28 Oktober: een beauty!

Hoi! Afgelopen week ving ik één van de mooiste vissen uit mijn leven. Vorig jaar was ik op zoek naar zo’n schilderij, en dit jaar ving ik hem. Gewoon op mijn Hiawatha-stek. Net als op de Vecht blijf ik hier voeren, ook hier met een mengsel van grotere en kleinere boilies. Ik rekende op een paar schubkarpertjes, en ook die kwamen langs. Maar de grote verrassing kwam iets voor middernacht: een prachtige oude spiegelkarper vereerde me met een bezoek. Druk op lees verder voor het visverslag!

Toen ik op maandag laat in de avond voerde had ik al zo’n gevoel. Het water lag er prachtig bij, ik wist 100% zeker dat er vissen op mijn voerstek lagen. Nou vang ik hier meestal wel wat dus helemaal onverklaarbaar was het gevoel ook weer niet, maar het zelfvertrouwen was hoog!

Dinsdagavond moest het gebeuren. Ik kon niet al te vroeg weg en had mijn vrouw er al op voorbereid dat het wel eens laat kon worden. “Als het goed voelt blijf ik tot na middernacht”, zo luidde de boodschap. Even weer een keer wat langer vissen!

Rond 21.15 uur lagen de hengels in. Rechts een 20 mm boilie er aan, links weer een snowman aanbieding met een halve popup op de 20mm boilie. Ik ging er eens lekker voor zitten.

Anderhalf uur later had ik al twee schubkarpers van rond de 75 centimeter. Eigenlijk rekende ik daar ook wat op. Met een Markermeer vol schubkarpers van de Oostvaardersplassen is kleiner voeren een garantie voor dit slag vissen. Ze zijn desalniettemin zeer welkom. Nu en dan actie is gewoon leuk en ze geven goed strijd.

Na de twee schubkarpers deed de volgende aanbeet even op zich wachten. Het was net half 12 geweest toen de waker omhoog knalde. Het was al snel duidelijk dat dit een ander kaliber vis was. De vis bleef diep, trok ook meerdere keren een flink eind lijn van de molen. Steeds als ik dacht dat de puf eruit was vond de vis weer wat energie. Gelukkig bleef de haak goed zitten en kon ik de vis uiteindelijk boven het net trekken. Binnen!

Ik zag meteen dat het een oudere vis was. Een vis met prachtige grote schubben op de flanken en Valkenswaardbloed. Zeker 20 jaar oud en misschien wel richting de dertig. Dit was zeker geen bekende van me! Snel even wegen en meten. 13,4 kilogram en 88 centimeter. Met de gsm schoot ik in het donker weer een filmpje. Bijlichten doe ik met een speciaal ledlampje dat ik hiervoor heb aangeschaft. Uit het filmpje kan ik dan screenshots knippen. Ideaal als je alleen vist, de kwaliteit is niet perfect maar voldoende voor mijn blog.

Deze vis verdient toch zeker het predicaat ‘schilderij’. Kijk eens wat een prachtig mooi patroon met schubben van bierviltjes formaat! Hier hoopte ik al jaren op!

Ondertussen heb ik de vis natuurlijk bij Joris Weitjens gemeld en hij meldde me dat de karper in de uitzetbestanden niet voorkomt. Joris vermoedt dat dit een vis is die misschien wel begin jaren negentig is uitgezet. In dat geval is de vis al 30 jaar oud dus. Een onbekende vis die al decennia onder de radar weet te blijven. Uniek! Als mijn visseizoen niet al geslaagd was dan is dat nu wel het geval.

Tot zover dit verslag, de komende week zal ik zeker nog wel een paar keer vissen. Ook staat een bezoekje aan Carp Rotterdam op de planning. Daarover een volgende keer meer, tot dan!

vorige bericht

Eén gedachte over “28 Oktober: een beauty!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.