15 mei: High Five!!!

Hoi! Zoals beloofd een verslag van de succesvolle vissessie met vismaat Mike. Na een gedegen voorbereiding bestaande uit vier dagen op rij wat voorvoeren bevonden we ons anderhalve week geleden om 17.00 uur aan de waterkant. Mike vroeg me of ik links of rechts wou zitten. Hem maakte het niet uit. Toen hij even later na nog geen vijf minuten vissen zijn eerste karper aan het drillen was had ik al bijna spijt van mijn keuze. Gelukkig hadden we enkele uren later ieder ons deel gevangen en kon ik uiteindelijk meer dan tevreden de boel weer opruimen.

Mike’s eerste vis was een schubkarper. Daarvan zwemmen er nogal wat rond op het IJmeer en Markermeer. Bijzonder felle rakkers die het uiterste van het materiaal vergen.

Mike moest op een gegeven moment ook keihard tegenhouden toen de vis besloot een obstakel in te duiken. Waar ik toch altijd weer met knikkende knieën sta te drillen doet Mike gewoon wat ie moet doen. De hand op de spoel en geen millimeter ruimte meer geven. Geen krimp geeft ie. Gelukkig keerde de vis. Daarna gaat alles zoals we toch altijd hopen en kan ik na een verder gecontroleerde dril de vis scheppen.

Mike onthaakt zijn schubkarpers in het net en laat ze dan weer zwemmen. Zo ook deze vis. Hij zal een centimeter of 75 geweest zijn, dat zijn ze meestal hier.

Mijn eerste aanbeet doet ook niet lang op zich wachten. Misschien een half uurtje, dan giert mijn beetrunner het uit. Altijd weer een moment dat een enorme kick geeft! High van de adrenaline sta ik even later de vis te drillen. Ik vis verder van obstakels en kan de vissen de ruimte geven. Uitwendig lijk ik misschien rustig terwijl ik de vis dril, maar ik ben toch altijd erg opgelucht als het net omhoog gaat en de vis erin zit.

Nu, met het zonnetje op de kant, wil ik wel even poseren. Mijn eerste man-vis foto van het nieuwe seizoen. En met een mooie spiegel ook nog!

De vis meet 70 cm en is 8700 gram zwaar. Een fraaie hoog gebouwde spiegel met vermoedelijke GSM verslaving. De bochel is ondertussen permanent. 

Binnen het uur komt ook aanbeet drie, wederom bij Mike. Ook deze vis doet vervelend, maakt nog even een uitstapje tussen de rietstengels, maar komt er gelukkig ook weer tussen vandaan. Ik schiet wat plaatjes om mezelf en u mee te vermaken.

Uiteindelijk kan ook deze vis geschept worden en Mike onthaakt zijn tweede schubkarper in het net. Qua lengte waarschijnlijk vergelijkbaar met de eerste vis, maar met een boller buikje.

Met drie vissen in anderhalf uur zijn we meer dan tevreden maar er komt meer!

Een gierende aanbeet om mijn rechter hengel zorgt dat mijn hartslagfrequentie in de buurt van een ongezonde 200 beats per minuut komt. Wat een razernij! De vis sleurt meters lijn van de niet kinderachtig afgestelde slip en mijn 2,5 ponds hengels gaan flink krom. Tien meter lijn verdwijnt, dan vijftien, misschien zelfs wel twintig. Ik moet het schatten maar de vis heeft de afstand tussen hem en mij zeker verdubbeld. Pas dan valt ie stil en kan ik rustig proberen wat lijn terug te winnen. Rustig is natuurlijk relatief, elke keer weer is zo’n dril zenuwslopend. Mike maakt zich zorgen om een omgevallen boom even verderop maar zover zal de vis toch niet zijn. Gelukkig draait de karper van de boom af en meter voor meter spoel ik de lijn weer op. Als Mike het net omhoog haalt en de vis zich aan de goede kant van het koordje bevindt kan ik eindelijk ontspannen. Opnieuw blijkt het om een flinke spiegel te gaan. En de staart is gigantisch. 

Wat een peddel!

Met zo’n peddel is het meteen duidelijk waar de vis zijn power vandaan haalde. Ik meet de vis op 83 centimeter en ongeveer 12,5 kilogram. Wat een krachtpatser.

Mike zorgt uiteindelijk voor een mooie afsluiter door zijn derde schubkarper te vangen. Dit keer een edelschub, een uitgezette vis die ik terug had kunnen zoeken in de archieven, ware het niet dat ik Mike precies verkeerd instrueerde over welke kant ik op de foto wou. Helaas dus niet de linker flank maar de rechter op de foto. Desalniettemin een prachtig visje dat zeker een plek op mijn blog verdient! Mike is terecht in zijn nopjes met deze vis!

Met 67 cm en 7,8 kilogram vermoed ik dat de vis in 2019 is uitgezet, mogelijk in Weesp. Bevestigen kan ik het dus helaas niet. Rond 21.00 uur ruimen we op. Zo kunnen we nog in het licht onze spullen inpakken en de lange tocht over de oude zeedijk maken. Dit is voor herhaling vatbaar! 

Na mijn weekendje weg heb ik ondertussen op vier stekken wat boilies gestrooid. Zeker twee keer wil ik deze week vissen. Welke stekken ik ga bevissen is nog even onzeker, daarover hak ik de komende dagen de knoop door. Wordt vervolgd, tot later!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.