3 maart: de Bansberg renovatie update 4

Ondertussen zitten de ogen weer op de hengel. Het wikkelen van de ogen gaat me best goed af. Ik heb alleen geen zin om hier hard aan te werken dus neem ik de tijd en doe nu en dan ‘s avonds even een paar ogen. Het valt nog niet mee om ze perfect uit te lijnen, de originele ogen komen terug en dat ze gebruikt zijn is te zien. Verschillende zijn niet meer perfect rond en symmetrisch. Het is natuurlijk de vraag of ze dat ooit wel waren. Uiteindelijk ben ik best tevreden met het resultaat en heeft het ook zijn charme dat te zien is dat de hengel al het een en ander heeft meegemaakt.

Uitgelijnd

 

Behalve aan weerskanten van elk oog twee wikkelingen komt er ook aan beide kanten van de penverbinding een wikkeling. De originele blank is hier doorgezaagd om er een tweedelige hengel van te maken. Een extra wikkeling hier beschermt tegen splijten van de blank. 

Wikkeling bij de penverbinding

Boven het visje op de blank hoort een sierwikkeling. Deze zit pas na drie keer proberen naar wens. Op de foto hieronder is deze sierwikkeling te zien. Alle wikkelingen krijgen drie lagen colour-preserver. Omdat een hengel altijd met de ogen naar beneden in de steunen ligt wil de bovenkant anders wel verkleuren onder invloed van de zon. Na de colour preserver komen er zes lagen lak op. De sierwikkeling hieronder heeft net de eerste laag gekregen.

Sierwikkeling

Nu alle ogen op de hengel zitten en het lakken is begonnen is het einde in zicht. 

Voor –

– en na de eerste laklaag

Nog vijf lagen lak op de wikkelingen en dan nog twee of drie op de hele hengel en ‘t zit er op. Als de hengel klaar is komen de foto’s online. Tot dan!

vorige bericht   volgende bericht

6 gedachten over “3 maart: de Bansberg renovatie update 4

 1. Einde komt in zicht, Ate.
  Bijkomend voordeel; kun jij weer gaan vissen. En wij genieten van vangstberichten. Kijk er naar uit. Prettige lente..

  • Nu en dan is er een tegenslag Hans, ik moet nu een wikkeling opnieuw gaan leggen terwijl deze al gelakt was. ‘t is niet mooi genoeg en de lat mag niet naar beneden. Qua vissen moet je geduld hebben, want ik heb veel spullen in de All Safe opslag. Binnen nu en een paar maanden moet er toch echt een verhuizing plaatsvinden. Ik lees graag met jou mee…

  • Spannend hoor, eindelijk eens kans in een loterij. 1 op 12, da’s goed te qua hoop en verwachting. Prachtige hengel geworden. Denk nog mooier dan het origineel. Kun je trots op zijn. Speciaal voor jou zal ik snel een nieuw schrijfsel uitpoepen. Grt Hans

 2. Hallo Ate. Groet uit Den Haag, niet te ver van het vroeger Bansberg winkel. Echt mooi werk. Mooier dan mijn prutselhengels. Ik moet je ouder berichten lezen. Mijn lak is nooit zo mooi. Ik heb sable kwast, schuim, doek geprobeerd. Elifanes of Dick W lak. Met of zonder verdunner. Altijd ergens ietsje verkeerde. Eindelijk achter een paar weken droog tijd gepolijst als een oude auto. Voordeel – een iets minder glimmend half glans. Laatste project ook een Bansberg. All Holland 2. 12 voet, rond 1.75-2 lbs. Choco bruin werf en wat beschadigd oude lak. Beletterd stuk gebleven als een soort taille. Veel werk maar nu bijna klaar voor een voorjaars karper of twee.

  • Het perfect krijgen valt ook niet mee, maar het houdt je van de straat. Ik ben benieuwd naar jouw Bansberg hengel, dat vintage spul blijft toch super mooi! Veel plezier ermee!

 3. Tjeee hé, dat is al echt een wereld van verschil Ate! De wikkeling zijn mooi geworden en liggen nagenoeg als strakke bandjes om de blank. Vind die originele HC brugogen echt mooi bij het karakter passen, en juist dat geen enkele gelijk en symmetrisch is getuigd idd van een mogelijk rijk verleden in handen van een eerdere eigenaar. Mooi werk hoor! Grote klasse. Gr Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.