20 Juni: Van alles en nog wat

Momenteel wordt er even weinig gevist, maar er is wel het één en ander te vertellen. Laat me snel beginnen, even van alles en nog wat in een paar zinnen!

Allereerst over het spiegelkarper matchen. Waar ik zelf de spiegels maar niet kan vangen doen anderen dat gelukkig wel. Zevenentwintig Weesper vissen zijn dit jaar ondertussen teruggemeld. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd nog op 15. Zelf zal ik even wat minder bijdragen, maar een aantal vaste melders is al weer lekker op dreef. Ook is het record qua gewicht ondertussen een paar keer gesneuveld. De warme zomers doen onze vissen duidelijk goed.

Als tweede heb ik voor het eerst vanuit mijn boot op karper gevist. Dat karpervissen uit een boot een vak apart is heb ik gemerkt. De leercurve moet nog helemaal beklommen worden. Grootste probleem is dat een boot niet stil ligt. De voortdurende deining zorgt voor veel vals alarm en met een zinkende lijn die door het geschommel voortdurend over de bodem beweegt is vastraken achter rotzooi op de bodem ook een risico. Met beide facetten heb ik kennis gemaakt. Ik vertrouw erop dat de twee karpers, die me op pijnlijke wijze duidelijk maakten dat ik moet zorgen dat de lijn niet beweegt en de bewegingsruimte minimaal is, het weerhaakloze haakje snel weer kwijt zijn….

karpervissen uit de boot

Op een door mij regelmatig beviste IJmeerstek heb ik ook nog twee keer vanaf de kant een paar uurtjes gevist. Met nieuwe boilies (zie header) voerde ik eerst een paar dagen. De boilies vielen duidelijk in de smaak. Vier schubkarpers wist ik kortstondig op de kant te krijgen. Drie waren duidelijk wilde schubkarpers, de laatste leek me een edelschub. De hogere bouw en het regelmatige patroon zijn overduidelijk. Mogelijk is deze vis recent uitgezet, maar ik zag weinig aanknopingspunten voor herkenning en heb me dus niet aan een zoektocht gewaagd.

69 cm schubkarper, binnen een minuut na aankomst.

74 centimeter schubkarper

79 centimeter schubkarper

57 cm edelschub

Tot slot kan ik mededelen dat nu ik wat minder aan vissen toe kom, ik wel mijn materiaal even stevig onder handen heb genomen. De kapotte armen van mijn 50 inch landingsnet zijn vervangen door gloednieuwe exemplaren, voor het zwaardere drilwerk bij obstakels heb ik een paar stevige Daiwa Windcast molens aangeschaft, en om mijn visserij nog efficiënter te maken is een 1.80 meter opblaas karperboot van ProLine onderweg. Voeren en lijnen uitvaren wordt daarmee een piece of cake.

Tegen dit soort obstakels zijn weinig lijnen bestand

Wanneer er weer wordt gevist is even afwachten. De komende weken staan eerst in het teken van baby’s verzorgen. Als dat proces vertrouwd en onder controle is ontstaat vast wel weer wat tijd om een hengeltje uit te gooien. Ik hou u op de hoogte! Tot later!

Vorige bericht      Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.