16 december: eindelijk weer eens wezen vissen

Hoi! Ik heb weer gevist! Afgelopen zondag heb ik mezelf gedwongen weer eens op snoekjacht te gaan. Aldus bevestigde ik de kano achter de fiets, stopte een handvol pluggen in de tas alsmede een paar hengeltjes in de kano en ondernam een fietstochtje richting Muiden. Op de Naardertrekvaart heb ik de kano te water gelaten en in die omgeving een paar uurtjes gesleept met twee pluggen.

De test

Twee pluggen wilde ik met elkaar vergelijken. Rechts sleepte ik de bekende Salmo Minnow (voorn) van 9 centimeter. Links een Salmo Perch (baars) van 12 centimeter.

Salmo Perch en Salmo Minnow

Boven Salmo Perch, onder Salmo Minnow

De Salmo Minnow is een garantie voor aanbeten. Dat wordt vanaf nu de “gold standard”. Nu is het zoeken naar kunstaas dat nog beter werkt. Misschien dat de Perch in de buurt komt?

Het testen

De eerste kilometer bleef het stil, maar toen ineens beet een snoekje op de Salmo Perch. Door de pittige wind woei ik het riet in. Dat was geen probleem zolang de tweede hengel op tijd binnenboord gehaald wordt. Zodra ik het snoekje in het net had deed ik dat. Net op tijd. Toen ik vervolgens een foto wilde maken van het snoekje bleek het net leeg. Het beestje had zichzelf van de haak ontdaan en was met een snoekduik uit het net ontsnapt. Helaas voor u geen plaatje. Ik tel de vis natuurlijk wel.

Ik besloot terug te roeien en hetzelfde stuk water nog eens te bevissen. Tot mijn verbazing beet op exact dezelfde plek opnieuw een vergelijkbaar snoekje. Nu op de Minnow. Deze snoek bleef wel in het net zitten.

Snoekje op de Salmo Minnow

Het tweede snoekje, op de Salmo Minnow

Een derde tochtje langs dezelfde stek leverde niks op. Pas ongeveer een kilometer verderop, op een klein plasje beet ineens een snoek. Op de Minnow. Ook een vierde snoek, even later, pakte de Minnow. De snoeken werden steeds groter, de vierde wist zelfs enkele keren lijn van de slip te trekken. Ik schat de vissen op zo’n 65 en 75 centimeter.

Snoek op de Salmo Minnow

Snoek 3

Snoek op de Salmo Minnow

Snoek 4

Van het terugzetten van de vierde snoek heb ik een korte filmopname gemaakt. Altijd leuk om een vis te zien verdwijnen de diepte in.

Met een tussenstand van 3-1 in het voordeel van de Minnow leek het verschil gemaakt, maar een tweede rondje op het plasje zorgde dat het verschil weer verdween. Twee keer werd de Perch gegrepen. Vis nummer 5 was de grootste van de dag. Met ruim 80 centimeter was de rover mooi aan de maat. Ook de buik was goed gevuld.

Snoek op Salmo Perch

Nummer 5 en de grootste op de Salmo Perch

Nummer 6, op de Perch

Nu de stand weer gelijk was besloot ik nog even door te gaan voor een beslissende tiebreak.

De volgende drie aanbeten kwamen alle drie op de Minnow. Vis nummer 7 heb ik helaas wederom niet kunnen fotograferen. Toen ik een doornstruik in dreigde te waaien moest ik het net even loslaten. De snoek zag zijn kans schoon en ontsnapte.

Bij het passeren van een lage en niet al te brede brug besloot ik de hengel met de Minnow even binnen te draaien. Met een hengel links en een hengel rechts was ik te breed voor de doorgang. Tot mijn verbazing pakte op hetzelfde moment als dat ik de hengel greep een klein mager snoekje de Salmo Minnow. Dit keer woei ik tegen een paar dukdalven en kon rustig de vis even fotograferen.

Snoek 8 op de Salmo Minnow

Vlak bij het beginpunt kreeg ik nog een negende aanbeet. Opnieuw op de Minnow. Deze vis schoot echter na een tiental seconden los. De eindstand was daardoor 6 aanbeten op de Minnow en 3 op de Perch. 

De conclusie

Claimen dat de Minnow beter is dan de Perch is misschien wat kort door de bocht. Wellicht moet de Perch wat sneller of langzamer gesleept worden dan de Minnow. Of misschien duikt deze plug minder diep of is deze meer geschikt voor iets troebeler water of grotere snoeken. Wel kan het stempel “goedgekeurd” met watervast inkt op de Minnow gedrukt worden.

Tot zover dit vergelijkende warenonderzoek en visverslag. Ik hoop u snel weer te spreken! Tot dan!

Vorige bericht     Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.