25 November: Spiegelkarperprojectwedstrijd, de prijsuitreiking

header spiegelkarperprojectwedstrijd van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging 2016Gisteren ben ik naar de prijsuitreiking van de spiegelkarperprojectwedstrijd van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging geweest. Over het hoe en waarom van deze wedstrijd en over mijn vangsten kun je lezen door hier te klikken. De prijsuitreiking was in Diemen, in restaurant “het wapen van Diemen”. Misschien wel de beroemdste karpervisser van Nederland, Joris Weitjens, presenteerde de avond en vertelde het een en ander over de vangsten, terwijl een man of 20 toehoorde.

In totaal zijn er in de regio Amsterdam door 85 deelnemers zo’n 25 spiegelkarpers gevangen in het wedstrijdweekend, waarvan een stuk of 10 in het open water. De overige vissen zijn gevangen in afgesloten water zoals de Sloterplas en Gaasperplas. Zelf ving ik op het IJmeer drie schubkarpers en helaas geen spiegelkarpers. Geen prijs dus voor mij. De uiteindelijke prijswinnaars, waarvan ik de namen niet heb onthouden, hadden op de Sloterplas ieder 3 spiegelkarpers gevangen en waren dus gedeeld eerste.

De “wisselbeker” van de belangenvereniging verantwoord karperbeheer (BVK) ging naar de regio Den Haag waar een karpervisser tijdens het wedstrijdweekend maar liefst 6 spiegelkarpers wist te vangen.

spiegelkarperprojectwedstrijd prijsuitreiking

De wisseltrofee

Joris Weitjens vertelde iets over het spiegelkarperproject en over het belang van monitoring van vangsten en de mogelijkheden om daarmee groei en migratie te volgen. Hij presenteerde enkele voorbeelden van bijzondere vissen die flinke afstanden hebben afgelegd. Soms zijn ze aanvankelijk enorm honkvast en dan duiken ze plotseling meer dan 20 of 30 kilometer verderop op. Ook zijn er vissen die in de loop der tijd steeds verder afdwalen van het uitzetpunt en die dan ineens na jaren terugkeren. Over de reden van dit soort migratie gedrag kon hij slechts gissen. Ook liet hij wat beelden zien van verschillende groeipatronen bij vissen; karpers die maar door bleven groeien, vissen die bleven hangen qua gewicht en vissen die plotseling een groeistuip hadden gekregen. 

Rick van Wees, de organisator van deze avond, trok mijn naam nog tijdens de loterij. Ik won een nachtvispas. Erg leuk, maar ik heb deze  weggegeven. Ik heb een groeiende lijst met visdoelen voor volgend jaar, maar nachtvissen staat daar niet op. Ik heb een veel te fijn huis, bed en vriendin om nachten in het donker aan de waterkant te zitten.

Na ongeveer een uur stapte ik weer op de fiets naar Weesp, ik had de wedstrijd van Ajax opgenomen en wou hier nog een stukje van zien. Volgend jaar doe ik uiteraard weer mee met de spiegelkarperwedstrijd. De eerste plannen zijn al in de maak en te zijner tijd zal ik daarover berichten. Voor 2016 is dit project nu afgerond.

Tot later!