13 Februari: Als de lente komt…

Als de lente komt ben ik er klaar voor. Vanaf nu gaat er weer minimaal één keer per week gekarperd worden en dus ga ik de komende maanden de natuur zien ontwaken. Wat ben ik toch een geluksvogel met deze mooie hobby.

De voorbereidingen op mijn succesjaar gaan onverminderd door! Afgelopen weekend is het nieuwe boilierecept getest op draaibaarheid, geur, kleur en hardheid. Laat me u daarover updaten.

Heel kort even over het hoe en waarom. Ik vind zelf mijn boilies maken leuk. Ik vis graag met een boilie die verder niemand heeft en ik kan er veel meer kwaliteit in stoppen dan dat fabrikanten kunnen. Tenminste voor de prijs die ik betaal. Mijn nieuwe recept kost 1.94 euro per kg boilies mits ik bulk inkoop, en dat heb ik gedaan. De ingrediënten heb ik gekozen op basis van meer dan 60 wetenschappelijke publicaties die ik de afgelopen weken heb doorgenomen. Het eindproduct bevat ruim 27.5 procent voornamelijk dierlijk eiwit, 20% van de droge ingrediënten bestaat uit vismeel, 10% uit geur en smaakmakers die bewezen aantrekkelijk zijn en mijns inziens goed samen gaan, en 40% van de droge ingrediënten bestaat uit een speciaal geselecteerd ingrediënt waar ik veel vertrouwen in heb.  Een karper kan prima van deze boilie leven, alles zit er in. Ik noem de boilie “Number Two”. Dat laatste op aanraden van mijn vriendin die zich liet inspireren door wat er uit de deegspuit kwam (zie foto hieronder).

Mijn doel van vandaag was vaststellen hoe het eindproduct er uit zou zien, of het draaien fatsoenlijk ging en hoe hard de boilies zouden worden. Daarnaast vormt het resultaat van vandaag een eerste aanzet tot het vullen van mijn boilies-vriezer. Twee verschillende batches boilies heb ik gemaakt, 1 met en 1 zonder ei-albumine. Dit om te testen of zonder dit dure product de boilies ook fatsoenlijk te maken waren. Immers met ei-albumine, dat rond de 14 euro per kg kost, worden de boilies zo’n 30% duurder.

Number Two boilie in de maak

Number two boilies in de maak, let op de deegspuit…

Een ander uitprobeersel was het koken van een flinke klont deeg, ingepakt in aluminiumfolie. De baksteen die ontstond heb ik dobbelsteentjes gesneden, een alternatieve manier om “boilies” te maken. Ook dit heb ik getest met en zonder ei-albumine. 

baksteen deeg in folie in de pan

baksteen deeg na 45 minuten koken

na afkoelen snijd ik de baksteen deeg in blokjes

De conclusies: ook zonder ei-albumine zijn prima boilies te maken. Het deeg draait nog steeds goed en hardt prima uit. Ik ga het restant ei-albumine dat ik heb nog wel op maken, maar zal daarna mijn boilies gewoon zonder ei-albumine gaan bereiden.

zes verschillende batches boilies en blokjes liggen te drogen

In totaal heb ik ruim 9 kilo boilies en blokjes geproduceerd. Samen met de “Old-Russians” en de Winterboilies die ik nog heb kan ik de komende dagen weer rustig beginnen wat voerplekjes op te bouwen. Ik ben er helemaal klaar voor. De nieuwe Number Two boilie ruikt heerlijk en ik ben erg benieuwd hoe lang het duurt voordat de eerste karper voor de bijl gaat. Ik hou u op de hoogte!

Tot zover voor nu, ik spreek u later weer!