5 augustus: karpervissen op de Vecht

Momenteel ben ik even druk met andere zaken in plaats van vissen. Een strak fitness schema moet zorgen dat ik klaar ben voor de strandvakantie eind Augustus. Een strak klus schema moet zorgen dat voor die vakantie ook het huis weer een stukje verder af is. Vissen komt even op plek drie. Vandaag ondanks de drukte een kort verslag van het avondje karpervissen op de Vecht van afgelopen donderdag.

Ik had ruim 10 dagen gevoerd met de Spicy Seven boilie. Aanvankelijk kleine porties, de laatste dagen anderhalve kilo per dag. Kwart voor negen lagen de hengels in. Een klein half uurtje duurde het, toen had ik een dubbelrun. Helaas geen karpers maar brasems. Resp 46 en 54 centimeter, samen exact een meter dus.

Mijn twijfel over of mijn voeren niet had gezorgd voor een bodem vol oranje boilies was blijkbaar ongegrond. Mijn haakaas werd gepakt.

Vol goede moed legde ik beide hengels weer in. Een half uurtje later was het dat ik op mijn rechter hengel een keiharde aanbeet kreeg. Ik greep de hengel en trok deze hoepelrond. De vis knalde er vandoor, zeker 30 meter lijn nam de vis van de molen, naar rechts achter de rietkraag langs. Mijn lijn schuurde langs het riet. Langzamerhand begon ik hem te knijpen en ik besloot met de hand op de spoel wat bij te remmen. Dit lukte en ik kon de vis keren. Plotseling sprong mijn lijn los van het riet. Met de hengel hoog en de lijn over de rietkraag wist ik de vis langzaam terug te krijgen naar de plek waar ik hem haakte. Het gevaar was geweken.

Na een kleine tien minuten dril wist ik de vis boven het net te trekken. In het net kon ik de vis gemakkelijk onthaken. Ik vis weer gewoon weerhaakloos. Wel viel het me op dat de vis buiten de bek gehaakt was. Eigenaardig… Zou mijn hair nu te lang zijn? De vis was ook duidelijk wel eens eerder met een haak in aanraking geweest. Een mondhoek toonde tekenen van een oude verwonding. Desalniettemin was de vis verder in topconditie.

karpervissen op de Vecht

ijsselmeerkarper van de Vecht

Het meetlint en de unster bevestigden mijn vermoeden. Deze vis is van het IJsselmeer gekomen. 78 centimeter en 7.6 kilogram, zo vang ik ze daar vrijwel steeds.

De volgende uren bleef het stil. Geen aanbeten meer tot 1 uur ‘s nachts en toen besloot ik op te ruimen. Misschien heb ik toch wat te veel gevoerd en liggen de vissen elders uit te buiken. Maar met 1 spectaculaire dril en gevangen karper ben ik tevreden.

De komende weken wil ik wat nieuwe dingen uitproberen. Even niet hetzelfde riedeltje van boilies draaien, voeren en oogsten maar eens wat anders. Zo wil ik als het weer het toelaat eens jacht maken op een grote snoek en ik wil een keer met zacht aas op de ouderwetse manier op karpers vissen. Wellicht als onderdeel van project X. Een keer proberen zeevissen te vangen staat ook op de agenda. Blijf dus langskomen. Er staat weer genoeg te gebeuren!

Tot later!