28 januari: een Schreiner-renovatie

Hoi! Allereerst een heel gelukkig 2023! We zijn al weer even onderweg in het nieuwe jaar maar ik heb niet eerder tijd gemaakt en reden gehad om een update te plaatsen. Tot nu toe. Ik wil vertellen over een heel leuk project waar ik al bijna een jaar mee bezig ben en wat ik afgelopen week afrondde. Ga er even lekker voor zitten, zeker als je van nostalgisch hengelsport materiaal houdt, want het resultaat mag er wezen!

Begin 2022 vertelde ik al eens over een oude Fair Play hengel van vier meter die ik wou gaan restaureren. Fair Play is het merk dat Jan Schreiner op zijn hengels plakte. En wie Jan Schreiner niet kent: dit was misschien wel de belangrijkste persoon in de Nederlandse sportvisserij. Meer dan 50 boeken schreef hij over sportvissen, hij had een eigen winkel in Amsterdam, en was dus hengelbouwer. Mijn Fair Play Winston special heavy was zo’n hengel die in zijn winkel gebouwd is. De hengel is ondertussen meer dan veertig jaar oud, gemaakt van glasvezel, en perfect voor mijn karpervisserij bij obstakels. Want enorm taai en met de typische demping die alleen glasvezel hengels hebben.

Ik kocht de hengel een jaar geleden voor ruim 90 euro. Drie ogen waren kapot, de lak beschadigd, de reelringen vervangen door lelijke Japanse rommel, maar de bussluiting was nog perfect, hij was niet gebroken en aangezien ik gek ben op lange hengels zag ik meteen de potentie. Ondanks alles wat er aan mankeerde. . 

Mijn zoektocht naar originele onderdelen om de hengel in originele staat terug te brengen bracht me na weken zoeken en via verschillende adressen uiteindelijk bij Bert Schouten. Bert Schouten is hengelbouwer uit Heiloo, maar hij leerde het vak ooit bij Jan Schreiner. Hij herkende de hengel meteen, had deze misschien zelfs destijds nog wel gebouwd, en hij had in zijn atelier-werkplaats nog wat origineel materiaal liggen. Via hem kwam ik aan drie nieuwe ogen en aan de originele reelringen. Ook bindgaren dat dicht in de buurt van de originele wikkelgaren kwam kreeg ik mee naar huis. Er kon geklust worden!

Als eerste haalde ik de stootdop van de hengel en plaatste de nieuwe reelringen. Een stuk beter! Hieronder links de lelijke Japanse klemsluitingen, rechts de hengel met originele reelringen. 

Om de reelringen uit te wisselen moest de stootdop er af. Deze zat provisorisch op het kurk gelijmd (zie hieronder links) dus dat moest sowieso aangepakt worden. Na verwijderen van de stootdop heb ik deze schoongemaakt, een paar nieuwe kurk ringen geplaatst, en met een op maat gemaakte houten deuvel de stootdop een stuk sterker aan de hengel verlijmd. Het kurk loopt nu een klein beetje taps uit zodat het beter aansluit op de stootdop.

De plekken waar de lak beschadigd was heb ik met een mesje schoon geschraapt zodat alle losse lak verwijderd werd. Ook de kapotte ogen zijn verwijderd, de blank ter plekke geschraapt en licht opgeschuurd met waterproof schuurpapier korrel 800. Daarna konden de nieuwe ogen geplaatst worden.

Na wikkelen heb ik de wikkelingen van de ogen twee keer met colour preserver gelakt en vervolgens vijf keer met matte lak. Daarna heb ik de hengel in zijn geheel nog drie keer gelakt met tussendoor opschuren met steeds fijnere korrel. De laatste keer met korrel 2000. Ik moet zeggen, na de laatste keer was ik zelf ook verbaasd over hoe mooi en glad de hengel geworden was. Hieronder het resultaat!

Links de lak na verwijderen van losse delen, midden en rechts de hengel na diverse keren voorzichtig opschuren en lakken.

links met lakschade, rechts na meerdere keren opschuren en lakken een perfect gladde hengel.

Links een kapot oog, rechts een nieuw oog met twee wikkelingen, en een nieuwe dubbele wikkeling tegen de bus aan. Inclusief 5 laklagen voor de wikkelingen en drie extra voor de hele hengel.

De naam, het kroontje, de handtekening en het Fair Play stickertje zijn nog intact!

Nog een nieuw oog

Af!

Nu de hengel af is heb ik er een prachtig wapen bij voor mijn obstakelvisserij. Ik kan niet wachten er mee op pad te gaan. Het aftellen is begonnen, van mij mag de temperatuur wat omhoog! Tot snel weer!

vorige bericht    volgende bericht

4 gedachten over “28 januari: een Schreiner-renovatie

  1. Goedendag ,ik heb nog een hele mooie winston special heavy hengel staan ,mocht je interesse hebben ,laat het maar weten ,hij heeft wel wat lak beschadigingen maar de ogen en het kurk is nog helemaal strak ,grt Dennis

  2. Hallo Ate,
    Ik ben op uw site beland omdat ik iets zocht over hengels opnieuw lakken. Bent U de Ate waar ik op 1 januari een glashengeltje heb gekocht en waar ik inmiddels veel plezier aan heb ?
    Wat een mooie en goede site overigens. Ik ga hem lezen en volgen

    • Hoi Wim, jazeker. Deze Schreiner knapte ik vorig jaar op. Mooi dat de hengel bevalt, beter dat ie gebruikt wordt dan dat deze nutteloos bij mij in het rek staat. Veel plezier met vissen en opknappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.