28 Juni: de geboorte van een nieuw project!

Hoi! Na kort wikken en wegen heb ik besloten mijn karpervissen een flinke impuls te geven. Niet dat ik meer ga vissen, twee keer per week blijft mijn streven, maar wel wil ik het iets meer uitdaging geven. En daarvoor heb ik een plan ontwikkeld. Een heel erg leuk plan. Laat me u vertellen over het wat en waarom.

Vorige week kondigde ik voor mijn website een korte pauze aan. Ik moest even wat zaken op een rijtje krijgen. Gelukkig doe ik over dat soort zaken nooit lang. Afgelopen week werd ineens alles duidelijk. De stukjes vielen op hun plek. Tijd dus om u te vertellen over waar ik me mee bezig heb gehouden en wat mijn inzichten zijn.

De eerste openbaring.

De afgelopen weken heb ik nog drie keer op karper gevist. Twee bewezen stekken leverden ondanks prima voorbereiding niks op. Ik kon aanvankelijk maar niet bedenken waar dat nou aan lag maar gisteren had ik ineens een epifanie. Op beide stekken ving ik (alleen of met Mike) in de afgelopen 12 maanden een stuk of 15 karpers. Ook een aantal vissen ontsnapte aan onze haakjes. Op beide stekken heb ik ondertussen zelfs al vissen meer dan eens gevangen. Zou het niet gewoon zo zijn dat we de populatie aanwezige boilie-eters allemaal wel eens aan de haak gehad hebben. En dat we nu afhankelijk zijn van langstrekkende vissen voor onze vangsten? Als dat zo is, dan zou dat betekenen dat op deze wateren veel minder karpers rondzwemmen dan we in eerste instantie dachten. Maar dat kan natuurlijk.

waar karpers ons voer lieten liggen kon dit ratje er geen genoeg van krijgen.

Op stek drie werd overigens wel prima gevangen. Drie vissen kon ik haken waarvan twee ook daadwerkelijk even de onthaakmat mochten uittesten. De kleinste vis schoot vlak voor het scheppen weer los. Een foto van de grootste zal ik u laten zien. De stek waar het hier om gaat ligt overduidelijk op een trekroute. Hier komen steeds nieuwe vissen langs.

op zoek naar nieuwe stekken

81 cm en 8,2 kg schubkarper van het IJsselmeer.

De conclusie die ik hieruit trek is dus dat ik niet moet blijven hangen op bekende stekken, want dan put ik deze uit. Ik moet op zoek naar nieuwe stekken als ik goed wil blijven vangen.

Openbaring 2:

Tim Pelsma is al lange tijd de verantwoordelijke voor de spiegelkarperuitzettingen in Weesp. Met Tim heb ik prima contact en ik heb met hem afgesproken dat ik hem ga ondersteunen met het terugzoeken van foto’s in de uitzetbestanden van Weesp. Aangezien er nogal wat kale, dus moeilijk herkenbare spiegelkarpers zijn uitgezet is dit een flinke klus en kan hij wel wat hulp gebruiken. Ik zal hiervoor een deel van de analoge bestanden digitaliseren en de vrijwel kale vissen indelen in categorieën volgens de Froger methode. Wie hier meer details over wil weten verwijs ik graag door naar een artikel daarover in het visblad (pdf).

Voor de duidelijkheid: Ik ga me uitsluitend bezighouden met het terugzoeken van vissen met behulp van foto’s. Met informatie over stekken, gewichten van vissen, eerdere vangstlocaties etc. wil ik niets te maken hebben. Op dat vlak heb ik zelf nog te veel om te ontdekken.

Omdat ik me met spiegelkarpermonitoring van Weesp ga bezighouden heb ik besloten mijn best te doen om dan ook maar zoveel mogelijk vissen te vangen die door de Algemene Weesper Hengelaars Bond zijn uitgezet. Aangezien veel van deze vissen in of vlakbij de Vecht zijn uitgezet is conclusie 2 daarom dat ik veel moet gaan vissen op deze rivier!

De toekomstplannen; een nieuwe project!

Na wat reduceren en deduceren komt het er simpelweg op neer dat ik moet gaan vissen op verschillende stekken op de Vecht. En wat werkt dan beter dan hier meteen een uitdagend project van maken? De gedetailleerde uitwerking volgt binnenkort maar van de globale plannen word ik zelf al heel enthousiast. In het kort zal het op het volgende neerkomen:

Concreet wordt het eerste deel van de Vecht van Muiden tot aan Vreeland mijn terrein. Dit stuk rivier van 20 kilometer ga ik in stukken indelen en op elk stuk ga ik proberen een vis te vangen. Hopelijk fietsen daar dan wat spiegelkarpers tussendoor. Over timing, aanpak, stekkeuze en dergelijke zal ik een volgende keer meer details prijsgeven. Ook zal ik dan de naam van dit project onthullen. Voor nu hou ik het even hierbij.

Binnenkort dus meer informatie over dit project. Overigens heb ik ook nog een snoekvisverslag voor u. Ook daarover later meer informatie. De pauze is voorbij, vanaf nu zal ik weer regelmatig updaten. Tot snel weer!

alvast een voorproefje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.