8 December: opnieuw karpers uitgezet.

Goedemorgen! Gisteren zette de AWHB in samenwerking met de sportvisserij MidWest Nederland karper uit in de buurt van Weesp. Misschien is het wel leuk om hier even wat over te vertellen.

Over uitzetten van vissen

Vissen uitzetten mag natuurlijk niet zomaar. Hiervoor is toestemming nodig van de waterschappen. Binnen bepaalde kaders is uitzetten mogelijk. Draagvlak, huidige visstand en waterkwaliteit spelen onder andere een rol. Een weldoordacht plan indienen maakt één en ander een stuk eenvoudiger. Monitoring van vangsten draagt hier ook aan bij. Hoe meer inzicht in wat er rondzwemt en waar karper naartoe migreert, des te betrouwbaarder de schattingen, des te beter onderbouwd het plan en des te groter de kans dat een uitzetverzoek wordt goedgekeurd.

De sportvisserij Midwest Nederland heeft zo’n masterplan karperuitzet gemaakt. Dit plan is goedgekeurd, jaarlijks mogen zij nu 50 spiegelkarpers op de Vecht uitzetten. Vorig jaar zijn 50 vissen bij Breukelen uitgezet. Dit jaar was de uitzetting iets onder Weesp nabij Hinderdam.

Een ander plan is enkele jaren geleden goedgekeurd. Dit ging om jaarlijkse uitzettingen op het Amsterdam Rijnkanaal. Hier besloot Weesp om dit jaar 50 vissen uit te zetten. Ook deze vissen werden bij Hinderdam geleverd en van daar naar hun uitzetplaats getransporteerd.

De vissen

De spiegelkarpers worden geleverd door een karperkweker, in dit geval EDKO vis. Kweker Edwin van EDKO vis helpt het broed de eerste levensfase door in kweekbakken en laat ze daarna nog een paar jaar groeien in een polder iets boven Leiden. Als de vissen K3 zijn worden ze verkocht. K3 betekent dat ze drie groeizomers hebben doorgemaakt. De vissen groeien namelijk vooral in de zomer tussen april en oktober. In de koudere maanden ligt dit groeiproces stil. Drie groeizomers houdt in dat de visjes in voorjaar 2017 uit het eitje gekomen zijn.

De viskweker Edwin arriveert met de karpers

Bij levering worden de vissen gewogen, vervolgens wordt de linkerzijde gefotografeerd en dan worden ze losgelaten in het boezemwater.

Het uitzetten 

Twee keer 50 vissen werden dus uitgezet. Team MidWest verzorgde de uitzetting op de Vecht, team Weesp de uitzettingen op het Amsterdam Rijnkanaal. 

uitzetten van vissen

Het fotograferen door team MidWest

Team Weesp verzamelde de vissen na de fotografie in grote bakken en vervoerde deze in een aanhanger naar het Amsterdam Rijnkanaal. 25 vissen werden aan de Driemond-zijde uitgezet, en 25 aan de Weesper kant. 

Tim Pelsma in actie in de aanhanger

Team Weesp bestond onder andere uit Stefan Rekers en Joris Weitjens. Op de foto hieronder poseren zij even met een teiltje karpers die aan de Weesper-zijde van het Amsterdam Rijnkanaal zijn uitgezet.

uitzetten van vissen

Stefan en Joris in actie in Weesp

Namens Weesp was Tim Pelsma de initiatiefnemer en coördinator. Hij laat hier 1 van de mooie vissen zien die aan de Driemond-zijde zijn uitgezet.

uitzetten van vissen

Tim met een prachtige “special Carp” van Edko vis

Zelf heb ik de fotografie op me genomen. 50 Weesper vissen heb ik op de foto gezet. Hieronder een voorbeeld van zo’n plankfoto. Niet toevallig dezelfde vis als die Tim hierboven in zijn handen heeft.

En nu:

De komende decennia hoop ik regelmatig deze vissen voorbij te zien komen in de vangstmeldingen van andere vissers. Of in mijn eigen net natuurlijk. In dat laatste geval zult u het op mijn website vanzelf kunnen lezen. Qua beschubbing zijn het plaatjes. Nu nog hopen dat ze goed overleven en flink willen groeien. 

Ik spreek u later weer. Tot dan!

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.