25 Mei: een hoofdstuk afsluiten

Hoi! Ik loop achter met mijn visverslagen. Vier keer is er de afgelopen week gevist en er kwam karper op de kant. Maar ik ben ook toe aan wat anders, mijn aanpak gaat op de schop. Lees verder voor het hele verhaal.

Over vispoging 1 hoef ik niet veel te vertellen. Twee uurtjes vissen aan het IJmeer op dinsdagavond vorige week leverde niks op. Ik had ook niet veel voorbereid. ‘s Middags voerde ik een paar handen boilies, maar dat is niet structureel zorgen dat er voer op de stek ligt. Daarnaast heb ik het gevoel dat vissen hier vooral tegen de avond op zoek gaan naar eten en dus heeft ‘s middags voeren weinig zin. Kortom blank nummer 1.

Vispoging 2 was op donderdagavond. De IJmeerstek waar ik samen met Mike vis bezocht ik nu een keer alleen. Mike had verplichtingen elders. Op deze stek voer ik wel structureel elke avond wat boilies.

Tijdens het voeren kwam ik deze haas tegen

Helaas was het Hemelvaartsdag en de hele dag erg mooi weer en dus was het druk op het water. Ook op mijn stek lag een sloep met vier heren erin die bij de coffeeshop zeker geen koffie gehaald hadden. Toen ik eindelijk aan vissen toe kwam bleek dat ook de karpers elders aan het chillen waren. Blank nummer 2 dus.

Het beeld van de avond

Vispoging 3 was zaterdagavond. Vier keer had ik nu ‘s avonds een paar handen boilie gestrooid, op dezelfde stek als vispoging 1. Wederom viste ik twee uren. Dit keer wel met resultaat. In de schemering kwam de aanbeet. Mijn zoveelste schubkarper van dit jaar. 82 centimeter en 7.9 kilogram. Een lange magere vis dus.

Schubkarper van het IJmeer

Ik ben er ondertussen vrij zeker van dat de massale overzetting van duizenden schubkarpers vanuit de Oostvaardersplassen in het Markermeer mijn vangsten beïnvloedt. Waar hengelsportverenigingen met moeite een stuk of 50 spiegels in het open water mogen uitzetten gooit de provincie Flevoland meer dan 100 keer zoveel vissen in 1 keer over de dijk. Tot vorig jaar ving ik rond de 30% spiegelkarpers op het IJmeer, dit jaar zit ik nu ruim onder de 10%.

Vispoging 4 was gisteravond. Maandagavonden zijn toch wat geschikter dan weekend- of feestdagen. Minder weekendbootjes, hondenbezitters en recreatieve vissers op en rond het water. Met Mike ging ik weer naar onze gezamenlijke stek. Het wordt voorspelbaar. Twee aanbeten op de oostelijke stek leverden 1 vis op de kant op. Nou ja, op de kant… Mike onthaakte de vis in het water.

Mike onthaakte de vis in het water

De vis mocht zonder verdere foto’s retour. De verspeelde vis wist precies waar hij moest zijn. De visser was kansloos. Ik blankte wederom op de westelijke stek.

Familie koet eet ook graag een oranje fruitknikker

De strekking van dit verhaal is wel duidelijk lijkt me. Het ontbreekt me aan een goed plan, vissen wordt sleur en de schubkarpers geven me niet de voldoening die ik zoek. En dus gaat dit boek dicht. Tijd om me weer op de Vecht te gaan richten. Donderdag is daar de eerste vispoging vanaf mijn nieuwe bootje. De eerste stek krijgt dagelijks een pondje boilies. Donderdagavond ga ik zien of dat wat oplevert. U hoort van me! Tot later!

Vorige bericht      Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.