24 maart: de Bansberg renovatie update 5

De hengel is af. Het lakken had wat voeten in de aarde, een keer iets te rijkelijk smeren zorgde voor wat oneffenheden. Voorzichtig bijschuren ging niet voorzichtig genoeg, ik moest een wikkeling opnieuw plaatsen. Hierna ging alles van een leien dakje. De wikkelingen zijn allemaal minimaal 5 keer gelakt, de hengel daarna in zijn geheel nog twee keer. Met het resultaat ben ik meer dan tevreden. Deze hengel kan er weer jaren tegenaan. Genoeg gezegd, kijk maar naar de foto’s.

Het handvat liet ik eerder al eens zien. Werk aan kurk is niet mijn specialiteit, hier is nog wel wat te verbeteren. Desondanks is het kapotte kurk vervangen, de stootdop geschilderd, een nieuwe rubber dop op het uiteinde bevestigd en zijn nieuwe reelringen geplaatst. 

De diverse wikkelingen waren echt op. Het lak bladderde af en de draad lag bloot. Hier en daar was deze ook kapot. Alle wikkelingen zijn vervangen en gelakt.

Ook de omwikkeling rond het einde van de hengel, die hier ter bescherming tegen splijten van de blank dient, was beschadigd en is vervangen. Ik heb de omwikkeling nog dichter bij het uiteinde geplaatst.

De sierwikkeling boven het logo was ook kapot. Deze moest dus vervangen worden. Na drie pogingen was ik tevreden. Deze heb ik voor de zekerheid 8 lagen lak gegeven.

Tot slot was het een hele uitdaging om rond het logo en opschrift de hengel glad te krijgen zonder de tekst te beschadigen. Diverse keren lakken en schuren leidde tot een prima resultaat.

Tot slot nog wat foto’s van het eindresultaat. Waar op de plaatjes hierboven links de oude en rechts de nieuwe situatie is, zijn de plaatjes hieronder allemaal van de hengel na renovatie.

In totaal hebben 12 mensen de afgelopen weken gereageerd op mijn blog, eind mei april zal ik de hengel verloten onder in ieder geval deze deelnemers. Wie ook nog kans op de hengel wil maken doet dat door te reageren op dit of een ander bericht op mijn blog. Ik spreek u snel weer! tot dan!

Update – omdat de hengel nu al af is heb ik besloten de verloting een maand eerder te doen. Eind april, over een maand, laat ik weten wie de hengel gewonnen heeft.

vorige bericht

5 gedachten over “24 maart: de Bansberg renovatie update 5

 1. Hallo Ate,
  Bij toeval kwam ik langs je leuke blog. Ik denk omdat ik op Erik Bansberg zocht. Ik heb zelf 2 van zijn oude hengels al ergens eind jaren 90 herbouwd. Een All Holland 2 en een Carpmaster 1 ik was vroeger in de 80’s als tiener daar vaak in de winkel in de Molenstraat te vinden ben nu inmiddels bijna 55, dus dat is een aardige tijd geleden. Ik heb helaas zo weinig tijd om weer eens lekker zelf een hengel te bouwen, maar geniet van het werk wat anderen erin steken. Die mooie oude tijd, er stond daar ook al een enkele stok van Cor Spinhoven die ik natuurlijk niet kon veroorloven. Ontzettend leuk dat je precies deze stok uit de oude Haagse karper historie gerestaureerd hebt. En hij ziet er top uit en de winnaar zal er wederom veel plezier aan beleven. Tip: ik heb op mijn stokken op de penverbinding de oude Glasop opdiklak, wat nog steeds te koop is gedaan deze holglas pensluiting is nu al zo’n 30 jaar onverslijtbaar!

  Gr,
  John
  Den Haag

 2. Wauw Ate, je hebt echt vakwerk geleverd op deze klassieker. Mooi om te zien hoe je alles hebt gedaan zodat anderen ook de mogelijkheid hebben om te zien hoe je een dergelijk project doorloopt.

  Hij is echt prachtig geworden en klaar om door een volgende liefhebber van de klassieke penvisserij gebruikt te worden. Vakwerk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.