12 November: over vissen en visplannen

Hoi! Er is weer gevist en ik heb weer een hand vol plannen. Ik zal proberen het een en ander kort en bondig in een blogje te verwerken. Druk op lees verder wat er allemaal gaande is.

Allereerst over het vissen. Drie keer heb ik de afgelopen twee weken nog op karper gevist, twee keer op de Hiawatha-stek en één keer op de Vecht. In totaal ongeveer 8 uren. Behalve een verdwaalde brasem, die vals gehaakt was, kwam er geen vis op de kant. Drie blanks op een rij dus. Ik vermoed dat ik iets te stevig voerde voor de lage watertemperatuur. Tijd om mijn stekken even met rust te laten en me even met andere zaken bezig te gaan houden. Laat dat voer maar verdwijnen en de vissen weer honger krijgen. Met minimale voorbereiding zal ik dan proberen dit jaar nog een karper te verschalken.

Herfstig vissen

Qua visplannen heb ik besloten volgend jaar veel meer met de boot te gaan vissen. Afgelopen jaar heb ik mijn visbootje nauwelijks gebruikt en dat is jammer. De visboot moet ik wel even onder handen nemen; de buitenboordmotor heb ik al van de boot gehaald, deze wordt binnenkort nagekeken en ook de bootkap moet even een beurt hebben. Een paar flessen speciaal bootkap-poetsmiddel zijn aangeschaft.

Verder is de houten kap rond de brandstoftank aan vervanging toe en ik wil nog wat aankopen doen. Zo wil ik mijn opblaas-bijbootje voorzien van een elektromotor en is een derde steekstok geen overbodige luxe.

De kano heb ik trouwens ook even onder handen genomen. Tijdens het gebruik voor het karpervissen, waarbij ik regelmatig met waadschoenen vol blubber de kano in- en uitstapte, was nogal wat viezigheid in de kano achtergebleven. Afgelopen weekend heb ik een uurtje staan schrobben en nu is de kano weer schoon!

Nu de temperatuur wat lager is en mijn visfrequentie wat afneemt wil ik ook weer wat hengels opknappen. Ik heb het afgelopen jaar een aantal prachtige oude en flink gebruikte glashengels verzameld die met wat aandacht en liefde weer als nieuw gemaakt kunnen worden. 

Linksboven: Schreiner Fair Play vlokhengel, rechtboven: Bansberg Special Carpmaster 3, linksonder: Handy Fish Strongbow, rechtsonder: Gerry Savage Carp.

Ik heb besloten volgend jaar in mei april één van die hengels, de Erik Bansberg Special Carpmaster 3, via mijn website weg te geven aan een bezoeker van mijn blog. Nu is ie nog gebutst en gehavend maar over een paar maanden is hij weer als nieuw. Iedereen die een comment achterlaat op mijn website tussen nu en eind mei april maakt kans op deze hengel. Even reageren dus!

Tot slot zal ik komend weekend weer assisteren bij het uitzetten van karpers. Zowel op de Zuidelijke Randmeren als ook op het Amsterdam Rijnkanaal bij Amsterdam zal ik als fotograaf optreden. Zo’n 300 vissen gaan de vrijheid krijgen op het open water en allemaal moeten ze eerst op de foto. Dat wordt even doorwerken. Ik zal daar volgende week even een verslagje van online zetten.

Tot later!

vorige bericht

6 gedachten over “12 November: over vissen en visplannen

 1. Ha Ate, nou… als je om een reactie verlegen zit (inmiddels is het 4 dec en de reacties bliepen binnen, daarbij is mei nog ver).
  Erik Bansberg, daar zou ik eigenlijk wel een eigen blog aan kunnen wijden. Zoveel om te delen!
  Laat ik met het begin beginnen, kijken hoelang ik de anecdotes volhoud.
  1977, een paar weken voor 8 april, mijn verjaardag. Zou toen 15 worden en mocht een hengel, een echte karperhengel met molen, uitkiezen. Mijn ouders waren als het om mijn passies ging verre van lullig. Dus op donderdagavond naar de Molenstraat, waar ik opgevangen werd door Anja, de symphatieke partner van Erik. Ze stelde mij een aantal vragen en daar kwam een hengeladvies uitrollen: een Shakespeare 330 penstokje met 2400 Ambidex molen. En ik was vertrokken die zomer. Een plezier dat ik van die hengel gehad heb, naast de vele herinneringen aan vroege vangsten in het westelijk deel van Den Haag. Al snel kwamen daar allerlei andere hengels bij: een lichte 330 (1lbs) Gerry Savage, een 330 Tony Fordham (had geen geld voor de B&W MarkIV 2,1/4 lbs), een Pateke Morton, molens van Shakespeare, Mitchell en Abu… Alles bij Erik vandaan. Erik was een toffe vent en er hing een speciale sfeer in zijn zaak, iets wat heden ten dage nergens meer te vinden is. Een huiskamergevoel waar je welkom was (evenzo bij Henk Peeters, Rien Rothfusz, Edward de Heul, Jan Brune, om er een paar te noemen). Kom daar tegenwoordig nog maar eens om, grote kille hallen vol met dezelfde onpersoonlijke ‘zooi’.
  Terug naar Erik; van zijn eigen hengels heb ik alleen de Superbream gehad, maar bij vriendjes waren zijn glashengels dik favoriet als het om NL-zelfbouw ging.
  En Erik was zo gek als een deur; die ging met latere vismaat Joop samen plus een aan te schaffen vliegenhengel even naar de Paleistuin om de hoek om deze te demonstreren. Ondertussen rustig even de zaak sluitend…
  Dan was daar Loek, de meer dan symphatieke medewerker met verstand van zaken (zie ik nog wel eens in Mariahoeve), of Cees (van Kempen). Ja, die van het boek en maat van Jacques Schouten. Zoon van een bakker uit Wateringen. Inmiddels zeer succesvol natuurfilmer.
  Eigenlijk iedereen die ik van de waterkant kende kwam bij Bansberg, dat was een begrip destijds.

  Genoeg voor nu. Succes met je afbouwprojecten. Zal veel voldoening geven daar vissen mee te vangen.
  Grt Hans

  • Bedankt voor de ontzettend leuke reactie! Ik ken Erik Bansberg alleen via blogs zoals dat van jou en meldingen op forums. Maar ik ben groot liefhebber van glashengels en denk dat deze ook zeker de moeite waard is. Als ik er aan toe kom heb ik ook nog een paar andere glashengels die ik deze winter wil restaureren waaronder een Gerry Savage van rond de 1,75 lbs en nog een andere merkloze zelfbouw hengel van ongeveer 2 lbs. Zonde als die klassieke hengels die in principe niet slijten ter zielen gaan. Een tweede leven is veel leuker. Of ik er ooit mee ga vissen is de vraag, ik heb zo mijn voorkeuren.
   Het boek van Cees van Kempen en Jacques Schouten was trouwens mijn eerste karpervisboek. Ik kreeg dat volgens mij van mijn ouders voor mijn 15de of 16de verjaardag. Geen idee hoe ze daar destijds aan gekomen zijn, ik kan me niet voorstellen dat dat in een boekhandel in Friesland te koop was. Het staat nog steeds in de kast.

   groeten, Ate

   PS: Vijf deelnemers nu, 20% kans Hans. Ik gun het je, maar het wordt een loting.

 2. Hey Ate,

  Leuke blog en mooi om deze verhalen door te nemen. Benieuwd naar jou verhaal. Dank voor je tip mbt je blog en erg leuk om kennis met je te mogen maken.

  Uiteraad heb ik ook een oogje op de carpmaster een Haags stukje nostalgie van holglas zoals Bansberg en van Beurden dit mooi wisten te maken.

  Gr Jeroen

  • Je bent tot dusverre de enige met een reactie, dus als het zo blijft… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.