3 Februari: Regel 1: groter is altijd beter

Nog even geen visverslagen, afgelopen twee weken lag er ijs en ik heb geen zin om te zoeken naar open plekjes in kleine slootjes om daar arme mini-snoekjes het leven zuur te maken. Daar ligt mijn passie gewoon niet. Ik wil het grote water op en jagen op flinke karpers. Gelukkig is de temperatuur weer boven nul en het ijs verdwenen. Ik kan me weer op karpervisgebeuren gaan richten. Laat me u vertellen wat ik de afgelopen week op sportvisgebied heb gedaan. 

Mijn voorbereidingen op het nieuwe karperseizoen gaan gewoon door. Allereerst ben ik me flink aan het inlezen op wetenschappelijk gebied, ik focus me even op aas en ben bezig met een heel nieuw boilie design. Deze nieuwe bal moet op het IJsselmeer voor succes gaan zorgen. Ik heb enkele ingrediënten geïdentificeerd die bewezen aantrekkelijk zijn voor vissen en die ik in boilierecepten nauwelijks of niet tegenkom. Aan het recept wordt nog steeds gepuzzeld maar steeds meer stukjes vallen op hun plaats.

Als het recept af is moet ik boilies gaan draaien en dan brengt me bij activiteit 2: Ik heb besloten dat ik in de toekomst met verschillende formaten boilies wil gaan voeren en vissen. Als een vis immers allemaal exact gelijke ronde bolletjes tegenkomt zal die ene waar een haak aan hangt opvallen. Wanneer de boilies verschillend zijn van diameter en gewicht zal die ene met haak toch minder snel er uit te pikken zijn. Een vis zal mijn haakaas dus minder snel laten liggen hoop ik. Hiervoor heb ik marktplaats al enkele maanden in de gaten gehouden en afgelopen week was het zover, twee rolplanken voor 24 en 30 millimeter boilies werden te koop aangeboden en ik heb ze voor een voordelig prijsje gekocht. Met de planken die ik al had en de nieuwe kan ik nu boilies maken met de diameters 14, 18, 24 en 30 mm. 

De nieuwe 24 (links)-en 30mm rolplanken met een 14 mm boilie er in

Tot slot ben ik aan het visualiseren geweest hoe het vissen in zijn werk moet gaan. Met de kano op de fietskar naar het IJsselmeer, peddelen langs de ondiepe kust, karpers zoeken. Bij een rietkraag de steunen in het water, hengels er op, het aasje tussen de vissen. Dan moet je dus lange hengelsteunen hebben. Merken zeggen me niet zoveel, 6 voordelige banksticks van bijna een meter vond ik en kocht ik. Hiermee kan ik voorlopig vooruit. Mijn droomvis-avonturen op het IJmeer komen steeds dichterbij.

Eén oude en twee nieuwe banksticks

Mijn kooplust is de afgelopen week dus weer bevredigd, nu nog een karper in de handen en ik ben helemaal gelukkig. 

En wat op korte termijn? Nou, die karper in de handen zou dus wel fijn zijn. Aangezien het water nog koud is en de karpers waarschijnlijk passief heb ik in mijn geheugen zitten graven naar aanknopingspunten. Ineens schoot me een plek te binnen waar ik jaren geleden nu en dan viste en een paar keer karpers ving, vlakbij een waterlozing van een rioolzuivering. Dit water is nooit bevroren geweest, dus ik hoop dat de karpers hier wat actiever zullen zijn. Ik heb er ondertussen enkele dagen gevoerd. Vandaag en morgen gaat er ook nog wat voer in en dan op zondag ga ik hier een poging wagen. Begin februari de eerste karper van het jaar, wat zou dat mooi zijn! Ik hou u op de hoogte!

Tot later