14 April: de eerste karper van 2023

Hoi! De afgelopen weken is er eindelijk weer wat gevist en er is gevangen. Hoogste tijd om het nieuwe visseizoen ook online weer wat aandacht te geven en te vertellen wat er allemaal gebeurd is en wat ik nog op de planning heb staan.

Eerst even een korte update over de afgelopen maanden. Qua woonsituatie ben ik al weer een tijdje bezig een verhuizing voor te bereiden. Na ruim 7 jaar Weesp wordt het tijd voor een plekje met een tuin en een schuur en dus kijk ik om me heen terwijl de eigen woning opgepoetst wordt en klaargemaakt om de markt op te gaan. Verder heb ik qua werk ook het een en ander in gang gezet. Nog een jaar veel te veel overwerken is niet de bedoeling, dus als de uitbreiding van mijn team uitblijft kan ik nu snel schakelen.

Qua visserij heb ik na het renoveren van de Schreiner hengel nog een paar glashengels aan mijn arsenaal toegevoegd. Niet te lang, superlicht en enorm soepel. Hiermee wil ik te zijner tijd nog eens vanuit de kano vissen. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat als ik vanuit de kano karpers ga drillen.

Dan een paar weken geleden. Als de zomertijd weer ingaat en de avonden ineens wat langer zijn begint het meteen te jeuken. Ik krijg zin om te karperen! Eind 2021 hebben we in Weesp een serie ‘Corten-spiegels‘ uitgezet en hier heb ik mijn zinnen op gezet. Ze hebben nu meer dan een jaar gehad om te acclimatiseren, ik vind dat ze nu wel belaagd mogen worden. Ik ben ook wel benieuwd of er wat is overgebleven van deze uitzetting.

Dagelijks begin ik wat te voeren op de Vecht, steeds een paar handjes 14 mm boilie, niet al te ver van de uitzetplek op een stek waar ik vermoed dat vissen er graag blijven rondhangen. In de zomer staat het riet hier drie meter hoog, maar nu kan ik nog over de stoppels heen vissen. Een eerste vispoging valt in het water als ik onderdelen van verschillende schepnetten bij me heb. De armen van t net zijn niet compatibel met het spreidblok en dus ga ik al snel weer op huis aan. Zonder goed net een karper haken kan vervelend aflopen.

Een week later vang ik tijdens twee uur vissen twee brasems. Een poging op een ander water twee dagen later levert niks op, hier is het water ook nog een stukje kouder.

Afgelopen vrijdag. Stug voerde ik de afgelopen week door, elke dag ongeveer 5 handjes boilies. Niet te veel, met het koude water verbruiken vissen weinig. In de zomer kun je er gerust kilo’s ingooien maar nu moet ik voorzichtig zijn. Rond 8 uur liggen beide hengels in. Twee brasems gaan voor de bijl en als ik denk een derde gehaakt te hebben begint deze vlak voor het net toch nog even lastig te doen. Toch karper! Even trekt ie twee meter lijn van de slip. Een minuutje later zit hij toch in het net. In het schemerdonker heb ik geen idee wat het is. Het hoofdlampje dat standaard in de vistas zit helpt me determineren. Een schubkarper. Ik schat de vis op zo’n 65 centimeter en misschien 5 kilogram. Het doet er niet toe, de eerste is binnen en ik ben een blij man!

De komende week ga ik minimaal twee keer vissen, en misschien nog wel een derde keer ook. Ik schakel een versnellinkje bij! Die korte pogingen tussen 20.00 en zonsondergang zijn prima te combineren met werk en huishouden. En dat euforische gevoel als er een karper op de kant ligt, dat wil ik wel vaker. En wie weet komt er dan eens zo’n Cortenvis tussendoor. Ik heb goede hoop! Tot snel weer!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.