6 Juni: Lastig!

Hoi! Mijn visserij loopt wat stroef. Door het warme en vooral zonnige weer is er nogal wat veranderd. Op de Vecht wordt overal gezwommen. Daarnaast is er enorm veel bootjesverkeer op mijn stekken. Dat is natuurlijk prima, maar het resultaat is wel dat ik pas na een uur of 10 ‘s avonds relaxt kan voeren en met name vissen. En dat is me eigenlijk te laat. Afgelopen week heb ik wel karper gevangen, maar het ging niet zonder slag of stoot. Ik moet nieuwe plannen maken! Klik op ‘lees verder’ voor een dubbelverslag.

Twee keer viste ik dus. De eerste keer was op de Vecht, de tweede keer op het IJmeer.

Op de Vecht

Op de vecht wilde ik aanvankelijk vorige week maandagavond al vissen, maar toen er tot een uur of tien ‘s avonds op en rond mijn stek gezwommen werd stelde ik het vissen uit. ‘s Ochtends rond 7 uur gaat bij mij de wekker en een werkweek met een brakke nacht beginnen, is op dit moment niet verstandig.

Volgens de weersvoorspelling zou het de volgende donderdag regenen. En dus voerde ik nog een paar dagen door. Dan maar op donderdag vissen. Er werd onheil voorspeld: windstoten, onweer, regen. Perfect voor rust aan de waterkant. Toen donderdag overdag echter de echte buien uitbleven voelde ik de spreekwoordelijke bui al hangen. En ja hoor, ‘s avonds werd er weer door een groep jeugd gezwommen in de buurt van mijn stek. Gelijk hebben ze, maar niet echt gunstig voor mijn visplannen. Uiteindelijk besloot ik toch maar te gaan, dan maar wat later vissen.

Onderweg richting stek.

Ik deed expres rustig aan. Rond half negen voer ik met mijn bootje de haven uit. Onderweg was het nog overal een drukte van belang. Ik besloot een stuk verder, voorbij mijn stek, even aan te leggen en daar mijn materiaal op orde te brengen. Op een gegeven moment zou het toch te koud worden om te zwemmen. Langer dan een uur verwachtte ik niet dat het zou duren.

watertemperatuur meten karpervissen

Het water is lekker warm

Inderdaad, zo rond half tien vonden de zwemmers het blijkbaar te koud worden. Ze verdwenen uit het water. Een minuut of 15 later lag mijn boot op de stek en mijn aas te water. Het wachten op een aanbeet kon beginnen. Vanwege de drukte en verstoring op de stek wist ik dat ik geduld moest hebben. Karpers komen echt wel, maar ik kan me voorstellen dat ze nu nog ergens in rustige zones bivakkeren.

Ruim een uur later, het was ondertussen pikkedonker, had ik twee brasems gevangen toen een groepje bootjes aan kwam varen. Vlakbij mijn stek legden ze aan. Wat was dit? Een aantal silhouetten met hoofdlampjes haalde in het donker hengels te voorschijn en begon precies over mijn stek met kunstaas te smijten. Hier had ik helemaal geen zin in. Ik besloot op te ruimen. Ik moet hier weg. Op zoek naar andere stekken en weg uit de drukte! Ik kan me wel opwinden maar beter zoek ik ergens een rustig plekje voor mezelf.

Bijna weer thuis

Op het IJmeer

Op het IJmeer voerde ik een paar keer, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds, lekker verspreid. Hoewel ik van diverse kanten te horen krijg dat karpers duidelijk met de paai bezig zijn en veel vissen in de buurt van paaizones rondhangen is er vast nog wel een karpertje dat gewoon eigenwijs op mijn stek blijft plakken vanwege dat lekkere voer dat tweemaal er dag naar beneden dwarrelt.

Eigenlijk wilde ik zondagochtend gaan vissen, maar last minute besloot ik toch de avond tevoren te gaan. Wel zo relaxt. Gewoon een paar uurtjes vissen en dan nog voor middernacht thuis zijn. Hopelijk met een stinkend net en wat extra plaatjes op de SD kaart.

Soms komen ze snel. Dit keer duurde het wat langer. Behalve een winde ving ik het eerste anderhalf uur niets. Tegen 10 uur ineens kwam dan toch de gehoopte aanbeet. Bliksemsnel knalde de vis er vandoor. Een explosie van energie. Tot mijn verbazing was het niet eens een grote vis. Het warme water doet de vissen duidelijk goed. Steeds weer probeerde de vis te ontsnappen. Wat een uithoudingsvermogen. Gelukkig zat het haakje perfect en dan is het een kwestie van laten uitrazen. Uiteindelijk werden de uitvallen korter en tenslotte kreeg ik de vis in mijn net.

Eenmaal op de mat keek een prachtige gekleurde vis met nagenoeg perfect schubbenkleed me boos aan. Even het meetlint er langs, snel een paar plaatjes en toen mocht ie weer zwemmen. Hieronder één zo’n plaatje, in de header een andere.

72 centimeter pure energie

Ik ben nog tot half 12 blijven vissen maar het bleef bij die ene karper. Tevreden ruimde ik mijn spullen op. Toch weer een mooie vis in het net. 

Voor de komende weken ga ik nieuwe plannen maken. Iets verder van huis moet ik het zoeken. Op een paar leuke ideeën ben ik al een tijdje aan het broeden. Daarover binnenkort meer. Voor nu laat ik het even hierbij. Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.