2019 karpervisplan 2

Hoi websitevrienden. Wie mijn blog een beetje volgt weet dat er geen dag voorbij gaat of ik heb weer nieuwe plannen om komend jaar de karpers achter de schubben aan te zitten. Even zo vaak schiet ik ook weer plannen af. En heel nu en dan blijft er wat hangen. Over mijn nieuwste projectje gaat dit verhaal. 

Omdat ik straks ook ongepland nu en dan wil kunnen gaan vissen is het wel handig altijd een stek achter de hand te hebben. Daarom wil ik op 1 plek voortdurend wat voer in het water hebben liggen. Dagelijks wat voeren zou ervoor moeten zorgen dat er regelmatig een vis langskomt. 200 gram per dag voeren is te weinig, dat heb ik afgelopen jaar gezien. Ik wil dus dagelijks tussen de 500 en 1000 gram voer in het water gooien. Om te voorkomen dat ik het komende jaar meer tijd aan boilies draaien kwijt ben dan aan vissen heb ik besloten te gaan voeren met een mengsel van 50% boilies en 50% pellets. Ik hoef dan nog maar de helft te produceren. Pellets kan ik gewoon aanschaffen.

Zakje pellets

Door de pellets ook als grondstof voor de boilies te gebruiken versterkt het eten van het één het eten van het ander. Pellets vallen vrij snel uit elkaar en zorgen voor een aantrekkelijk tapijt van voerdeeltjes. De boilies blijven dan liggen totdat een karper ze opeet.

Om dit plan tot uitvoer te kunnen brengen moest eerst een pellet-boilie-recept uitgevogeld worden. Na enig puzzelen kwam ik tot de volgende samenstelling.

40% halibut pellets
18,5% volkoren tarwemeel
18% sojabloem volvet getoast
10% maismeel
6% legmeel
3% garnalenpasta
1,5% citroenzuur
3% ei albumine

Mijn logica achter dit recept: De pellets zorgen voor een herkenbare smaak. Legmeel is een goedkoop grof gemalen kippenvoer dat voor wat structuur in de boilie zorgt. Ei-albumine zorgt voor wat extra stevigheid en garnalenpasta had ik nog in de kast staan van eerdere recepten. Het moet toch een keer op. De overige ingrediënten zijn vrij standaard en zorgen voor binding, rolbaarheid en wat smaak.

Dat deze boilie-samenstelling tot donkere boilies leidt vind ik alleen maar goed. Op het water waar ik ze wil inzetten zwemmen nogal wat meerkoeten die ook wel een boilie lusten. Verder zal ik hier met name ‘s avonds tot in het donker vissen. Een minder opvallende boilie is dus geen enkel probleem.

Afgelopen weekend werd de eerste batch van deze boilies gedraaid. Hieronder wat plaatjes van het proces.

Is het al pasen?

De pellets weekte ik een nacht lang in het struif van eieren. Hiervoor brak ik 20 eieren en verzamelde het struif in een kan. 

Nee, dit is niet mijn ontbijt

Dit kon vervolgens in het zakje met pellets gegoten worden. Acht keer herhaalde ik dit proces.

pellets met eierstruif

Na een nachtje weken zijn de pellets zachter geworden. In de mixer worden de geweekte pellets omgezet in een mooie soep.

Geweekte pellets gemengd met water, vissaus en garnalenpasta na het mixen

De natte stinkende smurrie is vervolgens gemengd met de droge bestanddelen en uiteindelijk resulteerde dit in een flinke klont deeg. Hier en daar zijn nog wel kleine stukje pellet zichtbaar maar dit lijkt me geen enkel probleem.

Klont boiliedeeg

De pneumatische deegspuit verwerkt een klont van 5 kg deeg in no-time tot deegworsten die vervolgens op een roltafel worden verwerkt tot deegballetjes.

deegworsten

Op de zelfgemaakte “Rollapro”

boilies in een stoommandje

Na 15 minuten stomen zet ik de boilies een paar uurtjes weg om te drogen en uit te harden.

pellet-boilie-recept

boilies drogen

pellet-boilie-recept

boilies verpakt om in te vriezen

Een middagje werk resulteerde in 24 kilo boilies. Genoeg om minimaal 48 dagen mee te voeren dus. Voor de geïnteresseerden: de kostprijs komt uit op ongeveer 1,85 euro per kg boilies en het eiwitgehalte zit iets boven de 25%.

Met nu ruim 50 kilo boilies in de vriezer kan het me niet snel genoeg voorjaar worden. Wellicht dat ik binnenkort gewoon eens een poging waag op karper. Ik hou u op de hoogte. Tot later!

 

2 gedachten over “2019 karpervisplan 2

    • Hoi Olivier, ik heb gevoerd met 14 mm pellets en met kleinere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.