2 juni: Stek bezet

Voor afgelopen vrijdagavond stond weer een karpervisavontuur met Mike op de planning. Als voorbereiding voerde ik drie dagen op onze IJmeerstek. Idee was dat ik op de visdag de kano mee zou nemen en zo mijn aas kon uitroeien naar een paar op afstand gelegen plaatsen terwijl Mike het magische polletje zou bevissen. Daar komt immers altijd wel vis vandaan. Eind van de middag wilde ik ter plekke zijn want ik verwachtte eventuele weekendvissers pas na het avondeten. Helaas had ik er geen rekening mee gehouden dat andere vissers net zo dachten.

Mike moest wegens onvoorziene omstandigheden last-minute afzeggen. Hij had me al gewaarschuwd. Soms is het overmacht. Gelukkig liggen er voor ons nog genoeg gezamenlijke visavonturen in het verschiet. En dus vertrok ik even na vieren met mijn hengels in de kano naar het water. Dan maar alleen vissen. In plaats van drie hengels naar op afstand gelegen stekken zou ik dan de pol en omgeving daarvan bevissen. Vissen met twee hengels was wel genoeg. Een derde lag alleen maar in de weg.

Rond 17.00 uur kwam ik aangepeddeld. Ik was toen al gealarmeerd. Een busje met trailer dat een paar kilometer verderop geparkeerd stond dacht ik al te herkennen van een paar weken geleden. Toen had Mike een karpervisser ontmoet in de buurt van onze stekken. Een sympathieke man, volgens Mike. Terwijl wij meestal een paar kilometer over de glibberige dijk strompelen had deze kerel een opblaasboot met elektromotor en voer als een koning met al zijn materiaal naar zijn stek. Gelukkig zat hij toen een paar honderd meter verderop. Nu echter zag ik het opblaasbootje al van verre liggen. Exact waar wij altijd zitten. 

Rustig peddelend langs het riet naar de stek.

De man was net zijn materiaal aan het neerzetten. Na een kort gesprek was het ijs snel gebroken. Tom, zo heet hij, vist op heel veel verschillende wateren in deze regio en kende mannen die hier een jaar of tien terug mooie vissen hadden gevangen. En dus wilde hij deze regio ook een kans geven. Ook hij had afgelopen week hier een paar keer gevoerd. Gelukkig was hij bereid het polletje aan mij te laten. Tom zou de hele nacht blijven en als ik vertrok kon hij dan de stek bij het polletje overnemen.

Even later lagen de hengels in en kon Tom me vermaken met verhalen over zijn visserij. Het is altijd leuk om met mensen die misschien nog wel fanatieker zijn dan ik, te praten over een gezamenlijke passie. Wie trouwens denkt dat ik de afgelopen weken absurd grote vissen heb gevangen moet ik even wat perspectief geven. De laatste jaren bereiken vissen op sommige wateren absurde, on-Nederlandse proporties. Zo hoorde ik verhalen en zag ik foto’s van vissen van 24, 25 en zelfs 27 kilogram zwaar. Een voorbeeld van zo’n verhaal staat nu als spiegel van de maand op de BVK website. U kunt dat verhaal hier lezen. 

Werd er ook nog wat gevangen? Jazeker! Het polletje bewees weer zijn magische kracht. Terwijl overal vissen sprongen, kolkten en onze lijnen beroerden wist ik één mooie schubkarper van 86 cm te vangen. En nog een winde. 

De schubkarper, 86 cm en zo’n 18 pond

Ik schat de schubkarper op ongeveer negen kilogram, maar ik kan er ook zo een kilo naast zitten. De winde schat ik op ongeveer 60 centimeter.

Winde

Waarschijnlijk hebben we door allebei te voeren veel vissen gelokt en verzadigd. Tom had flink uitgepakt en ook ik had gedurfd gevoerd. Samen was het dus te veel. Er was weliswaar veel vis naar de stekken gelokt, maar deze zwom overal en was niet echt hongerig en op zoek naar eten. Het plotselinge mooie weer nodigde trouwens ook niet uit tot flink schransen. Wat dat betreft is een stevige wind en wat minder zon een stuk geschikter.

Tegen de schemering pakte ik tevreden weer in. Tom en ik wisselden even contactgegevens uit en even later peddelde ik terug. Toch weer een mooie karper gevangen en ook nog een interessante karpervisser ontmoet. Onderweg zag ik nog een klein karpertje springen vlak voor de kano. Binnenkort nog maar eens een poging wagen hier. 

De afgelopen dagen heb ik wel gevoerd maar even niet gevist. Door het huidige zomerse weer is het me veel te druk op en rond het water. Ik stel het vissen nog even uit. Het wachten is op een regenachtige dag. Een alternatief is een keer vroeg in de ochtend vissen. Ik heb voor de komende week twee vispogingen op de planning. Als deze doorgaan dan leest u de verslagen weer hier. Tot dan!

vorige bericht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.