooide ik wat gele rijst.

vis gerelateerde activiteiten 1: voer bereiden

Het voer;links de rijst, rechts de marinade van gepureerde zoete mais met wat extra zoetstof.

Na het voeren haalde ik de spullen uit de auto, tuigde het penhengeltje op en ongeveer een half uur na het voeren begon ik op stek 1, bij de kruising van sloten, met vissen.

stek 1

De temperatuur was net boven het vriespunt maar in het zonnetje was het prima uit te houden. Zonder teken van leven vertrok ik een half uur later naar stek 2. 

het pennetje komt nog net boven water op stek 2

Ook op stek 2 zag ik niets gebeuren. En hetzelfde geldt voor stekken 3, 4 en 5. Helemaal geen leven in het water. Na in totaal zo’n drie uren vissen zonder enig teken van leven besluit ik de pijp aan Maarten te geven. Dat karperen wordt zo niks.

Thuis gekomen is het nog licht en ik ben niet voldaan. Het net is droog en de handen schoon. Dit hoort niet en daarom besluit ik nog even met het spinhengeltje naar dezelfde plek te gaan waar ik eind oktober 5 snoekbaarzen ving. Daar aangekomen heb ik eerst ruim een half uur met een spinnertje staan gooien en daarna nog drie kwartier met de dropshot methode staan werpen. Het resultaat? Jaja, wrijf het er maar in. Misschien is het tijd voor een andere hobby…

Reorganisatie:

Nu meteen al mijn visspullen wegdoen gaat me wat te ver, maar de boel een beetje uitdunnen kan geen kwaad. Op zaterdag voegde ik de daad bij het woord. Alle koffers, tackleboxen en kisten met visspulletjes komen op tafel en enkele uren later heb ik alles op orde. Snoekspullen gesorteerd, karperspullen gesorteerd, en een flinke lading overbodige visspullen die op marktplaats kunnen. De opbrengst kan dan mooi weer worden geïnvesteerd in nieuwe visspullen. Hehehe, zo blijven we bezig.

vis gerelateerde activiteiten 2: visspullen opruimen

Chaos tijdens uitzoeken visspullen, dit is nog maar de helft…

Karpers zoeken:

Nu er orde in de viskoffers is wordt het tijd voor orde in het hoofd. Op zondag besloot ik daarom tot een fikse wandeling. Ik heb me met de nieuwe camera  laten afzetten in Muiderberg en heb een wandeling gemaakt van Muiderberg naar de Diemer Vijfhoek.

vis-gerelateerde activiteiten 3: stekken zoeken

Rode stippellijn: de wandeltocht langs de kust

Onderweg heb ik natuurlijk rondgekeken op zoek naar plekken waar ik later in het jaar IJsselmeerbiggen aan de haak ga slaan. Diverse mooie plekjes heb ik genoteerd en vastgelegd. Mijn plannen voor het komende voorjaar worden concreter.

zomaar een mooi stukje kust

Onderweg ontmoette ik twee professionele vissers. Ook bij hen was het huilen met de pet op. Ik ben blijkbaar niet de enige die blankt.

Professionele visser 1: Blankende ij(s)vogel aan het IJmeer

Professionele visser 2: Blankende reiger

Hoe nu verder:

Nu is dat plannen voor het voorjaar wel leuk en aardig maar ik moet ook op korte termijn mijn ei kwijt. En ook daarvoor heb ik een idee. Aangezien uren langs de IJsselmeerkust lopen al een plezier is kan ik daar prima een dagje gaan zitten. Zomaar op de bonnefooi ergens een hengel uitgooien lijkt me niet zinvol, maar ik heb dus een idee. Een stek die in theorie beter moet zijn dan mijn vorige stek aan het IJmeer. En daar ga ik mee aan de slag. De komende dagen ga ik vast wat voeren. Zaterdag overdag ga ik dan weer een poging wagen. In  het verslag daarover volgt meer informatie.

Tot dan!