8 mei: Aanpassen!

Ik heb de vaart erin en dus moet er ook regelmatig geüpdatet worden. Een visverslag van een bijzonder succesvolle avond met Mike moet nog even op zich laten wachten. Daar moet ik goed voor gaan zitten. Nu eerst even een snel verhaaltje over revanche!

Afgelopen vrijdagavond bezocht ik mijn Vechtstek. Al meer dan een maand voer ik hier op de Vecht dagelijks wat handen boilies en ik heb hier nu in vijf weken zes keer gevist. De eerste keer heel kort omdat ik mijn schepnet niet compleet had, vervolgens een keer waarin er niks gebeurde, daarna ving ik twee keer op rij een karper, verspeelde er vervolgens één en blankte ook nog een keer. Afgelopen vrijdag was poging zeven en ook nu bleven aanbeten uit. Wel was er duidelijk vis op de stek. Nu en dan schoot de waker omhoog ten teken dat iets de lijn beroerde. Er zwom duidelijk iets groots rond, maar mijn aas werd niet gepakt.

Als je dan niks vangt begint het piekeren. Waarom vang ik niks? Ik vermoed dat ik gewoon wat te veel gevoerd heb, of met name te groot. Aanvankelijk strooide ik alleen maar 14 mm boilies maar nu ook grotere van 20 en 24 mm. Als er dan even een paar dagen geen karper langskomt blijft dat grote spul eerder liggen. Het voer stapelt zich dan op en als er wel weer een vis langskomt kan die aan tafel wanneer het hem uitkomt. Er is geen voedselnijd, de vis is verzadigd als ik kom vissen en laat mijn boilie liggen. Tenminste zo is het scenario in mijn hoofd.

Ik besluit als ik opruim de stek even een weekje met rust te laten en mijn heil elders te zoeken. Even wachten tot hier al het voer weg is en dan iets voorzichtiger de boel weer op gang brengen.

Vrijdagavond laat, na de visloze missie voerde ik daarom snel even wat op een geijkte stek want er moet natuurlijk wel regelmatig karper op de kant komen. Zaterdagavond voer ik hier nog eens wat boilies en zondagochtend nog een keer, maar dan slechts een paar handjes kleine boilies. Ik wil geen vissen verzadigen. Lekker verspreid hier en daar een boilietje, laat ze maar zoeken. Met een beetje geluk scharrelt er dan ‘s avonds nog een hongerige vis rond als ik langskom met de hengels.

Zakje voer

Als ik ‘s avonds aankom is het lekker rustig aan de waterkant. De stortbui van eerder op de dag zorgt dat veel mensen thuis blijven. Snel leg ik mijn hengels in. Een paar gebroken boilies er omheen en vol goede moed laat ik me naast de hengels op de onthaakmat zakken. Ik heb er vertrouwen in.

Nog voor de pieper geluid maakt zie ik de lijn al bewegen, daar gaat ie! Ik heb nog geen kwartier gezeten! Voor de vis op gang komt heb ik de hengel al omhoog gehaald en kan de dril beginnen. Dit is duidelijk karper! Een driftige vis schiet heen en weer en trekt wat draad van de molen. Dit is een stuk feller dan wat ik afgelopen week met Mike ving, geen massa, maar snelheid. Als ik de vis wat omhoog krijg zie ik tot mijn plezier dat ik er wel weer een spiegelkarper aan heb. Op dit water is normaal gesproken misschien 10% spiegelkarper, maar ik zit nu dit jaar op twee uit twee. Tenminste als ik de vis weet te landen. Gelukkig gaat alles goed en zit de vis even later in het grote net.

Op de mat kijkt een Edko Special Carp me boos aan. Ik herken het type, deze vissen hebben we uitgezet op het Gooimeer in onder andere Huizen en Almere, en op de Vecht bij Weesp, Nederhorst, Hilversum, Breukelen en Utrecht. Met 63 cm en 5,7 kilogram schat ik dat deze vis van de lichting 2020 is. De vissen van 2019 wegen ondertussen rond de 10 kilogram, deze zal over een jaar een heel eind in die richting zijn.

Als ik de vis heb teruggezet leg ik snel weer in. Ik vis over het algemeen tegenwoordig maar twee uurtjes en vanavond zal ik dat niet eens halen. Geen tijd te verliezen!

Even later stuitert de waker even flink en als ik na een tijdje mijn aas controleer hangt het lood los en zit de line-aligner scheef. Stom, in alle haast heb ik na de vangst van het spiegeltje wel de haakpunt gecontroleerd maar niet de rest. Een vis heeft zich daardoor niet goed gehaakt en is ontkomen. Ik leg weer in, maar nu met het lood wel vast op de wartel en de line aligner zoals die hoort. Na deze aanpassing hoor ik nu en dan een piepje en zie de lijn soms schokken. Er is vis, ze raken mijn verticale lijn, maar ze pakken het niet. Ze zijn door de misser alert en voorzichtig!

Ik besluit een aanpassing te doen. Ik viste tot nu toe met een halve fluorescerend oranje pop-up op mijn gewone boilie, een soort aangepast sneeuwman, en deze is natuurlijk erg herkenbaar. Die opvallende vlag moet er af!

Ik vervang de fel gekleurde sneeuwman door twee kleine gewone boilies. Even iets anders, kijken of ze er nu wel intrappen. En het werkt! Nog geen vijf minuten later knalt de waker omhoog! Ook nu gaat alles voortvarend en even later mag een niet al te wilde schubkarper even op de mat en op de foto. De vis is 75 centimeter en zal zo’n kilo of zeven wegen.

De vis mag terug en ik gooi nog een keer in. Nu controleer ik wel haak, lood en line-aligner. Ieder jaar weer in het begin die kleine foutjes die vis kosten. Zou dat nou nooit over gaan?

Exact om 22.00 uur ruim ik op. Eén uur en veertig minuten gevist, twee karpers gevangen waaronder een spiegeltje, qua resultaat niks te klagen!

Thuis open ik op mijn computer de map met uitzetbestanden, klik op de map met 2020 vissen en tot mijn verbazing is het meteen bij de eerste vis al raak. Zesenvijftig karpers zijn er uitgezet bij de sluis ‘t Hemeltje bij Nederhorst en nummer 1 heeft mij gevonden. Bijna 15 kilometer verderop. Hieronder de vangstfoto en daarbij de foto die in 2020 is gemaakt bij het uitzetten. Duidelijk dezelfde. Het patroon is identiek.

Van de 56 vissen zijn er nu negen terug gemeld. Niet al te veel als je deze lichting vergelijkt met de druktemakertjes van 2019. Daarvan is ondertussen bijna de helft minimaal één keer voorbijgekomen. Of dit verschil in terugmeldpercentage komt door de locatie, bijvoorbeeld door gebrek aan meldende vissers, of door predatie is nog de vraag. Misschien moet ik maar eens in de buurt van de uitzetplek gaan vissen om te kijken of ik dat percentage iets omhoog kan krijgen. Maar dat is voor later. 

Komend weekend ga ik even naar een bosrijke omgeving, er wordt dan niet gevist. Wel zal ik nog een verslag maken van de succesvolle visavond met Mike. De update is in de maak. Tot later!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.