20 April: Een verslag en wat plannen

Hoi allemaal! Vandaag heb ik voor u een nieuw verslag van een vispoging op de Vecht. Verder geef ik u wat in zicht in de plannen voor de komende weken. Want u kent mij inmiddels, mijn plannen willen nog wel eens veranderen. Maar daarover later dus meer, nu eerst over het vissen:

Het visverslag

Woensdagavond moest het gebeuren. De afgelopen 6 dagen heb ik weer gevoerd op de Vecht. Helaas is mijn voorraad grote Number Two boilies bijna op, dus het voeren gebeurde vooral met kleine vismeel blokjes.  Per keer kon ik nog slechts een paar grote boilies daaraan toegevoegen. Zes dagen op rij ging er in dagelijks ongeveer een pondje voer te water.

Op woensdagavond om 8 uur was ik ter plekke met de hengels. Exact om half negen lagen beide aasjes aantrekkelijk te wezen op de bodem. Meteen begonnen de wakers te dansen. In het eerste uurtje kreeg ik vier aanbeten van brasems waarvan ik er twee vakkundig liet losschieten. Twee mochten wel even op de mat, de eerste was 56 centimeter en had een ruwe kop. Volgens mij zijn deze bultjes paaiuitslag. Brasems paaien als het water zo’n 14 graden is en het gaat die kant aardig op.

pasfoto van de eerste, met paaiuitslag

De tweede vis was maar liefst 60 centimeter. Minder kon ik er echt niet van maken. Een verbetering van mijn brasem record met maar liefst 1 hele centimeter. 

vispoging op de Vecht resulteert in 60cm brasem

60 centimeter brasem

Na dit hectische uur werd het stil. En koud. Erg koud. Zo koud dat het vocht op mijn onthaakmat bevroor. Niet raar dus dat ook de vissen passief werden. Om 11 uur ‘s avonds, na 2,5 uur vissen ruimde ik op. Helaas geen karper, maar wel weer een paar knappe vissen.

Het ijs lag op de onthaakmat

Dat was het visverslag. Nu meteen door naar de plannen.

De plannen:

Als ik niet met grote boilies vis vang ik brasem. Tenminste op de Vecht. Zo ver was ik al. Plan 1 is dus om nieuwe grote boilies te gaan maken. Hopelijk kom ik daar komend weekend aan toe. Natuurlijk ga ik het recept weer wat aanpassen, maar daar vertel ik een andere keer wel wat meer over. Als ik eerst maar weer eens een kilo of 10 van die boilies heb kan ik weer een paar weken vooruit.

Wat plan 2 betreft: Ik heb u meerdere keren verteld dat ik een karper van het ARK wil vangen. Als ik echter het water bekijk en dan het ARK vergelijk met de Vecht zie ik twee wateren die vrijwel parallel naar Utrecht lopen en onderweg regelmatig met elkaar in verbinding staan. De Vecht is echter een rustieke meanderende rivier met prachtige groene oevers, terwijl het ARK een strakke metalen klotsbak vol vrachtschepen is. Daarbovenop wordt op het ARK meestal aangeraden de zijwatertjes te pakken als je karper wilt vangen. En die zijwatertjes staan vaak in verbinding met de Vecht. Een korte rekensom vertelt me dus dat ik voor die ARK-vis net zo goed op de Vecht kan gaan vissen. En dat ga ik doen. Ik heb enkele nieuwe stekken op het oog. Deze zal ik binnenkort uitpeilen en dan gaan voorbereiden. Voeren dus.

Komende week zit ik een aantal dagen in het buitenland, dan wordt voeren, vissen en updaten lastig. Hopelijk is de temperatuur daarna weer wat hoger. In Mei kan ik er dan weer vol tegenaan. Misschien dat ik in het weekend nog wat te melden heb, anders spreek ik u in Mei weer.

Tot later!