12 Maart: Mooie visjes!

karpers op ondiep waterHet wachten was op een dag waarop de dag en de nachttemperatuur opgeteld boven de 20 graden zouden komen. Als je dit getal deelt door twee geeft dat ongeveer de gemiddelde temperatuur op een dag. En als dat boven de 10 graden Celsius komt zouden karpers op ondiep water wel eens actiever kunnen worden. Afgelopen weekend was het zover. Zowel zaterdag als zondag werd het gemiddeld zo’n 11 graden en dus ging ik nog een keer met mijn hengels naar een ondiep plasje in Amsterdam.

Het water waar ik ging vissen ligt ingeklemd tussen de nieuwbouw van het Sciencepark en de drukke ringweg A10. De gemiddelde diepte is misschien 70 centimeter, er zit veel kleine karper en hier verwachtte ik wel mijn eerste visje van het nieuwe jaar te kunnen vangen. 

Op het Amsterdam rijnkanaal is het water nog erg koud

Vrijdagavond had ik een emmertje voer op mijn stek gegooid. Dit voer bestond uit een kilo gekookt duivenvoer en gekookte hennep, gemengd met twee blikken zoete mais en een aantal handen “hot bubbelgum” boilies die ik destijds gewonnen had bij de SKP wedstrijd.

emmertje voer

Ik gaf de vissen twee dagen de tijd om dit voer te leren kennen en op te eten, en dan zou ik komen met mijn verse boilies en mais.

Zondagmiddag om half 1 was ik ter plekke. Even later had ik een boilie aan de hair geknoopt en eronder een een pva kousje gevuld met boiliekruim en geplette maïs gehangen. Nog weer even later lag dit een meter of 15 naar rechts in het water.

boiliekruim en geplette mais in de crusher.

Terwijl ik bezig was de tweede hengel in orde te maken, wat maïskorrels zaten net aan de hair, piepte de beetverklikker van hengel 1 een keer. Ik keek naar de lijn voor de punt en zag deze bewegen. Nu al? Toen de punt van de hengel krom trok en ik weer een piep hoorde pakte ik de hengel. Warempel, er zat al een karpertje aan. Tot mijn verbazing was het ook nog eens een mooi spiegeltje. Het kostte me niet veel moeite de vis in het net te trekken. Snel zette ik de camera klaar en kon het fotograferen met de zelfontspanner plaatsvinden. Het mooie visje van 54 centimeter mocht even later weer zwemmen.

karpers op ondiep water

54 cm spiegelkarpertje van de palenplas

Een kwartiertje later lagen eindelijk beide hengels in. Ik ging er eens goed voor zitten. Het geweld kon losbarsten. Het geweld blonk echter uit in afwezigheid. Na de snelle karper bleef het een paar uren stil. Nou ja stil, een keer of drie had ik een lijnzwemmer op de boiliehengel. Een klein schepje voer dat ik richting mijn aas had gesmeten was verspreid tussen mijn hengel en aas in het water gevallen en dus had ik een soort voerplekje over mijn lijn gecreëerd. Dit is natuurlijk vragen om lijnzwemmers. Dat moet de volgende keer anders.

Uiteindelijk besloot ik voor het laatste uurtje mijn linker hengel, die met het mais aan de hair, dan ook maar op het voerplekje rechts te leggen, maar dan dichter bij de kant.  Blijkbaar zat de vis rechts en op het mais.

Een minuut of 10 later was het toch weer de boiliehengel waarop ik een aanbeet kreeg. Keihard ging een vis er vandoor. Deze vis had duidelijk niet veel last meer van de kou. Een mooie schubkarper van 76 centimeter en een pond of 16 was de boosdoener.

karpers op ondiep water

Schubkarper 76 centimeter

De vis had de kop van een bokser en was het duidelijk niet eens met de tijdelijke piercing en het fotomoment. Na een paar foto’s mocht het driftige beest weer zwemmen. 

Even later was het ook voor mij tijd om te gaan. Het restant voer liet ik achter voor de vissen, zodat ze maar mogen groeien. Zelf zal ik dit water niet meer bezoeken. Nu de eerste karpers gevangen zijn wordt het weer tijd voor het grote water. Ook daar zijn vast ondiepe plekken te vinden waar de karper al wat actiever is. Ik hou u op de hoogte!

Tot later!